Ülkenin geçici başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya yanlısı protestocuların hükümeti tanımadığı Doğu bölgeleri için daha geniş özerklik önerdi. Önerinin ayrılıkçıları tatmin edip etmeyeceği henüz belli değil.
Abone olUkrayna'nın geçici başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya yanlısı ayrılıkçıların hükümeti tanımadığı Doğu bölgeleri için daha geniş özerklik önerdi. Yatsenyuk, "Biz bir teklif yaptık. Kabul edip etmemek onların bileceği bir şey" dedi. Yatsenyuk'un önerisinin ayrılıkçılar tarafından kabul görüp görmeyeceği henüz belli değil.
Başbakan Yatsenyuk, önemli bir resmi binayı işgal eden eylemcilerin bağımsızlık talep ettiği Donetsk'de bölgesel liderlerle görüşmeler yapıyor.
Ukrayna'nın geçici başbakanı ile televizyon kameraları ve basın mensuplarının önünde bir araya gelen Donetsk'in ileri gelenleri ve iş adamları bölgeye daha geniş özerklik verilmesini, vergi gelirlerinin artırılmasını ve Rusçanın ikinci resmi dil olmasını talep ettiler. Bu aşamada gazeteciler salondan çıkarıldı ve görüşmeler kapalı kapılar ardında sürdü.
Yatsenyuk "Değişen anayasa çerçevesinde her bir bölgenin özel taleplerini tatmin edebilecek durumda olacağız" diyerek daha geniş özerkliğe yeşil ışık yaktı.
Görüşmelere Ukrayna'nın en zengin kişisi olarak bilinen milyarder sanayici Rinat Ahmetov da katılıyor.
Yatsenyuk'un Donetsk'ten sonra yine ülkenin doğusundaki Dnipropetrovsk şehrini ziyaret edecek.
Kiev yönetimi daha önce Ukrayna'nın merkezi yapısı zayıf bir federasyona dönüştürülmesi konusundaki Rus baskısına, bölgelerin zamanla ayrılıp Rusya'ya katılacakları kaygısıyla direnmişti.
Donetsk'te isyan
Protestocular pazar günü Donetsk’in yanı sıra Luhansk ve Harkiv’de resmi binaları işgal etmişti.
Polisle çatışan göstericiler, işgal altında tuttukları binalara Rus bayrağı asarak bağımsızlık için referandum çağrısı yapmıştı.
Yatsenyuk'un ziyareti, Rusya ile ABD arasında doğal gaz satışı ve doğu sınırına askeri yığınak gerginliklerinin devam ettiği bir döneme denk geldi.
NATO 40 bin Rus askerinin Ukrayna sınırı yakınlarında konuşlandığını söylüyor.
Enerji ültimatomu
Ukrayna, Rusya'yı, Kırım'ı ilhak etmesinin ardından şimdi de diğer doğu kentlerinde benzeri protestoları kışkırtmakla suçluyor. Rusya ise iddiaları reddediyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dünkü konuşmasında, Kiev'in doğal gaz borcunu ödememesi halinde Ukrayna'ya gaz aktarımının durdurulacağı ve bunun Avrupa'ya doğal gaz transferini de etkileyeceği .
Washington Rusya'yı, doğal gazı Ukrayna'ya karşı "baskı aracı" olarak kullanmakla suçlayıp, Kiev'e gaz ve finansman konusunda yardımcı olacağını açıkladı.
ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşerek krizin derinleşmesi halinde Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.