Türkiye'de her gün ortalama bir bebek özofagus atrezisi ile yani yemek borusu gelişmemiş şekilde dünyaya geliyor.
Abone olHer 3 bin 500 bebekten biri yemek borusu gelişmemiş şekilde doğuyor. Doğar doğmaz doğru cerrahi müdahale ve etkin bakım süreci, hayati önem taşıyor. Ancak hastalık ve mücadele yolları yeterince bilinmiyor.
Genellikle doğum sonrası tespit edilen hastalıkta, doğru cerrahi müdahalenin ve sonrasındaki bakım sürecinin hayati önemde. Olduğunu belirten Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa şunları söyledi:
"Bu çocuklarda yemek borusu tam olarak oluşmadığı için doğduktan sonra beslenmeleri imkan dahilinde değil mutlaka ve mutlaka cerrahi bir girişim yapılması gerekiyor. Yemek borusunun tam olarak oluşmamış olan iki ucunu uç uca getirip birleştirme ameliyatı yapıyoruz. Bu tip ameliyatların da deneyimini kanıtlamış özellikle yeni doğan yoğun bakımı olan merkezlerde yapılması daha uygun.”
özofagus atrezisi çocuk ve aile destek derneği, "TROAD" bu konudaki farkındalığı artırmak için konunun uzmanları ile aileleri bir araya getirdi.
TROAD ÇHASTALARA DANIŞMANLIK YAPIYOR, PSİKOLOJİK DESTEK VERİYOR
TROAD Başkanı Bilge Sesli, “Farkındalığı artırmak ve özellikle hastalığımızın tanınmasına yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz ki bir annenin çocuğunu besleyememesi gibi trajik bir durumu daha olumlu karşılayabilecek seviyelere gelelim” diye konuştu.
“Özofagus atrezisi bir engel değil, onarılabilen, tedavi edilebilen, iyileşebilen ve sonra hayata sağlıklı şekilde devam edilmesine imkan veren bir hastalık” diyen TROAD Başkanı Bilge Sesli, derneğin çocuklara ve ailelere hem danışmanlık hem de psikolojik destek verdiğini vurguladı.