Türkiye'de “Bir milyon Ermeni öldürüldü” açıklaması büyük yankı uyandırmıştı. Türkiye'de vatan haini ilan edile Pamuk, Ermenistan'da halk kahramanı oldu.
Abone ol Yazar Orhan Pamuk, Türkiye’yi karalayan iftiralarıyla Ermeni diasporasının sarıldığı en gözde ismi olduTÜRKİYE’DE “Bir milyon Ermeni öldürüldü” açıklamasıyla büyük tepki yaratan yazar Orhan Pamuk, Ermeniler’in gözünde bir “kahraman” haline geldi.
Ermeni yazar Nouritza Matossian, pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesinde yer alan makalesinde, Orhan Pamuk’u Türkiye’nin ‘en iyi yazarı’ ilan etti.
Pamuk’un “Türkiye’nin kanlı geçmişi”ne saldırdığında Ermeniler için bir “kahraman” haline geldiğini öne süren Matossian, “Kalem kılıçtan keskin” Türk deyimini anımsattı.
Pamuk’un açıklaması nedeniyle “nefret sembolü” haline geldiğini yazan Matossian, Türkiye’de basının Pamuk’a saldırdığını, kendisine “yalancı” dendiğini, hakkında şuç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.
Ailesi Kayseri kökenli olan Matossian, Türkiye’de yayınlanan Agos gazetesi sahibi Hrant Dink’in Türkiye’deki Ermeniler’e hakaret edildiği ve ayrımcılık yapıldığı, bazı meslekleri yapamadığı savlarına da yer verdi.
Kısa bir süre önce İstanbul’da bir konferans verdiğini, ancak konferansa izin alabilmek için “soykırımı” sözcüğünü kullanmaması koşulu arandığını öne süren Matossian, “soykırımı”nın, ne Türk hükümetlerinin, ne de İngiltere ve ABD tarafından tanındığına dikkat çekti.
Londra’da açılan “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu” sergisinde Ermeni, Rum ve Yahudiler’in Türk kültürüne katkılarının her açıdan görüldüğünü belirten Matossian, İngiltere’nin tutumunun, Azerbaycan’daki petrol çıkarlarından kaynaklandığını iddia etti.
Pamuk, İsviçre’de Tafe Sanzeger Gazetesi’ne verdiği demeçte “Türkiye’de 30 bin Kürt ile 1 milyon Ermeni katledildi” diye konuşmuştu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Pamuk, TCK’nın 159 ve 312’inci maddelerinden yargılanabilir.
Diasporanın etkili isimlerinden
NOURITZA Matossian, İngiltere’deki Ermeni diasporasının kilit isimlerinden biri.
Özellikle “Ermeniler’in 1915’te Van’da kötü muameleye maruz kaldıklarını ileri süren” Ararat filmindeki danışmanlığı ile dikkat çeken Matossian, güzel sanatlar ve sosyal bilimler konularında araştırmacı-yazar ve sanatçı olarak tanınıyor.
Diasporanın sponsorluğunda New York, Tahran, Beyrut, Tiflis ve son olarak da İstanbul’da sözde soykırımı üzerine konferanslara katılan Matossian, “Türkiye’deki Ermeniler’in millet bilincinin geliştirilmesi suretiyle Anadolu’nun ele geçirileceği” fikrini savunuyor.
Matossian’ın Ermeni ressam Arşil Gorki’nin sözde Türkiye’den uzaklaştırıldığı konu alan Blac Angel (Kara Melek) adlı bir kitabı da bulunuyor.
Matossian’a görüş vermedim
AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, Ermeni yazar Nouritza Matossian ile hiç görüşmediğini söyledi. Dink, alıntının da bir yazısından edinilmiş olabileceğini belirtti.
Dink, Orhan Pamuk’un iftiralarıyla ilgili de “Pamuk konuşmuştur. Önemli olan bilgilerden nasıl emin olduğudur. Bu konuda sürekli farklı rakamlar anlatılır. Herkesin konuşması, bildiklerini anlatması bilgi karmaşası yaratmaz aksine bizi doğruya götürür” dedi.
Türkiye’nin resmi tezinin “İki tarafın da birbirine zarar verdiği” yönünde olduğunu ileri süren Dink, Genelkurmay’ın yayınlarında bile 800 bin Ermeni’nin öldürüldüğüne dair bilgiler olduğunu iddia etti.
H.O.TERCÜMAN