Pakistan'da iktidar partisinin adayı Raja Pervez Aşraf, Mecliste yapılan oylama sonucu Başbakan olarak seçildi.
Abone olPakistan'da iktidar partisinin adayı Raja Pervez Aşraf, Mecliste yapılan oylama sonucu Başbakan olarak seçildi.
342 sandalyeli mecliste 211 oy alan Aşraf, Cumhurbaşkanı Zerdari'nin ilk tercih ettiği aday hakkında Yüksek Mahkeme'nin tutuklama emri çıkartması üzerine aday gösterildi.
Üç gün önce yüksek mahkeme, eski Başbakan Yusuf Rıza Gilani'yi görevden almıştı.
Gilani’nin görevden alınması uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığın sonucu.
Uzmanlar, ekonomisi kötüye giden, ABD ile ilişkileri gerilen ve Afganistan sınırındaki aşiret bölgelerinde militanlarla çatışmaların devam ettiği Pakistan’ın bir anayasal bir anlaşmazlığı daha kaldıramayacağını söylüyor.
Adaylık yarışı
İlk tercih olan Mahdum Şahabuddin, sağlık bakanı olduğu dönemde ithali yasak kimyasal maddeleri Pakistan'a soktuğu iddiasıyla tutuklandı.
Muhalefet partisi PML-N’nin lideri Navaz Şerif’in adayı Sardar Mehtab Ahmed Khan Abbasi ise 89 oy alabildi.
Pakistan’da genel seçimler gelecek senenin başlarında yapılacak.
Muhabirler Aşraf’ın Başbakanlık döneminin kısa ve sorunlu geçeceğini söylüyor.
Pakistan’daki birçok siyasetçi gibi, yeni Başbakan da tartışmalara yol açacak gibi.
Aşraf'ın, Su ve Enerji Bakanı olduğu dönemde enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. Ancak Aşraf suçlamaları reddediyor.
Yüksek Mahkeme’nin Zerdari hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak Gilani konusunda verdiği kararı, Aşraf için de verebilir.
Gilani'nin, iki ay önce Cumhurbaşkanı Zerdari hakkında yolsuzluk suçlamasında bulunmayarak mahkemeye itaatsizlik suçu işlediğine karar verilmişti.
Mahkeme bunun üzerine Başbakan Gilani'nin görevinde kalamayacağına karar verdi.
'Kurbanlık koyun'
Cumhurbaşkanı Zerdari'ye yönetilen suçlamalar, öldürülen eşi Benazir Butto'nun 1990 yıllarında Başbakan olduğu döneme rastlıyor. Bhutto ve Zerdari o yıllarda İsviçre banka hesapları aracılığıyla kara para aklamakla suçlanıyor.
Cumhurbaşkanı Zerdari, kendisine yöneltilen suçlamalarda siyasi çıkarların söz konusu olduğunu iddia etmişti.
BBC’nin İslamabad muhabiri Aleem Maqbul Aşraf'ın 'kurbanlık koyun' gibi görüldüğünü söylüyor.
Muhabirimiz, birçok kişinin asıl meselenin Eşref’e yönelik yolsuzluk iddiaları değil, yargının, Cumhurbaşkanı Zerdari’nin partisi Pakistan Halk Partisi’ni devirmeye çalışması olduğunu düşündüğünü belirtiyor.
Maqbul, Pakistan Halk Partisi’nin asıl amacının beş yıl boyunca görevde kalmak olduğunu söylüyor. Bu şekilde ilk defa sivil bir hükümet, ordu tarafından yönetilen bir ülkede askeri yönetimin iktidarının yarısından daha fazla görevde kalmış olacak.
Bazı uzmanlara göre, seçmenlerin Pakistan Halk Partisi’nin yargı ve ordu tarafından cezalandırıldığını düşünmesi durumunda bunun işlerine yarayacağını düşünüyor.