Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında neler değişti?
Abone olAyakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
EN AZ 4 UZMAN OLACAK
Sağlık Bakanlığınca çıkarılan ve bugün yürürlüğe giren yönetmeliği göre, ''tıp merkezleri'', ''özel dal merkezleri'' ve ''poliklinikler'' yeniden tanımlandı. Buna göre, tıp merkezleri, ''iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile genel cerrahi tıp dallarında birer uzman hekim olmak üzere asgari 4 uzmanlık dalında'' faaliyet gösterecek.
Bünyelerindeki iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından 1 kadrolu hekim ile kadın hastalıkları ve doğum veya genel cerrahi tıp dallarında 1 kadrolu hekim olmak üzere, en az 2 kadrolu uzman hekim çalıştıracak.
Aynı şekilde bu merkezlerde, ağız ve diş sağlığı alanında en az 1 diş ünitesi ve diş hekimi ile sürekli ve düzenli olarak 24 saat ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunulacak. Özel dal merkezlerinde de belirli bir yaş ve gruba mensup hastalar ile belirli bir hastalığa tabi tutulanlara ya da bir organ veya gruptaki hastalara hizmet verilecek.
GÖZLEM ODALARI
Merkezlerde hasta gözlem odaları da yatak başına en az net 8 metre karelik alana sahip olacak. Lavabo da konulacak odalarda, en az 3, en fazla 8 yatak bulunacak. Bünyelerinde laboratuvar olmayan tıp merkezleri, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış radyoloji laboratuvarlarıyla yapacakları hizmet sözleşmeleriyle radyoloji hizmeti verecek.
24 SAAT AMBULANS
Sağlık kuruluşunda hasta nakli için kullanılmak üzere 24 saat hizmet verecek şekilde ambulans bulundurulacak ya da 24 saat ambulans bulunacak şekilde sözleşme yapılacak.
CEZALAR AĞIR
Özel Sağlık Kuruluşu Denetleme Formunda yapılan değişiklik ile de mevzuata uygunluk yönünden eksiklik tespit edilen sağlık kuruluşlarına yönelik faaliyet durdurma süreleri değiştirildi. Buna göre, ''çalışma esaslarıyla ilgili'' 5-10 gün arasındaki faaliyet durdurma süresi 3-10 gün, ''birim ve odalarla ilgili'' 5-7 gün arasındaki faaliyet durdurma süresi 3-5, ''tabelayla ilgili'' 5-15 gün arasındaki faaliyet durdurma süresi 5-7, ''kayıt ve bildirimle ilgili'' 3-7 gün arasındaki faaliyet durdurma süresi 3-5 ve ''acil hizmetlerle ilgili'' 5-10 gün arasındaki faaliyet durdurma süresi yine 3-5 gün arasında değiştirildi.