BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,71
ALTIN 2.967,32
HABER /  POLİTİKA

Özerklik yerine yeni model!

Aysel Tuğluk, Öcalan'ın "tam demokratikleşme" sözüyle nasıl bir model planlandığına açıklık getirdi.

Abone ol

Abdullah Öcalan'ın yeni yol haritasında Türkiye için özerklik talebinden vazgeçtiği iddialarına BDP'li Aysel Tuğluk'tan açıklama geldi. "Demokratik özerklik talebinden vazgeçildi mi?" sorularına ne evet ne hayır yanıtı veren Tuğluk Öcalan'ın önerdiği gibi yeni bir model üzerinde çalışılabileceğini söyledi.

Abdullah Öcalan'ın, BDP heyeti aracığıyla yaptığı "Türkiye'nin tümünün demokratikleşmesini istiyoruz" açıklaması BDP'nin özerklik talebini tartışmaya açtı. Öcalan'ın BDP'nin özerklik talebinde ısrarlı olmadığı belirtilirken, BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) önümüzdeki süreçte İmralı'dan bu konu ile ilgili gelecekmesaja yoğunlaştı.

SINIR ÇİZEN ÖNERİ DEĞİL

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı, Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Öcalan'ın "Türkiye'nin tümünün demokratikleşmesini istiyoruz" sözleri ve siyasetteki "özerklik" tartışmasıyla ilgili Bugün'ün sorularını cevapladı.

Tuğluk, "2011'de DTK, tüm dünyaya demokratik özerklik ilanını açıkladı. Ancak Öcalan'ın açıklamalarındaki 'Türkiye’nin tümünün demokratikleşmesini istiyoruz' açıklamasının ardından bu proje sonlandı mı" şeklindeki soru üzerine, "O açıklama da Türkiye'nin geneline yönelikti. Türkiye'nin geneline yönelik önerdiğimiz bir modeldi. Ülkenin bütünlüğünü bozmayı hedefleyen bir proje değildi. Sınırları çizen bir özerklik modeli değildi. Tam bir birlik projesiydi. Tartışılsın istedik ama tartışılmadı bile" dedi.

YENİ MODEL OLABİLİR 

Özerklik modellerinin tüm dünyada uygulandığını söyleyen Tuğluk, "Ancak biz Türkiye koşullarına özgün yeni bir model geliştirebiliriz. Bizim yaptığımız irade beyanıydı. Demokrasi projesiydi. Türkiye'yi bölme projesi değildi. Ülkemizin realitesine uygun yeni bir modeli konuşabiliriz" ifadesini kullandı.

ANKARA’DAN YÖNETİLEMİYOR

Tuğluk, "demokratik özerklik" ihtiyacının Türkiye'nin artık Ankara'dan yönetilememesinden kaynaklandığını söyleyerek, "Toplumsal, yerel dinamiklerin etkin olduğu bir modelden bahsediyoruz. Aslında doğrudan demokrasimodeli bahsettiğimiz" dedi.

ÖCALAN TARİHÎ RİSK ALDI

Tuğluk, şöyle devam etti. "Öcalan'ın 'Türkiye'nin tümünün demokratikleşmesini istiyoruz' şeklindeki sözleri ile BDP'nin ya da DTK'nın demokratik özerklik modeli, farklı değil aslında. Bölgesel bir talep değildi. Türkiye'nin tümünün demokratikleşmesyle ilgiliydi. Öcalan'ın üzerinde çalıştığı yeni bir model, Türkiye'ye özgü bir model olabilir. Önümüzdeki günlerde açıklamalarından gelişmelerden anlayabiliriz. Öcalan tarihî bir risk aldı. Öcalan'ın önerdiği, Türkiye'nin demokratikleşmesi çerçevesinde Kürt sorunu başta olmak üzere tüm sorunlara çözüm aramaktır. Türkiye'nin geleceğinin belirleneceği tarihî günler yaşıyoruz. Tarihî bir fırsat doğdu. Öcalan tarihî bir risk üstlenerek süreçte yer aldı. Erdoğan'ın da tarihî sürecin içinde bulunduğuna inanmak istiyoruz."

2011'de DTK, demokratik özerklik ilanını açıkladı.

Öcalan'ın son mesajı ise 'Türkiye tümünün demokratikleşmesini istiyoruz' oldu. DTK Eş Başkanı Tuğluk, "Ülkemizin realitesine uygun yeni bir modeli konuşabiliriz" dedi

CHP'DE DE BU PROJE VAR

BDP'nin yanı sıra CHP içinde de "özerklik" başlığı "Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı" kapsamında tartışılıyor. CHP'nin "yenilikçi" kanadının olumlu baktığı bu siyasi başlık, CHP'de tartışma yaratacak konu başlıklarından birisi olacak. Çünkü ulusalcıların itiraz ettiği yerel yönetimler özerklik şartı, CHP'nin programında yer almıyor.

CHP'nin 2011 Seçim Bildirgesi'nde "Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Şartı'na konulan çekinceleri kaldıracak, yerel yönetimler reformu yapacağız" taahhüdü yer almasına rağmen, parti programında "yerel yönetim reformu" taahhüdüyle yetiniliyor. CHP'nin parti programında "merkezi ve yerel yönetimler arası yetki ve kaynak paylaşımı" başlığı altında