BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 36,00
ALTIN 3.006,36
HABER /  GÜNCEL

Papa geldi AK Saray'ı dünya izliyor canlı yayın

Papa Francesco Ankara'ya geldi bu ziyaret dünya ajansları tarafından son dakika olarak geçildi, Papa AK Saray'da Erdoğan'la basın açıklaması yapacak.

Abone ol

Papa Francesco, 3 günlük Türkiye ziyareti için bugün Ankara'ya geldi. Anıtkabir'in ardından AK Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek olan Papa Francesco, bir ilke imza atacak.

Papa Francesco, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'le bir araya gelecek.

Papa, ziyaretinin son iki gününü ise İstanbul'da geçirecek. Papa'nın ziyaretinin tüm ayrıntıları canlı yayında İnternethaber.com'da.

                       CANLI İZLİYORUZ                   

ekran-resmi-1436-02-06-4.04.28-pm.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco ortak basın toplantısı düzenliyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

VATİKAN'DAN GELEN MESAJLAR UMUT VAAT EDİYOR

Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan'a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan'dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vaat ediyor.

-Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobi son yıllarda ciddi bir artış gösteriyor. Müslüman ülkelerde yaşayanlara önyargının hızla arttığını görüyoruz. İnsanlar, kendilerinden başka dine mensup kişiler tarafından tutucu, gerici ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanıyor.

SURİYE VE IŞİD VURGUSU

Örneğin Batı dünyasında Müslümanların terörle özdeşleştirildiğini üzüntüyle müşahede ediyoruz. Yine Müslüman dünyasında Hristiyanlara şiddetle yaklaşan algıları esefle müşahede ediyoruz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki DEAŞ gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi örgütler uzun yıllar süren yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıştırılan, uzak tutulan, yalnız bırakılan insanlar bu örgütlerin açık hedefi haline getirilmişti.

DEAŞ bütün dünyada her gün konuşuluyor, tedbirler alınıyor. Ancak Suriye’de 300 bin masum insanı öldüren, 7 milyon insanı ülke içinde veya ülkesinin dışında iltica etmesine neden olan durumu kimse ciddi manada konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Suriye’deki devlet terörünü estiren bir kişi var. “Acaba o giderse onun yerine kim gelir ki” şeklinde hiçbir altyapısı olmayan bir yaklaşım sergileniyor.

Kudüs’teki kısıtlamaları kimse görmüyor. Uluslararası camia buna da kayıtsız kalıyor. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir devam eden PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalet isteyen herkesin ruhunda derin yaralar açıyor.

AZINLIKLARA KARŞI TARİHİ ADIMLAR ATTIK

Dünyamızı tehdit eden nefret suçlarına karşı birlikte çözümler üretmek zorunda olduğumuza inanıyorum. 

Şu ündü ülkemiz sınırları içinde yer alan azınlıklara karşı tarihi ve samimi adımlar attık.

Birlikte yaşama kültürünün desteklenmesi adına Türkiye'nin tavsiyeleri dikkate alınmalı.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Fransuva hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç kuşkusuz son derece olumlu izler bırakacaktır. Ziyaretini Hristiyan dünyasındaki önyargıları da kıracaktır diye düşünüyorum. Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti içinde tekrar teşekkür ediyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle tekrar selamlıyorum.

26891685.jpg

Papa Francesco'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

ÜLKENİZ TAKDİR EDİLMELİ

Doğal güzellikle ve tarihi açıdan zengin, antik medeniyetlerin izleriyle dolu iki kıta ve farklı kültürler arasında köprü vazifesi gören ülkenizi ziyaret etmekten ötürü çok mutluyum. Burası ilk yedi kilise konseyine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Efes’te Hz İsa’nın annesi Meryem Ana’nın yaşadığına inanılan yere dünyanın her yerinden Hıristiyanlar hac görevini yerine getirmek için gelir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin canlılığı ve verimliği ülkenizin takdir edilme vesilelerinden biridir.

