BIST 9.890
DOLAR 35,29
EURO 36,73
ALTIN 2.959,98
HABER /  DÜNYA

Pahalı Rus gazına mahkumuz

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, “Türkiye'nin pahalı Rusya gazına mahkum bırakıldığını” savundu...

Abone ol

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, “Türkiye'nin pahalı Rusya gazına mahkum bırakıldığını” savundu.

Seyhan, Avrupa'ya petrol ve gaz temininde Norveç, Rusya ve Afrika'dan sonra 'dördüncü ana arter' olan Türkiye'de doğal gaz arz güveniliğinin tehlikede olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Doğu-batı, Kuzey-güneybatı istikametinde genişleyecek enerji arz ve taleplerinin tam merkezinde yer aldığını vurgulayan Seyhan, bu avantajın değerlendirilmesi ve bu sayede doğal gaz arz güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Seyhan, “Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında rekabetçi bir alternatife kavuşmasının yolunun Şah Denizi projesinden geçtiğini, oysa bu proje hayata geçirilmediğinden Türkiye'nin pahalı Rusya gazına mahkum bırakıldığını” öne sürdü.

“Hükümetin Şah Deniz projesiyle ilgili tedbirsizliği nedeniyle Rusya'ya 1000 metreküp doğal gaz için 280 dolar ödendiğini, oysa Şah Denizi Projesiyle aynı miktardaki doğal gazın 120 dolara alınabileceğini ifade eden Seyhan, şunları söyledi: “Türkiye'yi önemli bir doğal gaz darboğazı bekliyor. Çünkü, 2008'de Nijerya Projesinin, 2011 yılında batı hattının sözleşmesi bitecek. Şah Denizi'nden gaz gelmediği takdirde sorunun çözümü mümkün görünmüyor. Şu anda, doğal gaz arz güvenliği tehlikesi nedeniyle başta Çukurova olmak üzere bazı doğal gaz ihaleleri bilinçli olarak geciktiriliyor.”

Seyhan, bölgedeki sıcak gelişmeler, İran'dan gelen gazın kesintiye uğraması ve Cezayir gazının da yeterli olmaması nedeniyle sorunun derinleştiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Sorunun çözümü için öncelikle 3.5-4.5 milyar metreküp kapasiteli doğal gaz depolarının yapılması gerekir. Buna rağmen Silivri deposu halen bitirilemedi, Tuz gölünün altına yapılması düşünülen doğal gaz depolama tesisi hayata geçirilmedi, projesi bile hazırlanmadı. Şu anda sadece Ege'de özel sektörden kiralanan bir depo ile neredeyse sıfır depolama ile doğal gaz arzı karşılanmaya çalışılıyor. Oysa Şah Denizi projesi gerçekleşseydi Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye doğal gaz pompalanacaktı. Bu sayede Türkiye doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceği gibi bu gazı Avrupa'ya ulaştırabilecekti. Türkiye enerji politikasını yeniden gözden geçirmeli.”

ÇUKUROVA DOĞAL GAZ PROJESİ

Türkiye Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı ve Adana Müteahhitler Birliği Başkanı İsmail Babacan ise 200 milyon dolarlık Çukurova doğal gaz projesi ihalesinin geciktirilmesinin sıkıntılarının yaşandığını bildirdi.

EPDK'nın, “Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Tarsus, Ceyhan, Dörtyol, Toprakkale, Payas, Karayılan, Sarıseki, Denizciler, Bekbele, Nardüzü, Azganlık, Belen ve Kadirli”yi kapsayan Çukurova bölgesi doğal gaz ihalesini açtığını, ancak bir türlü sonuç alınamadığını” ifade eden Babacan, şunları söyledi: “EPDK, 2 Mayıs 2006 tarihinde 26 bin 156 sayılı Resmi Gazetede ihaleyi ilan etti. 18 Mayıs 2006 da son yeterlilik başvuru tarihi olarak açıklandı. Buna rağmen ihalenin akıbeti resmen açıklanmadı. Çevremizdeki Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kayseri ve Niğde doğal gaz kullanırken Çukurova bu imkandan yoksun bırakılmamalı.”