Nobelli yazar Orhan Pamuk, 2005'teki "Türkler, bu topraklarda 30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdü" sözleri nedeniyle 5 kişiye 6 bin lira ödeyecek.
Abone olNobelli yazar Orhan Pamuk, 2005'teki "Türkler, bu topraklarda 30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdü" sözleri nedeniyle 5 kişiye 6 bin lira ödeyecek.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, "Türkler, bu topraklarda 30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdü" sözleri nedeniyle Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından avukat Kemal Kerinçsiz ve şehit yakını 5 kişiye toplam 6 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Pamuk'un Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen bu karara 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı var.
Pamuk 2005 yılı ekim ayında Almanya'da yaptığı bir konuşmada ve İsviçre'de yayımlanan bir dergiye verdiği röportajda, "Türkler, bu topraklarda 30 bin Kürdü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdü. Türkiye'de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum" demişti.
Bunun üzerine o dönem Hukukçular Derneği yöneticisi olan Kerinçsiz bazı şehit yakınlarıyla birlikte, Pamuk hakkında "Türk milletini topyekün itham altına soktuğu" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, kişilik haklarına saldırı yapıldığı gerekçesiyle tazminat talebinde bulunmuştu.
YARGITAY'A TAŞINDI
Mahkeme ise "Davacıların salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabulüne imkan bulunmadığı gerekçesiyle davanın aktif husumet yönünden reddine karar verilmiştir" diyerek dava açılmasını reddetmişti.
Kerinçsiz ise davayı temyiz etmek için Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne itirazda bulunmuştu. Daire'de yerel mahkemenin bu ret kararının bozulmasını ve Pamuk hakkında dava açılmasını isteyerek dosyayı Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne geri göndermişti. Mahkeme ret kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gitmişti. Haziran 2009'da kararını açıklayan Genel Kurul, "Kişilerin onur ve şerefleri gibi mensubu bulundukları ve Anayasa ile çerçevesi belirlenmiş bir millete aidiyet duyguları da yukarıdaki açıklamalar nazara alındığında; kişilik değerleri kapsamında ve hukuki koruma altındadır. Davalı tarafından söylendiği iddia edilen sözlerin, davacıların vatandaşlık bağı ile bağlı bulundukları Türk milletine yönelik olması durumunda davacıların aktif dava ehliyetinin bulunduğunun kabulü gerekir" diyerek Pamuk'a tazminat davası açılmasını istemişti. Ardından dosyayı yeniden değerlendiren mahkeme, Pamuk'u tazminata mahkum etti.
ZAMAN AŞIMI KARGAŞASI
Kararı değerlendiren Prof. Ersan Şen: "Kişilerin tazminat davası açma haklarının olduğu kesinleşti. Bu karar, emsal olur. Borçlar Kanunu'nun 60. maddesine göre, fiili ve failini öğrendikten itibaren bir yıl içinde ve her halükarda 10 yılda davanın açılması gerekir. Bir yıl dolmuş gözüküyor. Ancak, bu fiilin TCK 301'e de konu olduğu için zaman aşımı süresi, 8 yıl."