BARIŞ UĞRUNA ÇABALAMAK GEREKİR

Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.

ORTADOĞU DAHA NE KADAR ACI ÇEKECEK?

Ortadoğu ve Avrupa bu yeşermeyi bekliyor. Özellikle Ortadoğu kanlı savaşlara sahne olmaktadır. Bir savaş bir başka savaşı doğurmaktadır. Bu yüzden bu barış yetersizliği nedeniyle Ortadoğu daha ne kadar acı çekmeye devam edecektir? Bunlara izin vermemeliyiz.

Sayın Cumhurbaşkanı, böylesi yüce ve acil bir amaca ulaşmak için tüm dinlere katkıda bulunur. Bununla birlikte her türlü köktenci anlayış bertaraf edilir. Mantıkdışı korkulara karşı gelinmelidir. İnananların dayanışması, dini özgürlüğün taşıyıcı sütunu gibidir. Bu çaba onurlu bir yaşam ve doğal alanın korunması içindir. Özellikle Ortadoğu’da diyaloğu, hukuku ve barışı izleyerek bunu gerçekleştirebileceklerdir.

Ancak şimdiye kadar hep savaşa tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar.

TANRI TÜRKİYE'Yİ KORUSUN

Türkiye büyük bir cömertlik göstererek çok sayıda göçmeni kabul etti. Gerekli olan insani yardımın yanında bu trajediyi ortaya çıkan sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır.

Sorunun çözümü için sadece askeri çaba yeterli olmayacaktır. Karşılıklı güvene yönelik ortak bir çaba gerekmektedir. Açlıkla savaş, sürdürülebilir kalkınma, farklı yüzlerle karşımıza çıkan fakirlik ve uç eğilimlerle savaşlar da bugün gün yüzüne çıkıyor. Türkiye coğrafi konumu ve gösterdiği çaba sebebiyle büyük bir öneme haizdir. Türkiye izlenebilir barış ve kalkınma yollarını çizebilir.

Her şeye haiz olan Tanrı Türkiye’yi korusun ve gözetsin ve onu kalıcı bir barışın inşacısı yapsın.

ekran-resmi-1436-02-06-3.56.02-pm.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco'nun AK Saray'daki yaptığı görüşme kameralara böyle yansıdı...

ekran-resmi-1436-02-06-3.56.15-pm.png

ekran-resmi-1436-02-06-3.55.53-pm.png

SAAT 16.00'DA BİR İLK OLACAK

AK Saray'daki karşılama töreninin ardından kameralara poz veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco, görüşmelerini yapmak üzere Erdoğan'ın makamına geçti.

Saat 16.00'da Erdoğan ve Papa'nın ortak basın toplantısı yapması bekleniyor. İlk defa bir devlet başkanıyla basın toplantısı yapacak olan Papa'nın sözlerini milyarlarca insanın dinleyeceği tahmin ediliyor.

ekran-resmi-1436-02-06-2.41.34-pm.png

PAPA'DAN TÜRKÇE SÜRPRİZİ

Türk bayrağını eğilerek selamlayan Papa, bir sürpriz yaparak Türk konuştu. Papa, Türk askerini "Merhaba asker" diye selamladı.

ekran-resmi-1436-02-06-2.38.18-pm.png

 ERDOĞAN'DAN ÇOK SAMİMİ KARŞILAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı AK Saray'ın kapısında karşılardı. Papa ve Erdoğan kısa sohbetin ardından çok samimi görüntüler vererek tören alanına doğru ilerledi.

ekran-resmi-1436-02-06-2.31.37-pm.png

AK Saray'da ilk defa A tipi protokolle karşılama yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Saray'ın kapısında Papa'yı beklerken, Papa ise, atlı birliklerle Saray'a doğru ilerliyor...

ekran-resmi-1436-02-06-2.36.56-pm.png

ekran-resmi-1436-02-06-2.05.35-pm.png

PAPA TÜRKİYE SEVGİSİNİ BU SÜRPRİZLE GÖSTERDİ

Serra Yılmaz, Papa Francesco'ya Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nın kuruluşu hakkında bilgi aldı. Sürpriz yaparak müzeyi gezen Papa'nın Türkiye'nin kuruluşuyla ilgili bilgi alması Türkiye'ye olan sevgisini gösteriyor olarak yorumlandı.

ekran-resmi-1436-02-06-1.58.42-pm.png

PAPA ÖZEL DEFTERE NE YAZDI?

