BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,36
ALTIN 2.860,08
HABER /  GÜNCEL

Özlem Türeci kimdir aslen nereli biyomedikal bilimci kaç yaşında?

Koronavirüse karşı geliştirilen ve yüzde 90 başarılı olduğu bildirilen potansiyel aşıyı bulan biyomedikal bilimci Özlem Türeci'nin hayatı merak konusu oldu. 53 yaşındaki Özlem Türeci Almanya doğumlu. Aynı zamanda Almanya'nın en zengin 100 kişisinden birisi.

Abone ol

Özlem Türeci, Covid-19 aşısını geliştiren Biontech'in kurucularındandır. Bunun yanında eşi Uğur Şahin ile beraber Almanya'nın en zengin 100 kişisinden birisidir. Peki Özlem Türeci Kimdir? Özlem Türeci aslen nereli, Özlem Türeci ne Mezunu?

Özlem Türeci, 1967 yılında Lastrup, Almanya'da doğdu. Biontech şirketinin kurucularından Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu. 53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.

Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş.Türeci eşiyle Hamburg'da çalışırken tanışmış.Türeci "Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık" diyor.Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor.Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor.Euronews'e göre çift, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş.Yönetim kurulunu acil toplantıya çağıran ikili, Çin'de yaşananların tüm dünyayı etkilemeyeceklerini düşünen yöneticileri ikna etmek için çaba sarf etmiş.

Almanya'nın en zengin 100 kişisinden biri

2008'de BioNTech şirketini kurdu. Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında. İngiliz Telegraph gazetesine göre çift, ilk şirketleri Ganymed'i 1,4 milyar euroya satmıştı.

BioNTech'in piyasa değer ise 20 milyar Euro'yu aştı.

BioNTech'de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.