BIST 9.890
DOLAR 35,32
EURO 36,75
ALTIN 2.960,27
HABER /  POLİTİKA

Pakette AK Parti'ye sürpriz destek

Meclis dün geceyi yine gergin geçirdi. Teklifin 8. madde görüşmeleri sırasında yoğun tartışmalar yaşandı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesine 337 kabul, 72 ret oyu verildi. Daha önceki oylamalarda genel kurula girmeyen BDP'liler bu kez farklı bir tavır aldı. Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin oylamasında bazı BDP'liler oy kullanarak AK Parti'ye destek çıktı.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 414 milletvekili katıldı. 337 kabul, 72 ret, 5 çekimser oy kullanıldı.

KAMER GENÇ'TEN "KABİN PERDESİ" AÇIK UYARISI

Oy kullanma sırasında Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in bazı milletvekillerinin kabin perdelerini kapatmadan zarflara oy attığını belirtmesi üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, uyarıda bulundu.

Maddeyle, Anayasa'nın, ''Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar'' başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor. Buna göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak.

MECLİS İZİN VERİRSE DAVA AÇILABİLECEK

Hangi BDP'li vekiller oylamaya katıldı?
Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ile Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız oy kullandı.



Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanacak. 

60 GÜN İÇİNDE KARAR VERİLECEK

Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacak. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacak. İzin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclise ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Meclisteki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacak.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE KISITLAMA

Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tabi olacak ve tek başına dava konusu yapılamayacak.

DÜN GECE NELER YAŞANDI?
SAAT SAAT TÜM GELİŞMELERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Anayasa Mahkemesinde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek.

SİYASİ YASAK 3 YILA İNDİRİLİYOR

Partinin kapatılması durumunda kapatmaya beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyeler için daha önce 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecek.




TEMELLİ SÖZCÜKLERİ KAPATILIYOR


Siyasi partiler ile ilgili ''temelli kapatma'' değil, ''kapatma'' kararı verilecek. Kapatmanın önündeki ''temelli'' sözcükleri kaldırılacak.

Kamer Genç, oylamanın ardından uyarı cezası ile ilgili savunmasını yaptı. Genç, Şahin'e yönelik eleştirilerde bulundu.

6. MADDE: 335 KABUL

Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesine 335 kabul, 69 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. 335 kabul, 69 ret, 3 çekimser oy kullanıldı, 1 oy da boş çıktı.

Maddeyle, Anayasa'nın ''Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.

Oylama sırasında CHP'li milletvekilleri, kabin perdeleri açıkken zarflara oy konulduğunu ileri sürerek itirazda bulundular. TBMM Başkanı Şahin, milletvekillerini uyardı.