Papa, Anıtkabir Özel Defreri'ne "Türkiye iki kıta arasında doğal bir köprü, sözlerime en iyi dileklerle başlıyorum" yazdı. Papa, "Herhangi bir etnik ve mezhep ayrımı gözetmeden huzurlu bir yaşam oluşturulmasını diliyorum" temennisiyle sözlerini noktaladı.

ekran-resmi-1436-02-06-1.56.07-pm.png

ESKİ PAPA ÖZEL DEFTERE NE YAZMIŞTI?

Papa Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defterini imzalayacak. 8 yıl önce gelen Papa Benedictus, özel deftere, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, dünyada sulh" sözlerine yer vererek sürpriz yapmıştı. Papa Francesco'nun na yazacağı ise, merak konusu oldu.

ekran-resmi-1436-02-06-1.47.17-pm.png

PAPA ASLANLI YOL'U KULLANMADI

13.49 - Papa Francesco, ilk ziyaretini Anıtkabir'e yapıyor... Papa Aslalı Yol'u kullanmayarak Ata'nın kabrine gitti ve üzerinde Papa Francis yazan çelengi bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu.

b3huk2ocqaaomrj.jpg

ekran-resmi-1436-02-06-1.52.48-pm.png

Papa'yı Ankara ziyareti boyunca 2 bin 700 polis korurken, dünya ve Türk medyasından gazeteci ordusu takip ediyor.

serra_yilmaz1318601077.jpg

Papa'yı havalimanında karşılayanlar arasında, Türkiye ziyareti boyunca çevirmenliğini yapacak olan oyuncu Serra Yılmaz da yer aldı...

NEDEN SERRA YILMAZ?

1954 İstanbul doğumlu olan tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Serra Yılmaz aynı zamanda Fransızca ve İtalyancadan profesyonel simultane çevirmen olarak da çalışmakta. Serra Yılmaz, Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretinde çeviri yapmasıyla da dikkat çekmişti. Ferzan Özpetek'in Karşı Pencere filminde büyük başarı elde eden Serra Yılmaz, İtalyan sinema dünyasında iyi tanınan bir oyuncu.

papa francis ankara'ya geldi.jpg

Papa Franciscus ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia’nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması ve Türk bayrağı bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu.

aa_picture_20141128_3896730_web(1).jpg
 
Papa Franciscus, uçakta DHA Muhabiri Esma Çakır'a konuştu. Papa Franciscus, "Türkiye, sınırındaki çok sayıda mülteciye kucak açmış bir ülkedir" dedi.

ekran-resmi-1436-02-06-4.36.01-pm.png

PAPA İNCE BELLİ BARDAKTA TÜRK ÇAYI İÇTİ

Papa Franciscus ile Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Şeref Salonu'na geçerek burada bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Papa'nın ince belli bardakta Türk çayı içtiği ve konuşmaların sanatçı Serra Yılmaz tarafından çevrildiği öğrenildi.

papa francis'i esenboğa havalimanı'nda dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu karşılad.jpg

Papa'yı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. Lüks bir otelde kalmayı tercih etmeyen Papa, Vatikan'ın büyükelçiliğinde kalacak. Papanın geçtiği yollar tarifğe kapatılacak ve yol boyunca güvenlik güçleri Papa'ya eşlik edecek.

