Papa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin açıklamaları, Yunan basını tarafından garip karşılandı.
Abone olPapa 16. Benediktus'un Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin açıklamaları, Yunan basını tarafından, ''Görülmeye değer nitelikte, devasa siyasi önemi olan, 180 derecelik dönüş'' olarak yorumlandı. Kathimerini gazetesinde Yorgo Delastik imzasıyla yer alan köşe yazısında, Papanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sırasında Türkiye'ye verdiği AB desteğinin Vatikan tarafından da doğrulandığı belirtildi.
Papanın, bu açıklamalarıyla, ''Türkiye lehine görülmeye değer nitelikte, siyasi önemi olan, 180 derecelik bir dönüş yaptığı'' belirtilen yazıda, 16. Benediktus'un, ''Gerek tarihi, gerekse kültürel anlamda Türkiye'nin Avrupa ile çok az ortak yanı var'' şeklindeki açıklamalarının üzerinden yalnızca iki yıl geçtiğine dikkat çekildi.
16. Benediktus'un, ''Türkiye her zaman başka bir kıtayı temsil ediyor ve Avrupa ile tezat oluşturuyordu. Bizans ile savaşlar oldu. İstanbul'un 1453'deki fethi ile Viyana-Avusturya tehdidini hatırlayın'' ifadelerini kullanan taraf olduğu belirtilen yazıda, ''Tam anlamıyla bir yön değiştirmenin aşikar olduğu'' yorumu yapıldı.
Papanın açıklamalarının siyasi etkilerinin, sadece Türkiye lehindeki değişikliğe dikkat edecek az sayıdaki inananı kapsayan, sayıları bir milyarı aşkın Katolikler üzerinde olmayacağı vurgulanan yazıda, esas önemli noktanın, söz konusu açıklamaların Avrupa'nın hristiyan demokrat ve merkez sağ görüşlü partileri ile Türkiye'nin AB üyeliğine olumsuz yaklaşanların üzerindeki etkisi olduğu vurgulandı. Yazıda, ''Alman olduğu unutulmaması gereken Papanın yeni tutumunun, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçim öncesindeki Türkiye karşıtı tutumundan kademeli olarak vazgeçmesiyle ortak tarafları olduğu'' görüşü dile getirildi. Yazıda, bu çerçevede çıkartılabilecek sonucun, ''Papanın Türkiye'nin üyeliğine ilişkin görüşünde değişimin dini değil de siyasi ve ekonomik gerekçeleri olduğu'' da belirtildi.