CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, son günlerde Manisa kamuoyunda da sıkça tartışılan mısır üreticisinin yaşadığı sorunlara ilişkin bir soru önergesi verdi.
Abone olÖzel, verdiği soru önergesinde; son yıllarda yaşanan kuraklığın ve yüksek girdi maliyetlerinin Mısır üreticilerimizi düşük verim-yüksek maliyet kıskacında bıraktığını ve çiftçimizin zor günler yaşadığını belirtti. Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e mısır ve mısır üreticisi ile ilgili sorular soran Özel, girdi fiyatlarının arttığını ancak alım fiyatlarının yıldan yıla düştüğünü vurguladı.
ÇİFTÇİ KAZANAMIYOR
Bu sene TMO mısır alım fiyatlarını kilo başına 64 kuruş olarak açıklamıştır. Ancak, bu rakam çeşitli kesintilere tabi oluğu gibi, randevu sistemi sonucu haftalar hatta aylar sonrasına verilen randevu, ürünün yapısı ve hacmi gereği bekletmenin ve depolamanın çiftçi tarafından yapılmasının imkansızlığı, bu fiyatı sanal bir fiyat olarak ortaya koymakta, çiftçimizin büyük kısmı, ürününü piyasadaki diğer alıcılara dökmekte, fiyatta 52 kuruşa kadar düşebilmektedir.
Üstelik, dekar maliyetine bakıldığında çiftçinin hemen hemen hiç kazanamadığı da rahatlıkla görülebilecektir. 1 dekar alanda; kullandığı sulama için enerji maliyeti ortalama 150 lira, tohum maliyeti ortalama 50 lira, sürüm 40 lira, gübre 140 lira, ilaç 10 lira, ekim 25 lira olan bir çiftçinin ürünü için harcadığı toplam ortalama maliyeti 350-400 TL arasındadır. Ancak buna karşılık eline geçen para, yine dekar başına ancak ortalama 600 TL civarında kalmaktadır. Üstelik yıllardır uygulanan tarım politikaları ile birlikte mısır ithal edilen, yerli üreticisi desteklenmeyen, aksine kösteklenen bir ürün konumuna getirilmiştir. Bu sene verim yüksek, üretim boldur. Ancak çiftçimizin yine yüzü gülmemektedir, çiftçimiz yine perişandır. Ayrıca, son günlerde Manisa kamuoyunda da sıkça gündeme gelen TMO’nun alımlardaki organizasyonel yavaşlığı nedeniyle çiftçilerimize adeta piyasaya terk edilmiş durumdadır.
HAYRETLER İÇERİSİNDE KALDIM
Tüm bu gerçek ortada iken, geçtiğimiz günlerde Hüseyin Tanrıverdi’nin konuyla ilgili üreticiye sanki bir lütufmuşçasına yaptığı açıklamaları duyunca hayretler içinde kaldım. Üreticilerin kaygılanmaması gerektiğini söyleyen Tanrıverdi sanırım bu lafları Ankara’da masa başından ediyor. Ona bu sözleri kim söylettiriyorsa, kendisini yanlış yönlendiriyor.
BİLSEYDİ, BUNLARI SÖYLEMEYE UTANIRDI
Eğer cesareti varsa, Tanrıverdi’yi birlikte mısır üreticimizi ziyaret etmeye davet ediyorum. Gelsin, ikimiz birlikte mısır üreticisinin bir halini, hatırını soralım. Bakalım, mısır üreticisinin yüzü gülüyor mu? Ofisin belirlediği fiyat 64 kuruş. Randevu sistemi var ve günler sonrasına, haftalar sonrasına hatta aylar sonrasına randevu veriliyor. Oysa Tanrıverdi mısır gibi bir ürün için nem ölçümü sorununun ne demek olduğunu bilseydi, bu açıklamayı yapmaya utanırdı.
MISIR ÜRETİCİLERİNİ HESAP SORMAYA ÇAĞIRIYORUM
Kaldı ki, tüm bu koşulların da etkisiyle şimdi piyasada 52 kuruşa kadar düşmüş durumda mısır. Çiftçinin yüzünün gülmesi için bu ürünün en az 75-80 kuruş olması lazım. İşte bu nedenle, Tanrıverdi’yi mısır üreticisine şikayet ediyor, kendisini Allah’a havale ediyorum. Muhalefet milletvekillerini gördüklerinde derdini anlatırken gözleri dolan mısır üreticimizi de, iktidar partisi milletvekillerini gördüğünde bu ifadelerin ve çiftçiye reva görülen bu uygulamaların hesabını sormaya çağırıyorum.” dedi.
Özel’in Tarım Bakanı Mehdi Eker’e sorduğu sorular ise şöyle:
Ülkemizde 2002 yılından bu yana yıllar itibariyle mısır üretimi ne kadardır?
Manisa ilinde 2002 yılından bu yana yıllar itibariyle mısır üretimi ne kadardır?
Kalemler bazında 1 dönüm alana mısır ekim, yetiştirme ve hasat maliyet tablosu nedir?
2011, 2012 ve 2013 yılları itibariyle ülkemizin mısır ürününde kendine yeterlilik düzeyi yüzde kaçtır?
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 2011,2012 ve 2013 yıllarında ne kadar mısır, ortalama hangi fiyattan ithal edilmiştir?
Tarlalarımızda kendi çiftçimizin mısırı varken ve çiftçimiz bunların satışı için beklemekteyken, mısır ithal edilmesinin sebebi nedir?
Mısıra ödenen destekleme primlerinde son yıllardaki düşüşün sebebi nedir?
Son günlerde Manisa’nın ilçelerinde hemen hemen bütün çiftçilerimizin şikayet ettiği mısır alımlarında yaşanan TMO’dan kaynaklı organizasyonel yavaşlığın sebebi nedir?
TMO mısır alımlarındaki yavaşlığa ilişkin Bakanlığınıza herhangi bir şikayet başvurusunda bulunulmuş mudur? Bulundu ise, şikayet başvurusu ile ilgili nasıl bir işlem yapılmıştır?
TMO alımlarının hızlandırılması amacıyla nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?