Büyük VİP Salonu’nda bir süre dinlenen Papa için iki makam aracı bekletildi. Biri zırhlı Mercedes, diğeri ise Volkwagen Passat modeliydi. Türkiye’ye gelmeden önce makam aracı olarak Fiat Albea modelini tercih eden Papa’ya, güvenlik nedeniyle bu model bir aracın tahsis edilemeyeceği ancak daha mütevazı bir araç verileceği bildirilmişti.

Papa ise Esenboğa Havaalanı’nda zırhlı Mercedes yerine yine zırhlı olan Volkswagen Passat tipi makam aracına binmeyi tercih etti. Papa’nın tercih ettiği Volkwagen’ın Türkçe tercümesi “Halk Arabası”. Ancak bu tabir daha çok Vosvos’lar için kullanılıyor.

Papa'yı AK Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, A tipi protokolle karşılayacak...

PAPA TÜRKİYE'YE BÖYLE GELDİ

MİLYARLAR PAPA VE ERDOĞAN'I DİNLEYECEK

Papa Francesco’nun Türkiye’ye düzenleyeceği ziyarette bir ilk de yaşanacak. İlk defa bir papa ziyaretinde, devletin zirvesiyle yapılacak olan görüşmenin ardından ikili açıklama gerçekleştirilecek ve bu, dünya çapında milyarlarca insana canlı yayınla ulaştırılacak.

Vatikan Devleti’yle modern anlamda 1960 yılında diplomatik ilişkilerini tesis eden Türkiye’nin bugün önemli bir konuğu olacak. Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devleti Başkanı Papa Francesco, 6’ıncı yurtdışı seyahatini Türkiye’ye yapıyor.

Aziz Petrus’tan beri seçilen papaların 266’ıncısı olan Francesco, Papalık kurumuna ev sahipliği yapan Vatikan Devleti’nin de 8’inci başkanı.

6. Paul (1967), 2. Jean Paul (1979) ve 16. Benediktus’un ardından Türkiye Cumhuriyeti’ne gelen 4’üncü papa Francesco olurken, Türkiye’den ise Vatikan’a Cumhurbaşkanlığı seviyesinde sadece bir ziyaret gerçekleşti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Türkiye’de 10 yıl boyunca Papalık temsilciliği yapan ve daha sonra papa seçilen Türk dostu 23. Jean’ı 1959 yılında Vatikan’da ziyaret etti.

Papa Francesco'nun Türkiye ziyareti, 1054 yılında karşılıklı aforoz ile kesin olarak ayrılan Katolik ve Ortodoks kiliselerinin yeniden birleşmesi çabaları bakımından ön plana çıkarken, İslam dünyası ile ilişkilerin güçlendirmesi bakımından da önem arz ediyor.

papa-francesco-ankarada.jpg

DÜNYAYA ÖNEMLİ MESAJLAR

Papa’nın ziyareti bir ilke de sahne olacak. İlk defa bir papa ziyaretinde, devletin zirvesiyle yapılacak olan görüşmenin ardından ikili açıklama gerçekleştirilecek ve bu, dünya çapında milyarlarca insana canlı yayınla ulaştırılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa, ikili ve heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirecek ve bunun ardından, dini, siyasi, sanat ve diplomasi çevrelerinin önemli temsilcilerinin de hazır bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Ak Saray’da birer hitap gerçekleştirecekler.

Türk diplomatik kaynaklar, coğrafi öneme sahip olan Türkiye’nin, Ortadoğu, Avrupa ve Kafkaslar kavşağında bulunması, Papalığın duyarlılıkları ve öncelikleri ile Türkiye’ninkilerin insani noktalarda kesişmesi, uluslararası ilkeler doğrultusunda ve BM’nin aktif dahiliyle insani ve bölgesel sorunlara, ihtilaflara diyalogla çözüm bulunması bakımından bu iki hitabın öneminin altını çiziyor.
Diplomatik kaynaklar, uluslar arası toplumun duyarlılık göstermesi konusunda her iki tarafın da benzer çağrıları yapmasının beklendiğini belirtti.

