BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,69
ALTIN 2.964,63
HABER /  GÜNCEL

Özkök Paşa'ya göre hakimiyet kimin?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün açıklamaları "ulusal egemenlik” tanımına yeni boyut getirdi: "Artık günümüzde kimse tam olarak egemen değil!.."

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "bilim karargahım” diye nitelediği Harp Akademileri'nin konferans salonunda kürsüye çıktığında, sadece salonu dolduran üst rütbeli TSK mensupları değil, Türkiye ve dünyanın Türkiye ile yakından ilgili tüm başkentleri nefeslerini tutmuştu...

Bugüne kadar, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde "Ordu sorun yarattı, Avrupa ile ilişkiler bu yüzden kesildi” denilmesin diye yaşanılan hayli tartışmalı gelişmeler karşısında nefesini tutmasıyla tanınan Org.Özkök, uzun bir aradan sonra sadece kendisini can kulağıyla dinleyen silahlı arkadaşlarının değil, Türk ve dünya kamuoyunun önüne çıkıyordu...

Nitekim, 23 Nisan nedeniyle, "Ulusal Egemenlik Haftası”nın kutlandı ğı bir sırada söylediği şu sözler, Org. Özkök'ün, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "yeni dönem egemenlik kavramını” nasıl algıladığını gösteriyordu: "Küresel egemenlik kavramı” "Güvenlik de bir yerde küreselleşmiştir. Çünkü küresel ekonomi ve küresel güvenlik birbirini tamamlayan iki önemli kavram olarak ortaya çıkmıştır. Dünyadaki büyük finans çevreleri konunun ekonomik boyutuyla ilgilenirken, büyük devletler güvenlik boyutu üzerinde yoğunlaşmışlardır.

Günümüzde, küreselleşmeyle ulusal egemenlik arasında bir mücadele olduğu doğrudur. Özellikle, egemenliği kendi açısından yorumlayıp; 'Ben egemenim, kendi ülkemde ne istersem onu yaparım. Başkası bana karışmaz' şeklinde düşünen devletlere karşı, küresel güvenliğin önemini savunan ülkeler; 'Sen her istediğini yapamazsın, çünkü senin yaptığın şeyler bir başkası na zarar verebilir' şeklinde düşünmektedirler.

Org. Özkök, bu tanımlamasına, "uluslararası sistemin dışında kalmış” devletlerin, küresel güvenliği önemseyen büyük güçlerin doğrudan hedefi olabileceği görüşlerini de ekleyerek, "klasik ulusal egemenlik kavramı” ile günümüzün "küresel egemenlik” kavramları arasında önemli bir denge kurmaya çalışıyordu.

Egemenlik: Güçlü ekonomi..

Kaynak: www.noktadergisi.com.tr