BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,38
ALTIN 2.941,09
HABER /  GÜNCEL

Özerklik ve af Ukraynalı ayrılıkçıları tatmin etmedi

"Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin BBC'ye yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin attığı son adımlara karşın bağımsızlık taleplerinin sürdüğünü söyledi. Purgin "Biz Rus dünyasında yaşamak istiyoruz" dedi.

Abone ol

Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıların önde gelen liderlerinden Andrey Purgin, denetimlerindeki bölgelere özerklik, kendilerine af getirilmesine karşın bağımsızlık taleplerinin sürdüğünü söyledi.

BBC'ye konuşan "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Ukrayna ile herhangi bir siyasi ilişki geliştirmeye yönelik planları olmadığını belirtti.

Andrey Purgin federal bir Ukrayna'nın parçası olmalarının da söz konusu olmadığını kaydetti.

Ukrayna Parlamentosu'nun dün onayladığı yasada "olumlu" bazı hükümler olduğunu kaydeden Purgin, yine de "Rus dünyasında yaşama" isteklerinin sürdüğünü vurguladı.

Purgin, "Olumlu hükümlerin baçında artık terörist olarak nitelendirilmemiz geliyor. İkincisi, bu yasaya göre başka ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkiler geliştirme hakkımız var" dedi.

"Ateşkes anlaşmasının devamı"

, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun 5 Eylül'de imzaladığı ateşkes anlaşmasının devamı olarak görülüyor.

Yasa Donetsk ve Luhansk bölgelerine üç yıllığına "özel statü" verilmesini, "ağır" olarak nitelenen suçlar hariç isyancıların affedilmelerini öngörüyor.

Ukrayna'nın "egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına" atıf yapılan yasa ile çatışmalarda esir alınıp hapse atılan ayrılıkçılar serbest bırakılacak.

Yasa Malezya uçağının düşürülmesini kapsam dışı bırakıyor. Batılı liderler Malezya Hava Yolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın Temmuz ayında ayrılıkçılar tarafından Rus füzeleri kullanılarak düşürüldüğüne inanıyor.

Bazı milletvekilleri ise yasayı "şartlı teslim olma" olarak nitelendirerek sert şekilde eleştirmişti.

12 gün önce ilan edilan ateşkese karşın Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar yer yer sürüyor.

Ukrayna ve Batılı ülkeler, Rusya'nın ayrılıkçıları desteklediğini iddia ediyor. Rusya ise iddiaları yalanlıyor.

Serbest ticarete erteleme

Ukrayna Parlamentosu dün ayrıca Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını da onaylamıştı.

Anlaşmanın AB ile serbest ticareti hedefleyen maddelerinin de Kasım ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Poroşenko, geçen hafta bu maddelerin 2015 sonuna kadar ertelenmesi yönünde karar almıştı.

Ukrayna'da bazı kesimler Poroşenko'nun bu kararını, "Moskova'dan gelen baskılara boyun eğmesi" şeklinde yorumlayarak eleştiriyor.

Ülkde kriz, eski Sovyet cumhuriyetini Rusya'nın etki alanından uzaklaştırarak Avrupa'ya yaklaştıran anlaşmaya yönelik girişimlerle patlak vermişti.

Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'nın baskısıyla anlaşmayı imzalamaktan son anda vazgeçmiş, protestolar sonrası görevi bırakmak zorunda kalmıştı.