papa-francesco-ankarada-ak-saray-erdoğna-görüşme.jpg

TÜRKİYE SEYAHATİM BARIŞ MEYVELERİ GETİRSİN

Papa, Türkiye seyahatine ilişkin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Türkiye’ye, Cuma’dan Pazar gününe kadar sürecek bir apostolik seyahat gerçekleştireceğim” diye sözlerine başlayarak, “Hepinizi, Petrus’un (Katoliklerin ilk papası), kardeşi Andreas’a (İstanbul Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu) yapacağı bu ziyaretin barış meyveleri, samimi dinlerarası diyalog ve Türk milletiyle yakınlık getirmesi için dua etmeye davet ediyorum” diye konuşmuştu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un geçen yıl yaptığı davetin resmileşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafından yapılan davetle gerçekleşmişti.

Papa, 2. Jean Paul ve 16. Benediktus gibi Türkiye seyahati takvimini, Patrikhane’nin kuruluş günü olduğuna inanılan 30 Kasım’daki Aziz Andreas Yortusu’na denk gelecek şekilde organize etti.
50 yıl önce karşılıklı aforozun kaldırılmasının ardından Doğu-Batı kiliselerinin birleşmesi arzusu her iki taraftan da güçlü açıklamalarla sık sık dile getirilirken, Papa Francesco’nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos’la olan dostluk ilişkisi bu amacın somutlaşmasında önemli bir nokta olarak görülüyor. Papa, Bartholomeos’a “kardeşim” diye hitap ederken, Patrik Bartholomeos da Mart 2013’te Vatikan’da Papa Francesco’nun Kutsal Makam’ın başına seçilmesinin ardından yapılan ayine katılarak, buna iştirak eden ilk İstanbul Patriği olmuştu.

İki lider daha sonra, Kudüs’te ve dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katıldığı Vatikan’daki Barış Duası’nda da bir araya gelmişti.

PAPA'NIN GELİŞ NEDENİ EKÜMENİKLİK

Dünya çapındaki 1.2 milyar Katoliğin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco'nun Türkiye'de.

Katolik kilisesinin yayın organı Avvenire gazetesinin haberine göre, ziyaretin en önemli nedeni ekümeniklik olacak. Francesco, Fener Rum Patriği Bartholomeos ortak bir bildiri de yayımlayacak.

Papa’nın Mart 2013’te göreve gelmesinden bu yana yapacağı 6. yurtdışı gezisi olan Türkiye ziyareti, hem Hıristiyan alemi içindeki ayrılıkların aşılması, hem de İslam dünyasıyla ilişkilerin güçlendirilmesi açısından özel bir öneme sahip.

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede yaşananlar da bu ziyaretin etki alanını Vatikan-Türkiye ekseninden çıkarıp genişletiyor.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın derlemesiyle Papa Francesco'nun Türkiye ziyaretinin detayları...

AK SARAY'DA ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK

Bugün Ankara’ya gelecek olan Papa Francesco, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le görüşecek.

İKİNCİ DURAK İSTANBUL

Papa, 29-30 Kasım’da da İstanbul’da Ayasoyfa Müzesi, Sultanahmet Camii, Saint Esprit Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek.

Papa’nın Türkiye’deki temas ve açıklamalarında, Katolik-Ortodoks kiliseleri arasındaki ayrılığın aşılması, Müslüman dünyasıyla diyaloğun pekiştirilmesi, Türkiye ve Ortadoğu’daki Hristiyanların sıkıntıları ve Avrupa’daki İslamofobi gibi konuların öne çıkması bekleniyor.

Papa Francesco da geçen çarşamba günü yaptığı konuşmada Türkiye ziyaretinden söz ederken bu seyahatin Vatikan için anlam ve önemini ortaya koydu. Papa, “Herkesi (bu ziyaretin) barış, dinler arası samimi diyalog ve Türk milletinde harmoni meyveleri vermesi için dua etmeye çağırıyorum” dedi.

