16. Benediktus, Kasım ayı sonunda yapacağı ziyarette sıkıntı uyandıracak bir raporla gelecek.
Abone olHz. Muhammed'e ilişkin sözlerinden dolayı İslam dünyasının tepkisini çeken Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri 16. Benediktus, Kasım ayı sonunda yapacağı Türkiye ziyaretine hazırlanıyor.
Papanın Almanya seyahatinden Vatikan'a dönerken uçaktaki gazetecilere, "Önümüzdeki seyahat ise Türkiye'ye olacak" dediğini hatırlatan La Repubblica gazetesi, Türkiye ziyaretine hazırlık amacıyla Papaya sunulan bir raporun içeriğini açıkladı.Vatikan'ın resmi tarihçisi Giovanni Sale tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de Batılı anlamda laiklik olmadığı, Hristiyan azınlıkların ise hukuksal düzlemde ayrımcılığa maruz kaldıkları ileri sürülüyor.
"Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye'de Hristiyanlar" başlıklı raporda, "İslam dünyası ile Batı arasında diyalog" bağlamında Türkiye'de bazı olumlu nitelikler bulunduğuna işaret edilmekle birlikte, "Atatürk'ten (Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan'a" alt başlığıyla sunulan bölümde, Türkiye'de gerçek anlamda bir laiklik bulunmadığından bahisle şu ifadelere yer veriliyor:
"Modern Türkiye, kendini laik bir cumhuriyet olarak tanımlayarak, 'din, ibadet ve düşünce' özgürlüğü ilkesine de yer veriyor. Fiiliyatta ise Türk laikliği, atılan tüm adımlara karşın, devlet ile kilise arasındaki ayrım olarak ifade edilen aydınlanmacı ve liberal öğretiyle pek az ortak özelliklere sahip".
Diyanet İşleri Başkanlığı kurumunun mevcudiyeti, Batılı anlamda laikliğin bulunmadığının göstergesi olarak yorumlanan raporda, "Günümüzde halen, devletten maaş alan yaklaşık 100 bin imamın çalıştığı 75 bin cami doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından idare edilmektedir. Diyanet, Sanayi Bakanlığından daha fazla bütçeye sahip durumdadır" deniliyor.Raporun, "Türkiye'de Katolikler" alt başlığıyla sunulan bölümünde ise şu ifadelerin yer alması dikkati çekiyor:
"Hristiyanlar kendilerini, hukuk düzeyinde ayrımcılığa maruz hissetmektedirler, ayrımcılığa da maruz durumdadırlar. Fanatizmden de sık sık tehdit almaktadırlar. Türkiye Avrupa Birliğine tam üye olmak istiyorsa, bu bağlamda uluslararası camiaya ciddi güvenceler vermek zorundadır".
Türkiye'deki İslam ve Müslümanlar konusunda ise "Siyasi alandan dışlanan Türk İslamı, sivil toplumda yeşermektedir. Bünyesinde muhtelif akımları barındırmaktadır. Ilımlıların yanı sıra hemen hemen tüm İslam ülkelerinde mevcut radikal akımlardan esinlenen, 'ateist ve kokuşmuş' Batı'ya karşı cihat için vaaz veren, şeriatın devlet yasası haline gelmesini isteyen köktendinciler de bulunmaktadır" görüşüne yer veriliyor.
Gazetenin haberinde, "Papa Kasım sonunda yapacağı ziyarette atacağı adımları bu rapora göre belirleyecek" denildi.