BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Özel okula giriş karmaşası sürüyor

TEOG ilk dönem sınavları geldi çattı, ancak özel okulların nasıl öğrenci alacağı yönündeki soruların hala yanıtı yok.

Abone ol

26-27 Kasım’da Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yapılacak. Ancak özel okulların nasıl öğrenci alacağı henüz belli değil.

Bazı kolejler puan hesaplarken dikkate aldıkları ders sayısını arttırmayı planlıyor. Bazıları ise altı ders ve başarı ortalamasıyla oluşan YEP’le öğrenci almayı düşünüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz karar çıkmadı.

Özel okullar geçen yıl bakanlıkla yaptıkları görüşmeler sonucunda Türkçe, matematik ve fen dersleri ile öğrencinin 8’inci sınıf başarı puanını dikkate alarak öğrenci kabul etti. Puan hesaplamasında ilk dönem (kasım) sınavların ağırlığı yüzde 30, ikinci dönem (nisan) sınav ağırlığı ise yüzde 70 oranında etkili oldu. Ancak birçok sorun da yaşandı. MEB’in özel okul puanını ayrıca hesaplamaması ve öğrenci sıralamasını vermemesi nedeniyle kolejlere yoğun başvuru oldu. Özel okul yetkilileri gece yarılarına kadar, başvuran öğrencilerin puanlarını tek tek hesapladı. Düşük taban puan açıklayan okulların puanı bir anda yükseldi. Eylül ayından sonra ise Üsküdar Amerikan Lisesi’ne bir öğrencinin, yerleştirme puanı, yani devlet okullarına girişte etkili olan YEP’le kayıt yaptırdığı ortaya çıktı. Konu mahkemeye taşınırken özel okulların bu yıl nasıl öğrenci alacağı da gündeme geldi.

ÖĞRENCİNİN KAFASI KARIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2015 TEOG’da bazı değişiklikler yapması beklenirken, geçen yılki sistemin uygulanacağı açıklandı. Fakat özel okulların ne yapacağı henüz belli değil. Alınan duyumlara göre bazı özel okullar Türkçe, matematik ve fen derslerine inkılap tarihini de eklemeyi ve geçen yılkine benzer bir sistemle öğrenci almayı planlıyor. Bazıları ise bakanlığın hesapladığı ve Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavı ile yılsonu başarı puanından oluşan YEP’le kayıt almayı düşünüyor.

İlk dönem ortak sınavlarına bir hafta kala öğrenci ve velilerin kafası da iyice karıştı. Özel okul hedefleyen öğrenciler, TEOG puan hesaplamasına yeni dersler eklenecek olursa ne yapacaklarını bilemiyor. Özellikle geçen yıl din kültürü ve ahlak bilgisinden kolay soru beklenirken zor diye nitelendirilen soruların çıkması, öğrencilerin yaşadıkları kaygıları arttırıyor.

Ailelerin ve öğrencilerin gözü bakanlıktan gelecek açıklamada iken, Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan gelişmeleri şöyle anlattı:

“Geçen sene özel okullara öğrenci alımında Türkçe, matematik ve fen dersleri ile birinci sınavların ağırlığı yüzde 30, ikinci sınavların ağırlığı yüzde 70 şeklinde bir formül kullanıldı. Şimdi bir kısım okullar TEOG sonucu oluşan Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) kullanmak niyetindeler. Geçen yıla benzer bir sistem uygulamak isteyen okullar ise ders sayılarını da arttırabilir. Birinci ve ikinci sınav yüzdeleri de değişebilir. Bakanlıkla yapılan görüşme sonucunda her okul kendi sistemini açıklayacaktır.”

AZINLIKLARIN DİN DERSİ SORUNU

Azınlık okulu öğrencilerinin din dersi sorunu devam ediyor. Ermeni okulları bakanlıktan din dersi sınavının kendi dillerinde yapılmasını isterken, bakanlığın soruların Türkçe sorulması taraftarı olduğu öğrenildi. Kesin karar henüz çıkmadı ama Ermeni okullarının, kendi din derslerine yönelik soru hazırlayıp bakanlığa gönderdiği belirtiliyor. Rum okulları ise Rumca işledikleri matematik, fen ve din derslerinden muafiyet istiyor. Fakat din dersi programları halen Talim Terbiye Kurulu’ndan onay almadığı için geçen seneki gibi öğrencilerin sadece din dersinden muaf tutulacağını düşünüyorlar. Bir Musevi okulu din sınavını Türkçe yapacağını açıkladı. Diğer Musevi okulları bu dersten muaf olacak.