Papa’nın Türkiye’deki temaslarında üzerinde durulması beklenen başlıca konular şunlar:

ORTODOKS KİLİSESİ'YLE YAKINLAŞMA

Vatikan’a yakın haber kaynakları, ziyaretin baş unsurunun Patrikhane ziyareti olacağı görüşünde birleşiyor. Katolik Kilisesi’ne yakınlığıyla bilinen Avvenire gazetesi ziyaretle ilgili bir haberinde “Türkiye gezisinin baskın karakteri ekümenik boyutu olacak. Francesco, Bartholomeos ile İstanbul’da bir araya gelecek ve ortak bir bildiri imzalayacak” diye yazdı.

İtalyan La Stampa gazetesinin Vatikan haberleri veren “Vatican Insider” sitesi de “ziyaretin baş amacı Ortodokslara bir kardeşlik jestinde bulunmak” değerlendirmesinde bulundu.

Nitekim Papa Francesco’nun Türkiye ziyareti, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un daveti üzerine gündeme gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan davetle resmiyet kazanmıştı.

Daha önce Türkiye’yi ziyaret eden diğer 3 papadan ikisi, 6. Paolo ve 16. Benediktus da, Francesco gibi ziyaretlerini, Patrikhane’nin kuruluş günü sayılan 30 Kasım’daki Aziz Andreas Yortusu’na denk gelecek şekilde organize etmişlerdi.

Bu ziyaretler, Katolik Kilisesi ile Ortodokslar arasında 1054 yılına dayanan ayrılığı aşarak Hıristiyan dünyasında birlik yaratma arzusunun bir yansıması olarak görülüyor.

pope-francis-eumenical-patriarch.jpg

PAPA BARTHOLOMEOS'A KARDEŞİM DİYOR

Papa Francesco’nun “kardeşim” diye hitap ettiği Patrik Bartholomeos’la yakın bir ilişkiye sahip olduğu biliniyor.

Patrik Bartholomeos, Mart 2013’te Vatikan’da Francesco’nun Papalık makamına geçme ayinine katılarak, bu törene iştirak eden ilk Ortodoks Patrik olmuştu. İki din adamı daha sonra da Vatikan ve Kudüs’te bir araya gelerek kiliseler arasında yakınlaşma mesajı vermişti.

Papa Francesco geçen ay yaptığı bir konuşmada İstanbul ziyaretinden söz ederken “Roma Episkoposu'nun (Papa), Ekümenik Patrikhane'yi ziyareti ve Patrik Bartholomeos'la şahsen yeniden görüşecek olmam, Roma ve Konstantinopolis makamlarını birleştiren derin bağların ve bizi hala ayıran engelleri sevgi ve gerçek vasıtasıyla aşma arzusunun bir göstergesi olacaktır" demişti.

İSLAM DÜNYASIYLA DİYALOG

Farklı inançlarla diyaloğu savunan Papa Francesco’nun Türkiye ziyaretinde de İslam dünyasıyla daha yakın ilişkiler içinde olunması yönünde mesajlar vermesi bekleniyor.

Papa Francesco geçen yıl yazdığı “Evangelii Gaudium” isimli doktrin belgesinde “gerçek İslam’ın ve Kuran’ın doğru okunuşunun her türlü şiddete karşı olduğunu” yazmıştı. Mayıs ayında Ürdün’e yaptığı ziyarette de İslam’a “derin bir saygı duyduğunu” söylemişti.

Papa, göreve gelmesinden birkaç hafta sonra da Hıristiyanlar için kutsal bir günde bir ıslahevini ziyaret ederek aralarında bir Müslüman’ın da bulunduğu mahkumların ayaklarını yıkamıştı.

Papa Francesco, geçen Haziran’da da bir ilke imza atarak Vatikan bahçelerinde Müslüman ve Yahudi liderlerle birlikte dua etmişti. Papa’nın dinler arasında diyalog mesajı vermek amacıyla yaptığı bir diğer sembolik jest de geçen Eylül ayında “Barış İçin Dinler Arası Maç" düzenlemesiydi.

