Papa görevden ayrılınca, Papalık mührü yerine geçen "balıkçı yüzüğü" imha edildi.
Abone olKatolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 16. Benediktus, resmen görevinden ayrıldı.
Papa 16. Benediktus, 11 Şubat'ta açıkladığı üzere, bugün saatin 20.00'yi göstermesiyle Papalık görevini bırakmış oldu.
PAPALIK MÜHRÜ İMHA EDİLDİ
Saatlerin 20.00'yi gösterdiği anda, çanlar çaldı ve Papa'yı korumakla yükümlü olan İsviçreli muhafızlar Castel Gandolfo'daki yazlık ikametgahın önünde nöbet tutmayı bıraktı. İkametgahta, Papalık bayrağı da gönderden indirildi. Papa 16. Benediktus'un kendisine ait Papalık mührü yerine de geçen ''balıkçı yüzüğü'' de saatin 20.00'yi göstermesiyle imha edildi.
MAKAMI ARTIK BOŞ
Castel Gandolfo'da bunlar yaşanırken de Vatikan'da da makamın boş olduğunun duyurulması anlamına gelen ''Sede Vacante'' ilan edildi.
Bundan sonraki süreçte, Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Angelo Sodano, Katolik Kilisesi Kardinallerini genel kurul için Roma'ya davet edecek. 4 Mart Pazartesi günü başlayacağı ifade edilen genel kurul toplantılarında ilk tartışılacak konu, Papalık seçim süreci Konklav'ın başlangıç tarihini belirlemek olacak.
ARTIK PAPA DEĞİL, SADECE HACI
Vatikan'da bugün Papa olarak son gününü geçiren sabah saatlerinde kardinallerle bir araya gelen Papa 16. Benediktus, yerel saatle 17.07'de de Vatikan'dan helikopterle Castel Gandolfo'ya hareket etti ve yazlık ikametgahında son kez inananların karşısına çıktı. Papa 16. Benediktus, burada artık Papa değil sadece bir hacı olduğunu ifade etti.
Papa'nın buradaki son konuşmasını, Hristiyanlar alkışlar ve gözyaşları arasıyla takip etti.
EMERİT PAPA OLARAK ANILACAK
598 yıl aradan sonra Katolik Kilisesi'nde görevinden ayrılarak uzun bir aradan sonra bir ilke imza atan Papa 16. Benediktus, bundan sonra kendi isteğiyle ''Emerit Papa'' veya ''Emerit Roma Piskoposu'' olarak anılacak.
Selefi Papa 2. Jean Paul'ün 2 Nisan 2005'teki vefatını takip eden Konklav sürecinde Katolik aleminin 265. Papası olarak seçilen ve 19 Nisan 2005'te kendisine havari isim olarak 16. Benediktus'u seçerek görevine başlayan Joseph Ratzinger, toplamda 7 yıl 10 ay 9 gün Papa olarak görevde kaldı.
Papa Ratzinger, görev süresi boyunca ''Vatileaks'' adlı köstebek skandalı, Katolik kilisesindeki çocuk istismarı iddiaları ve Vatikan Bankasına yönelik kara para aklama ithamları ile bunlarla mücadele etti.