Onlar artık iyice sabırsız. "Niye bekliyoruz" diyor ve doğuya tayin istiyorlar. Kimler mi?
Abone ol1997'ye kadar terörle mücadelede rol oynayan özel harekat polisleri, çatışma bölgelerine tayin için dilekçe vermeye başladı. Özel harekat polisleri, "Erler operasyonlara sokulmasın” dedi.
Şırnak Gabar Dağı'nda biri astsubay 13 askerin pusuya düşürülüp şehit edilmesinin ardından Hakkari Dağlıca'dan gelen 12 askerin şehit düştüğü haberi "özel tim sah aya dönsün" tartışmalarını gündeme getirdi. Kurulduğu 1983'ten şehir ve ilçe merkezlerine çekildiği 1997'ye kadar terörle mücadelede aktif rol oynayan özel harekat polisleri, "şark" görevlerini yapmalarına karşın, "Bizi doğu- güneydoğuya tayin edin" diye dilekçe vermeye başladı.
NİYE BEKLİYORUZ?
Son bir ayda Gölbaşı'ndaki merkez üssü ile 49 ilde görev yapan 4 bin 900 özel tim mensubundan yüzlercesi "gönüllü" olarak Şırnak, Hakkari, Tunceli, Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Bitlis, Van, Iğdır, Ağrı, vb. illere tayin olmak istedi. Şu anda trafik, asayiş ya da karakol gibi "genel hizmet" kadrolarında çalıştırılan eski özel harekatçılar, "Niye bekliyoruz" sorusunu gündeme getirdi.
APO'DAN ÖZEL TİM UYARISI
Görevde oldukları için isimlerini açıklamayan özel harekat kökenli emniyet müdürleri şunları söyledi:
"Gerillaya karşı devlet kontrgerilla ile başarılı olabilir. Er-erbaşlar operasyonlara sokulmasın. Bunu askerin ve polisin özel tim ve birlikleri üstlensin. 1990'lı yıllarda PKK'lı teröristlerin kendi aralarında yaptığı telsiz konuşmalarında Apo'nun, 'Özel timle çatışmaya girmeyin. Arazide onları görünce yerinizi değiştirin' talimatı geçerdi. Zaten teröristler M-16'nın sesinden özel timcileri tanıyıp 'çok zayiat veririz' diye çatışmaya girmezlerdi. Genç er-erbaşların yaptığı hatayı bizler yapmayız. Dağlıca baskınında olduğu gibi stratejik köprüleri emniyetsiz bırakmazdık."
Polis Başmüfettişi olan bir Emniyet Müdürü ise, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in bu işe el atması gerektiğini ifade ediyor. Müdür, "Koşaner Şırnak'ta Tugay Komutanı iken birlikte operasyona katıldık. Özel timi evladı gibi görür. Paşa, özel timin sahaya dönmesi için girişimde bulunmalı" dedi.
ÖZEL BİR SÜREÇ
Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu hukuki olarak şehirde polisin, kırsalda jandarmanın görevlendirilmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Terörle mücadelenin özel bir süreç olduğuna dikkat çeken Global Strateji Enstitüsü Başdanışmanı emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise "Terörle mücadele de polis özel harekat elbette kullanılabilir" dedi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Etnik Terör Çalışmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. İhsan Bal da Başbakan Erdoğan'ın "Terörü özel birliklerle sona erdireceğiz" açıklamasını hatırlatarak, "Bu dikkate alınmalı" dedi.
BU İŞ EL BOMBASIYLA OLMAZ
24 yıl içinde çeşitli adli suça karışanlar hariç 4 bini aşkın özel timcinin yeniden "branşa" alınması gerektiğini savunan Emniyet Müdürü şu önerilerde bulunuyor: Özel tim sayısı 10 bine yükseltilsin. Branştan çıkarılan özel timcilerin en yaşlısı 45 yaşında. Bu polislerden faydalanılsın. Asker, termal kamera, gece görüş dürbünü ya da çıplak gözle terörist grubu gördüğünde üstlerinden emir almadan operasyon yapmaz. Fakat, özel tim teröristleri gördüğünde emir beklemeden çatışmaya girer. Elimizden alınan ağır silahlar tekrar iade edilmeli ve yeni silahlarla güçlendirilmeli. Terörle mücadele sadece M-16'lar ve el bombaları ile yapılamaz.