ORTADOĞU'DAKİ HIRİSTİYAN VE MÜSLÜMANLAR

Papa’nın ziyaretinde Türkiye’deki Katolik cemaatlerinin sıkıntılarının ve Ortadoğu’daki Hıristiyanların maruz kaldığı baskının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Papa Francesco’nun, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’le görüşmesinde Avrupa’daki Müslümanların durumunun da görüşüleceği tahmin ediliyor.

Görmez, geçen Eylül ayında yaptığı bir konuşmada Almanya’da camilere yönelik saldırılardan yola çıkarak “Bu öyle sadece genç bir kızın ayaklarını yıkamakla veyahut dinler arası futbol maçı, turnuvası düzenlemekle olmaz. Bu ilahi dinlerin yeryüzüne getirdiği hikmetlerden hareketle İslam gibi yüce bir dinin mensuplarına yönelik ötekileştirme, düşmanlaştırma hareketlerinin önünü almak gerekiyor” demişti.

IŞİD TEHDİDİ

IŞİD örgütünün Irak ve Suriye’deki Hıristiyanlara yönelik tehdidinin de Papa’nın Türkiye gezisinde gündeme geleceği tahmin ediliyor.

Papa’nın Türkiye ziyaretinden önce IŞİD’le ilgili verdiği son mesajlardan biri de “diyalog kapılarının kapatılmaması” oldu. Papa Francesco, geçen Salı günü Strasbourg’dan Vatikan’a dönerken uçakta düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin IŞİD’le diyaloğun mümkün olduğuna inanıp inanmadığını sorması üzerine “Diyalog kurulamasa da asla kapılar kapatılmamalı” dedi.

92484.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Papa'ya yazdığı davet mektubu basına yansımıştı. Papa’ya, Kutsiyetpenahları şeklinde hitap eden Erdoğan, davet mektubunda, “Yüce kişiliğinizi ülkemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyacağız” ifadesine yer vermişti. Cumhurbaşkarı Erdoğan'ın mektubu şöyle:

Kutsiyetpenahları Papa Fransuva,

Ülkemizi ziyaretiniz için yüce kişiliğinize selefim Sayın Abdullah Gül tarafından yapılan daveti Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı olarak, göreve başladığım şu günlerde yenilemekten özel bir memnuniyet duymaktayım.

Katolik aleminin ruhani liderliği görevini, üstlendiğiniz tarihten bu yana dünya barışı ve insanlığın kardeşliği ve huzuru için göstermekte olduğunuz değerli gayretlerinizi takdirle izlemekteyim. Çalışmalarınızın katkı ve etkilerini Birleşmiş Milletler himayesinde sürdürülen ve Türkiye’nin de eş başkanlığını yürütmekte olduğu Medeniyetler İttifakı sürecinin hedeflerine erişilmesi bakımından da ayrıca önemsemekteyim.

Günümüzde farklı dinlerin mensupları arasında diyaloga ve karşılıklı anlayışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Farklı din ve inançlara ev sahipliği yapan, din ve vicdan hüriyettinin anayasa teminatı altında bulunduğu Türkiye, bu bağlamda örnek bir konumdadır. Ülkemize yapacağınız ziyaret tüm insanlık için ayrı bir önem ve anlam taşıyacak. Tarihte yaşanan anlaşmazlıkların giderilmesi ve geleceğe umutla bakılmasına yardımcı olacak, mesajların verilmesine vesile olacaktır.

Programınız açısından uygun olduğu takdirde 28-30 Kasım 2014 tarihlerinde Yüce Kişiliğinizi ülkemizden ağırlamaktan, onur ve mutluluk duyacağımı bildirmek isterim.

Bu vesile ile Yüce Kişiliğinizin sağlık ve mutluluğu için en halisane dileklerimi sunarım.