BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Özgür Özel'den sarı öküz tepkisi!

Kendisi de Türk Eczacıları Birliğinin geçmiş dönem Sayman ve Genel Sekreteri olan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, dün gece Meclis Kürsüsünden TMMOB’un ve odalarının asli görevi olan mesleki denetimin kaldırılması ile ilgili bir konuşma yaptı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER.COM-ANKARA

Özel yaptığı konuşmada Anayasa’nın 135 inci maddesi ile kurulmuş olan TMMOB’un yetkilerinin sınırlandırılmasını eleştirdi. Özel konuşmasında; TMMOB’un işlevsizleştirildiğinden, kamu kaynaklarının talanının artık merkezi bir hale geldiğinden, belediyelerin, meslek odalarının hak ve yetkilerinin tek tek ellerinden alındığından ve mimari projelerin artık Fikir ve Sanat Eserleri yasası kapsamından çıkartıldığından da bahsetti.

CHP Grubu dün gece yapılan bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederken CHP Grup başkanvekili Akif Hamzaçebi konuya itirazda bulundu ve önergenin işleme konulmaması gerektiğini savundu. Daha sonra açılan usul tartışmasında da Hamzaçebi sözü CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’e verdi. Özel yaptığı konuşmada gelişmiş demokrasilerde iktidarların, meslek odalarının sesini önemsediğini, gelişmemiş demokrasilerde ise iktidarların odalardan yandaşlık beklediğini söyledi. Gelişmemiş demokrasilerde iktidarların kendinden taraf olmayanları bertaraf etmeye çalıştığını savunan Özel konuşmasında şunları kaydetti:

TÜRKİYE DEMOKRASİSİ ADINA KAYGI DUYUYORUM


“Burada böyle bir konuşma yapacak olmaktan büyük bir üzüntü duyarak, kendi adıma ve Türkiye demokrasisi adına büyük bir kaygı duyarak sözlerime başlamak istiyorum. Anayasa’nın 135’inci maddesi kamu kurumu niteliğinde meslek örgütlerinin kurulmasını gerektiriyor ve 6235 sayılı Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği de buna göre kurulmuş durumda. Ayrıca 3458’de Mühendis ve Mimarlar Hakkındaki Kanun. Bu kanunlar Anayasa’dan güçlerini alıyorlar ve bu odalar kamu kurumu niteliğinde meslek örgütleri. Dünyanın her yerinde, bütün demokrasilerde bu tip meslek örgütleri var.

TARAF YAPAMAYINCA BERTARAF EDİYORLAR

Bu meslek örgütleri eğer ülkenin demokrasisi gelişmemişse sadece bir çıkar grubu gibi davranıyor ama demokrasi geliştikçe bunlardan birer sivil toplum refleksi göstermesi bekleniyor. Aksi takdirde sivil toplum refleksi göstermeleri de onları ister istemez iktidarın yapmış olduğu icraatlara karşı muhalif bir tavır içine götürüyor. Gelişmiş demokrasilerde ülkeyi yönetenler bunu bir fırsat olarak görüyorlar çünkü kamu eliyle yaptıkları bazı icraatların Parlamento içindeki muhalefetin süzgecinden kaçmış olabilir, Parlamento dışı muhalefetin süzgecinden kaçmış olabilir ama siyaset dışı muhalefet odakları olarak bu sesler son derece önemli ve ülkenin demokrasisine katkı sunan sesler. Ama gelişmemiş ülkelerde sivil toplum kuruluşu refleksi bir yana bu meslek örgütlerine iktidarlar yandaşlık bekliyorlar, kendilerinden taraf olmasını.

Orayı ele geçirmeye çalışılıyorlar. Bunu yapamadıkları takdirde, taraf yapamadıklarında bu sefer bertaraf etmeye çalışıyorlar. Taraf olmayanın bertaraf olacağıyla ilgili bir söylem hepimizin kulağının şurasında herhâlde asılıydı. İşte, bu gece o bertaraf etme gecelerinden bir tanesi. Siz eğer sadece size muhalif ve doğruları söylüyor diye, sıra gazetecilerden, milletvekillerinden, öğrencilerden sonra şimdi meslek örgütü yöneticilerine geldiyse şu anda içeride tutuklu olanlar ve onların örgütlerini nasıl yönettiklerini tarif eden kanunlarına geldiyse işte, bu gece belki de bu Parlamentoda artık gitgide diktatörleşen bir rejimin meslek odaları üzerinden sarı öküzü talep etme gecesidir. Siz bu gece bunu alırsanız, hepimiz bunu biliyoruz ki, Türkiye bunu bilsin ki yarın sıra diğer meslek odalarında, barolarda, ardından sendikalarda ve en nihayetinde herkes şunu bilsin ki siyasi partilerdedir ve bu ülkeyi tek partili rejimden çok partili rejime geçiren CHP’nin taşıdığı onurun tersine sizler bu ülkeyi tek partili bir rejime götürerek altını çizeceksiniz.”