BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

'Özgür Suriye Ordusu'na katılın'

Suriye'deki Müslüman Kardeşler hareketi, üyelerine çağrı yaparak, Esad yönetimine karşı silahlı mücadele veren Özgür Suriye Ordusu'na katılmalarını istedi.

Abone ol

Ülkede önemli ağırlığı olduğunu söylenen Müslüman Kardeşler'in bir sözcüsü, yandaşlarından Özgür Suriye Ordusu'na katılmalarını istedi.

Müslüman Kardeşler Mısır'daki yeni oluşumda en büyük ağırlığı elde edip adayını cumhurbaşkanı olarak seçtirmişti.

Suriye'de Esad yönetimi tarafından yasaklanan Müslüman Kardeşler "katılım" yolunda açıklama yaparken ülkenin büyük kentlerinden Halep'ten bugün de çatışma haberleri geliyor.

Lübnan'dan Suriye'deki gelişmeleri izleyen BBC muhabiri, hükümetin, silahlı muhaliflerin başarılı bir şekilde bastırıldığını ısrarla ifade ettiğini belirtiyor.

Muhalif kaynakların BBC tarafından doğrulanamayan bilgilerine göre Halep'teki çatışmalarda en az 40 kişi öldü.

Uluslararası Kızılhaç Kuruluşu, hafta başından bu yana devam eden çatışmaların bir yansıması olarak başkent Şam'dan kaçanların sayısının 80 bini bulduğunu duyurdu.

'İki Suriyeli general daha Türkiye'de'

Bu arada Anadolu Ajansı, aralarında iki generalin de bulunduğu 160 Suriyeli'nin bugün Türkiye'ye geçiş yaptığını duyurdu.

Ajans, sınırı geçen grupta iki albay ve 1 yüzbaşının da bulunduğunu belirtiyor.

Suriye'den kaçanlardan binlercesinin perşembe ve cuma günleri Lübnan'a geçiş yaptığı ve 24 içinde 30 bin kişinin daha Suriye'nin güney komşunun topraklarına gittiği söylenmişti.

Müslüman Kardeşler'in açıklaması çarşamba günü, aralarında savunma bakanının da bulunduğu ve yönetimin güvenlik çekirdiği olarak nitelenen kadronun dört üyesinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı izliyor.

Bakan Türkiye'yi de suçlamıştı

Suriye Enformasyon Bakanı Umran ez-Zuabi, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve İsrail'i, güvenlik merkezine yönelik saldırıyı düzenlemekle suçladı.

Bu saldırıdan bir iki gün önce Şam'ın merkezinde büyükelçiliklerin de bulunduğu Bağdat Caddesi'nde çatışmalar olmuştu.

Silahlı muhaliflerin çatışma seviyesinde kaydettikleri gözlenen ilerleme silah güçlerinin arttığı yolundaki haberleri izledi.

Guardian gazetesinde geçen haftalarda çıkan haberde, ABD'den kimi siyasetçilerin devreye girmesi ardından Suudi Arabistan'ın Esad yönetimine muhalefet edenlere büyük para aktardığı, muhaliflerin silah gücünün arttığı iddia edilmişti.

"Bazı yerlerde hükümet gücü yok"

Suriye'deki Müslüman Kardeşler'in sözcülerinden Zühair Saleem BBC'nin "Müslüman Kardeşler, yandaşlarının silahlanmasını istiyor mu" şeklindeki sorusuna "Evet" yanıtını verdi.

Saleem: "Halkımızdan rejime karşı mücadele vermesini ve Özgür Suriye Özgür Ordusu'na geçmesini istiyoruz" dedi.

Ülke genelinde pek çok bölgede denetimin "gerillaların ve muhaliflerin" denetimine geçtiğini söyleyen Saleem, buralarda devletinin var olmadığını anlattı.

Saleem, yandaşlarından hukuka aykırı davranmamalarını ve bu şekilde kendilerine yönelik saldırıları bertaraf etmeleri çağrısında da bulundu.

"Hükümete girmek ister misiniz?"

Zühair Saleem, Suriye'de artık demokratik olmadığını söylediği rejimin sona ermesi halinde, parti oluşumu için, fırsatı değerlendirmek amacıyla hazırlık yaptıklarını söyledi.

BBC'nin "Şeriat düzenini savunuyorsunuz, bu durumda Hıristiyanlar ve Aleviler gibi gruplar ne olacak" şeklindeki sorusuna Saleem: "Şeriat'ın Müslümanlar için uygulanması gerektiğine inanıyorum; Müslüman olmayanlar için uygulanmamalı" dedi.

"Esad gitmeli"

Zühair Saleem, Suriye'de bugün yaşananlardan Beşar Esad yönetiminin sorumlu olduğunu ve bu nedenle gelecekte iktidarda olmalarının düşünülemeyeceğini söyledi.

"Müslüman Kardeşler yüzde 25-30 oy alır"

Ortadoğu konusundaki uzmanlardan Doktor Alan George, Müslüman Kardeşler hareketinin Ortadoğu'daki gücünün Suriye söz konusu olduğunda altı çizilesi bir özellik taşıdığını söylüyor.

Doktor George, bugünkü haliyle Suriye'de Müslüman Kardeşler grubuna üye olmanın azami cezasının idam olduğunu, ancak ülke içinde örgütlü olduklarını söylüyor.

Alan George, Müslüman Kardeşler'in Suriye'deki örgütlenmesi açısından iki güç merkezine dikkat çekerek, bugün çatışmaların olduğu Halep'teki grubun Hama'dakilere göre ılımlı olduklarını söylüyor.

BM temsilcisi yolda

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ülkedeki son durumu anlamak için Barış Gücü Operasyonları'ndan sorumlu yardımcısı Herve Ladsous'u Suriye'ye göndereceğini açıkladı.

Ban, görev süresi önceki gün 30 gün ve son olarak uzatılan gözlem grubunun askeri danışmanının da Ladsous'la birlikte gideceğini söyledi.