Hristiyan bir din adamı, dine küfür yasasına aykırı davrananlara normalde idam cezası verildiğini ve bu cezanın ilk kez azaltılarak ömür boyu hapis olarak uygulandığını söyledi.
Abone olPakistan'da bir mahkeme, bir imamla oğlunu dine küfretmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.
İmamla oğlu, Pencap eyaletinde Mevlid Kandili'ni kutlamak amacıyla asılan bir posteri yırtmaktan suçlu bulundu.
İki sanık da dine hakaret ettikleri yolundaki suçlamaları reddediyor.
Hristiyan bir din adamı, dine küfür yasasına aykırı davrananlara normalde idam cezası verildiğini ve bu cezanın ilk kez azaltılarak ömür boyu hapis olarak uygulandığını söyledi.
Pakistan'da Hristiyan bir kadın, İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle idam edilmeyi bekliyor.
Geçen hafta bir suikaste kurban giden Pencap valisi Salman Taysir, bu yasada reforma gidilmesi yolundaki çabalara destek veriyordu.
Müslüman baba-oğul bu yasa kapsamında ilk kez ceza indiriminden yararlanıyor.
Mezhep çatışmaları
Savunma avukatı, BBC'ye yaptığı açıklamada, sanıklarla ilgili şikayetin geçen Nisan ayında yapıldığını, cezayı ise Pencap eyaletinin doğusundaki Dera Gazi Han kentindeki terörle mücadele mahkemesinin verdiğini anlattı.
Arif Gurmani'nin aktardığına göre şikayetçi Phool Han, 45 yaşındaki imam Muhammed Şafi ile 20 yaşındaki oğlu Muhammed Aslam'ın Mevlid Kandili'ne ilişkin bir posteri yırttıklarını iddia etti.
Ancak Gurmani, bu iddiaların mezhep farklılıklarından kaynaklandığını ve kararı temyize edeceklerini belirtti.
Gurmani, tarafların Sünni Hanefi mezhebine bağlı ancak birbirine farklı bazı görüşleri savunan iki ayrı kolun destekçisi olduklarını anlattı.
Pakistan'da Hanefi mezhebi Diyobend ve Brelvi (Barelvi) olmak üzere iki kola ayrılıyor.
Daha çok Taliban destekçileriyle bilinen Diyobend kolu, dinin dünyevi ve ayine dayalı yönlerine vurgu yapıyor.
Brelvi kolunda tarikat unsurları daha çok kendisini gösteriyor; Brelviler yakınlarda dine küfür yasasında reformlara karşı kampanyalara öncülük etmişlerdi.
Pakistan'da dine küfür yasası, kişisel garez içindeki kişilerce sömürüldüğü ve azınlıklara zulüm amacıyla kullanıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor.