Panetta 'Suriye konusunda, gerekirse askeri seçenekler de dahil tüm adımları gözden geçiriyoruz' dedi, Türkiye'nin rolüne dikkat çekti.
Abone olABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye konusunda, gerekli görüldüğü taktirde potansiyel askeri seçenekler de dahil olmak üzere uluslararası ortaklarıyla atabilecekleri tüm olası ilave adımları gözden geçirdiklerini, ancak bu aşamada tek taraflı bir eyleme girişmenin mantıklı olmadığını söyledi.
Senato Silahlı Hizmetler Komitesinin Suriye konulu oturumunda senatörlerin sorularını yanıtlayan Panetta, Suriye'deki rejimin meşruiyetini kaybettiğini ve düşeceğinin kaçınılmaz olduğunu, ABD'nin siyasi ve diplomatik çabalar yoluyla bu süreci hızlandırmaya katkıda bulunacağını belirtti.
Ancak şu anda Suriye'ye Amerikan askeri göndermenin zamanı olmadığını ifade eden Panetta, yakından izlemeye devam ettikleri Suriye'deki vaziyetin uluslararası bir yanıtı gerektirdiğini ve ABD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a, kendi halkına karşı uyguladığı şiddete son vermesi için baskı uygulama yolunda uluslararası camianın gösterdiği çabalara öncülük ettiğini kaydetti.
Panetta, Libya'dakine benzer bir askeri müdahalenin bölgedeki her durumda uygulanabilecek tek bir model oluşturmadığını ifade ederek, ''Her durum, her bir ülkenin siyasi, coğrafi ve tarihsel özellikleri itibariyle, kendine has bir nitelik barındırmakta ve kendine has bir yanıt gerektirmektedir. Ortadoğu gibi karmaşık ve kırılgan bir bölgede tek tip bir yaklaşım olamaz'' diye konuştu.
ABD'nin, Esad rejiminin vahşetinin son bulması ve ülkede demokratik değişimin başlaması için uluslararası bir mutabakat oluşturmakta olduğuna işaret eden Panetta, ülkesinin, ilk aşamada 10 milyon dolarlık taahhüt olmak üzere Suriye halkına acil insani yardımlar sağladığını, bu ülkedeki muhalefeti güçlendirmek için Suriye'nin Dostları Grubu ve diğer Esad karşıtı gruplarla çalıştığını anlattı.
Suriye'deki krizin basit ya da hızlı bir çözümü yok
Oturum sırasında, bir süre önce Suriye'ye hava saldırısı düzenlenmesi çağrısında bulunan Cumhuriyetçi Senatör John McCain'den, ABD'nin, geçmişte Bosna, Libya gibi diğer durumlarda gösterdiği tavrın aksine, Suriye konusunda önderlik etmediği eleştirileri gelirken, Panetta, Suriye konusundaki izledikleri yaklaşımın, Esad üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir baskının ortaya konulmasında başarılı olduğunu, ancak bu krizin, bu ''korkunç vaziyetin'' basit ya da hızlı bir çözümünün bulunmadığını belirtti.
Panetta, ''Bu aşamada tek taraflı bir eyleme girişmek mantıklı değil. ABD Savunma Bakanı olarak, askerlerimizi riske atmadan önce, misyonun ne olduğu, bu misyonu başarıp başaramayacağımız, bedelinin ne olacağı, işleri iyiye mi kötüye mi götüreceği gibi hususlardan emin olmam gerekir'' ifadesini kullandı.
Şu anda askeri müdahale yerine, diplomatik ve askeri yaklaşımlar üzerinde odaklandıklarını ifade eden Panetta, ''Libya'da uyguladığımız yaklaşımla Suriye'ye ilişkin mevcut yaklaşımımız arasındaki farkların nedenleri çok açık. Libya'da askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi'nde ve Arap Birliği'nde geniş boyutlu destek varken, Suriye konusunda böyle bir mutabakat şu anda yok. Bizim açımızdan, tek taraflı bir eyleme girişmek hata olur'' diye konuştu.
Panetta, şöyle devam etti:
''Suriye'deki bu hassas durumun nasıl gelişme göstereceği konusunda bir tahminde bulunamam, ama ABD şunu çok net olarak ortaya koydu ki biz Suriye halkının tarafındayız. Suriye halkı, uluslararası toplumun onların acılarını ya da sabırsızlıklarını ciddiye almadığı gibi bir durumun söz konusu olmadığını bilmeli. Suriye'deki olaylara doğrudan etkide bulunabileceğimiz kesin ve net bir yolun olması hepimizin dileği ama maalesef durum böyle değil.
Bu bir bahane değil, ortadaki gerçek. Tek açık yolumuz, Suriye'yi Suriye halkına geri vermenin bir yolunu bulmak için kararlı ancak planlı bir tarzda hareket etmeyi sürdürmek''.
Askeri seçenekler de dahil tüm olası adımları gözden geçiriyoruz
Bununla birlikte, ABD yönetiminin Suriye'deki durumu değerlendirmeye devam ettiğini ve gerekli gördüğü takdirde stratejisinde düzenleme yapabileceğini belirterek, olası bir askeri eylem seçeneğini de açık bırakan Panetta, ''Gerekli görüldüğü takdirde olası askeri seçenekler de dahil olmak üzere, Suriye halkının korunması, şiddete son verilmesi ve bölgesel istikrarın temini için verilen çabaları desteklemede uluslararası ortaklarımızla ne gibi olası ilave adımların atılabileceğini gözden geçiriyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de bir soru üzerine, Suriye'ye karşı uzun vadeli ve sürekli bir hava harekatının zorluklar içerdiğini, çünkü Suriye'nin hava savunma sistemlerinin Libya'nınkilerden 5 kat daha sofistike, Suriye'nin kimyasal ve biyolojik silah stokunun da Libya'nınkinden 10 kat daha büyük olduğunu söyledi. Dempsey, Suriye'nin hava savunmasını etkisiz hale getirmenin, uzun bir zaman dilimini ve önemli sayıda uçağı gerektireceğini de kaydetti.
Panetta ve Dempsey, Suriye'nin sofistike hava savunma sistemlerinin yoğun nüfusa sahip bölgelerde yer aldığına da dikkati çekerek, ABD'nin askeri gücünü devreye sokması halinde, istenmeyen ölümlerin meydana gelebileceği kaygısını dile getirdiler.
Öte yandan Panetta, Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins'in, Suriye konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hususunda Türkiye'den ne gibi tavsiyeler geldiğine ve Türkiye ile görüşülüp görüşülmediğine ilişkin sorusu üzerine, ''Evet, Türkiye ile görüşüyoruz. Türkiye, Suriye konusunda çok sorumlu bir liderlik gösterdi. Tabii bu konu onları doğrudan ilgilendiriyor, çünkü Suriye'ye komşular, Esad'a iktidarı terk etmesi çağrısında bulundular. Suriye'deki kimyasal ve biyolojik sahalarla ilgili kaygılar hakkında Türklerle istişarelerde bulunduk. Mülteciler konusunda da onlarla olan istişarelerimizi sürdürüyoruz. Sorunuza yanıt vermem gerekirse Türkiye bu konuda çok sorumlu bir rol oynuyor'' diye konuştu.