BIST 9.916
DOLAR 35,02
EURO 36,71
ALTIN 2.969,60
HABER /  GÜNCEL

Papa Francis, Vatikan'da köklü reformlar öneriyor

Göreve gelişinden bu yana yayımladığı ilk önemli metinde Papa Francis, Katolik Kilisesi'nde iktidarın Vatikan'da aşırı odaklanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Abone ol

Papa Francis, papalık döneminde gerçekleştirmeyi öngördüğü hedefleri içeren misyon bildirisinde, Katolik Kilisesi'nin iktidar yapısının aşırı biçimde Vatika'da odaklandığını söyledi.

Papa, göreve gelmesinden bu yana yayımladığı ilk önemli metinde, ''yara bere içinde, kirli ve sokaklarda gezen bir Kilise'yi, içine kapalı, sağlıksız ve kendi güvenliğini gözeten bir Kilise'ye tercih edeceğini'' belirtiyor.

Papalığın görev tanımının değiştirilmesi konusunda önerilere açık olduğunu kaydeden Francis, Papa'nın Katolik Kilisesi'ni ilgilendiren bütün konularda nihai ve kesin cevaba sahip merci olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.

Papa Francis aynı zamanda ''kapitalist sisteme naif bir şekilde güven duyulmasını'' eleştirerek ekonomik adaletsizliğin şiddete yol açtığını söylüyor.

Papa, Müslüman ülkeleri Hristiyan azınlıkların korunması için daha çok gayret sarfetmeye de çağırdı.

Mart ayında Kilise'nin başına geçişinden bu yana Papa Francis, selefine kıyasla bir dizi noktada net biçimde ortaya koyduğu tavır farkıyla dikkat çekiyor.

BBC'nin Roma'daki muhabiri David Willey, Papa Francis'in Vatikan'a hakim olan ''Biz hep böyle yapageldik'' anlayışını kırmaya çalıştığını ve Kilise'yi sokaktaki sıradan insanlara yakınlaştırmaya çalıştığını söylüyor.

Ancak yeni Papa'nın da geleneklere sıkı sıkıya bağlı kaldığı konular var. Papa Francis, Katolik Kilisesi'nde kadınların da rahip olabilmesi yönünde yapılan çağrılara ''Bu konu tartışmaya bile açılmaz.'' diyerek olumsuz yanıt veriyor.

Papa'nın bildirisinde Katolik Kilisesi'nin kürtaj karşıtı duruşu da yeniden vurgulanıyor.

Fakat bu hususta Papa Francis'in şu görüşü dikkatlerden kaçmadı. Papa, ''Kadınlar çok zor durumlardan geçerken onların yanında durmak konusunda çok az şey yaptık, özellikle de vücutlarında oluşan hayat, tecavüz ya da aşırı yoksulluk gibi durumların sonucuna bağlıysa.'' diyor.

Ekonomik eşitsizlik konusunda görüşlerini açıkça dile getirmesiyle bilinen Papa Francis, Tanrı'ya yoksulların hayatından, toplumun içinde bulunduğu durumdan samimiyetle rahatsız olan daha çok politikacı bahşetmesi için yalvardığını söyledi.