BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,26
ALTIN 2.832,56
HABER /  GÜNCEL

Özel Yetkili Savcılık'tan iki flaş MİT kararı

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 4 MİT'çi için yakalama kararını kaldırdı.

Abone ol

Hükümetin jet MİT düzenlemesi yürürlüğe girdi, yargı beklenen adımı attı.

İstanbul Özel Yetkili Savcılığı, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve 2 MİT görevlisi hakkındaki yakalama kararını kaldırdı. Öte yandan Hakan Fidan'ın Ankara'da ifade vermesi için gönderilen yazı geri çekilecek. 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında "Başbakan izni" şartını yeniden düzenleyen kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, CMK'nun 103/2 maddesi gereğince 4 MİT'çi hakkındaki yakalama kararını kaldırdı.

KCK soruşturmasında ifadeye çağrılan eski MİT yöneticileri Emre Taner ve Afet Güneş'in de aralarında bulunduğu 4 MİT görevlisi için 10 Şubat’ta yakalama emri çıkarılmıştı.

FİDAN'IN İFADESİ İÇİN YAZILAN TALİMAT GERİ ÇEKİLECEK

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen talimatın geri çekileceği bildirildi.

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesindeki değişiklik uyarınca, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen talimatın geri çekileceği kaydedildi.

6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile "Soruşturma izni"ni içeren 26. madde, şu şekilde düzenlenmişti:

"MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin, görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanunun 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır."

SARIKAYA GÖREVDEN ALINMIŞTI

Krizin merkezinde yer alan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, kısa bir süre sonra görevden alınmıştı. HSYK da bir süre sonra Sarıkaya hakkında inceleme kararı başlatmıştı.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERE FREN

Hükümet kendisine yönelik bir girişim olarak gördüğü ifade krizine karşı, yasal hamle yapmış ve MİT kanununu değiştirmişti.

Kanuna göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir göreviyerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da Başbakanın izni aranacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.