BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,29
ALTIN 2.850,13
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Paket tartışmasına noktayı koydu

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, demokratikleşme paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Bekir Bozdağ ''Büyük kesimin destekleyeceği tarihi bir paket. Pakette kişilere özel düzenleme yok. Davalara özel, birilerinin tahliyesine dair bir düzenleme yok'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bozdağ'a sorulan konular arasında, demokratikleşme paketi, cumhurbaşkanlığı seçimleri, cemevlerinin ibadethane sayılması konusu ve yeni anasayasa çalışmaları vardı.

Bozdağ'ın konuşmasından satır başları:

'KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME YOK'

''Demokratikleşme hükümetimizin her zaman gündeminde oldu. Bu paket içerisinde pek çok yenilik getirecek. Büyük kesimin destekleyeceği tarihi bir paket. Hepsi kamuoyuna açıklandığında eleştireni de olacak takdir edeni de olacak. Pakette kişilere özel düzenleme yok. Davalara özel, birilerinin tahliyesine dair bir düzenleme yok.

MUHALEFETİN PAKET ELEŞTİRİSİ

Yönteme ilişkin ne yapsak eleştiriliyor. Önemli olan yapılanın doğru ve yararlı olması. Kamuoyunun önüne getireceğiz, kamuoyu tartışacak. Bu bir mutfak çalışması. Demokratikleşme konusunda önemli bir çalışma yaptık. Bizim doğru dediğimiz şey başkalarına göre yanlış çıkabilir. Eleştiriye açığız.

'ARZUMUZ TERÖRÜN BİTMESİ'

Hepimizin arzusu terörün bitmesi, silahların bırakılması. Bu bir günde ulaşılacak bir hedef değil. Ama demokratikleşme konusu Türkiye'nin tamamını ilgilendiren bir konu. Bu adımı milletimizin tamamı için atıyoruz. Önemli olan bunları doğru zamanda yapmak. Zamanlama da çok önemli bu işlerde. Biz iktidar olarak buna özen gösterdik. Demokratikleşme paketi Türkiye'deki bütün iklim üzerinde etkili olacak.

CEMEVİ İBADETHANE SAYILACAK MI?

Alevi vatandaşlarımız bizim canımızdır. Dersimlilerinde özür dileyen bir hükümetiz. Sayın Başbakanımız Dersim'de yaşananan katliamla ilgili T.C. Başbakanı olarak ilk defa özür dileyen başbakan oldu. Ama Sayın Kılıçdaroğlu o özrü dileyemedi. Bakın Madımak o zaman iktidarda SHP-DYP koalisyon hükümeti var. Sivas'taki Madımak Oteli'ne ilişkin adımı atan da biz olduk. Orayı kamulaştırdık kültür merkezine dönüştürdük. Döner kesiyorlardı orada. Kerbela hadisesinin yıldönümünde her yerde anılmalar yapılıyor. Muharrem ayıyla ilgili olsun, adımlar attık. Laf söymeyiyoruz biz konuda samimiyiz. Bunlar yaptıklarımızdan sadece bazıları.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Bu konuda hepimizin önce samimi olması lazım. Bu konuda samimiyet görmediğimi ifade etmek istiyorum. Meclis Uzlaşma Komisyonu oluşturuldu. Eşit sayıda temsilci kabul ettik. Oybirliği ile kararı esas aldık. Derdimiz 'Bu AK Parti anayasası' demesinler. Niye tıkandı? Partiler kendi görüşlerinin anayasaya dönüşmesi konusunda dayatma yaparsa uzlaşma sağlayamazsınız. Bazısından ben vazgeçeceğim, bazısından sen vazgeçeceksin. Kırmızı çizgileri aşmayı başaramadık. Tarihi bir çalışma yapılıyor. 2013 Nisan, Temmuz dendi olmadı. Herkes seçim meydanlarında olunca, yeni anayasa nasıl yapılır? Süre konusundaki ısrarımız bu yüzden. Bu masa yaklaşık iki yıldır çalışıyor.

DERBİDE YAŞANAN OLAYLAR

Çok çirkin bir olay. Sporun içine siyasetin karıştırılması en önce o spor kulübüne ve taraftarlara zarar verir. Spora siyaseti kim bulaştırıyorsa, hep beraber onların karşısında durmalıyız. Bazısı dua ediyor, bazısı secdeye kapanıyor. Bunlarda siyaset aramamak lazım. Sporun Türkiye'yi birleştiren fonksiyonu var.

TOPLUMDA GEZİ KUTUPLAŞMASI

Türkiye'de kutuplaştırma olayı yeni değil. Birisi kalkıyor medyadan 'ben AK Parti'ye oy verdim' diyor. Yalaka diyorlar. CHP'ye oy verince kimse bir şey demiyor. Mahalle baskısı denen şey bu, kutuplaştırma. Önyargıları aşamadık.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanlığı seçimleri her zaman Türkiye'nin başına bela olmuştur. En son 2007 seçimleri başka bir krize neden oldu. O krizi hukuka uygun usullerde Meclis'te aşamadık.''