BIST 9.963
DOLAR 34,03
EURO 37,99
ALTIN 2.825,36
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'dan Hindistan'a asker çekme önerisi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Eşfak Pervez Kiyani, Hindistan'a tartışmalı Siaçen buzulundan karşılıklı olarak çekilmeyi önerdi. Bölgede 7 Nisan'dak çığ faciasında 125'i Pakistan askeri 139 kişi ölmüştü.

Abone ol

Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Eşfak Pervez Kiyani, Hindistan'a tartışmalı Siaçen buzulundan karşılıklı olarak çekilmeyi önerdi.

Bu ayın başlarında bölgede çığ düşmesi sonucu 125'i Pakistan askeri 139 kişi ölmüştü.

İki ülkenin de hak iddia ettiği buzulda, tarafların binlerce askeri var.

Orgeneral Kiyani, Cumhurbaşkanı Asıf Zerdari'yi ziyaretinda yaptığı açıklamada bu meselenin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kiyani, çözümün nasıl olacağına iki ülkenin müzakere masasında karar vermesi gerektiğini belirtti.

Kiyani ve Zerdari, 7 Nisan'da Pakistan taburunun çığ altında kaldığı bölgeye birlikte gitti. Kötü hava ve zorlu arazi koşulları kurtarma çalışmalarını güçleştiriyor.

Dünyanın en yüksek cephesi

Şimdiye kadar çığ altında sağ ya da ölü kimseye ulaşılamadı.

Felaketin meydana geldiği Keşmir'in Gayari bölgesi dünyanın en yüksek dağlarıyla çevrili ve deniz seviyesinden 4570 metre yükseklikte.

Keşmir 1947'den beri bölünmüş durumda.

Hindistan ve Pakistan, bölgenin statüsünü belirlemek için yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra iki kez savaştı.

Siaçen buzulu, dünyanın en yüksek cephesi olarak biliniyor. Bölgede deniz seviyesinden 6700 metre yükseklikte asker konuşlandırılmış durumda.

Kötü hava koşullarından ölen askerlerin sayısı, çatışmalarda ölenlerin sayısından fazla.