BIST 9.676
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.964,13
HABER /  GÜNCEL

Özel hastanelere SSK'lı akını

İstanbul'da 27 özel hastanenin SSK'yla anlaşması farklı bir tabloyu ortaya koydu. Eskiden günde 100 hasta bakan özel hastaneler bir anda hasta akınına uğradı.

Abone ol

SSK'lıların kuyruk çilesi yeni açılımlarla da son bulmuyor. İstanbul'da 27 özel hastanenin SSK'yla anlaşmasının ardından, eskiden günde 100 hasta bakan özel hastaneler bir anda 500 kişilik hasta akınına uğradı.

Hükümetin hastane önündeki kuyruklar için bulduğu çözümlerden biri SSK'lı hastalar için özel hastanelerle anlaşmaktı.

Türkiye genelinde 33, İstanbul genelinde ise 27 özel hastane kapılarını SSK hastalarına açtı. Ama özellikle civarda devlet hastanesi olmayan yerlerde anlaşmalı özel hastanelerin önünde saat 05.00'ten itibaren kuyruklar oluştu.

Günde 100 hastaya hizmet veren özel hastanelere şimdi ortalama 500 hasta geliyor. Doktorlar en çok hizmet kalitesinin düşmesinden kaygılanıyor.

İstanbul Hospital'ın doktorlarından Kamer Özer, günde en fazla 25-30 hastaya bakarak kaliteyi korumaya çalıştıklarını söylüyor.

İstanbul Hospital'ın Genel Müdürü Dr. Sema Akgün ise yoğunluğun sistemin oturmasının ardından kalkacağını düşünüyor.

SSK'DA MEKAN SIKINTISI

SSK'nın 21 şubat 2005'te uygulamaya konulan yasanın ardından Sağlık Hizmetleri'nden çekilmesiyle SSK'lı hastalar, sağlık hizmetlerini devlet hastanelerinden, ilaçları da özel eczanelerden almaya başladı.

Uygulamaya göre, hastaneler hastaların muayene ve tedavi faturalarını, eczaneler de reçeteleri SSK'ya gönderecek. Her SSK'lının yılda ortalama üç kez hastaneye gidip ilaç aldığı düşünülürse, bir yılda 200 milyona yakın fatura ve reçete oluşacağı tahmin ediliyor. SSK'nın da fatura ve reçeteleri inceleyip, ödeme yapması gerekiyor.

Mekan sıkıntısı

Bu amaçla 15 ilde 'inceleme birimleri' kurulması öngörülmüştü. Ancak bu komisyonlar mekan sıkıntısı nedeniyle henüz oluşturulamadı. SSK yetkilileri, inceleme komisyonlarının Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu büyük illerde mevcut binaları kullanabileceğini belirtiyor.

Eczacılarla yapılan protokol, reçeteler zamanında incelemese de tutarın yüzde 90'ını SSK'nın eczanelere avans olarak ödemesini öngörüyor.
SSK, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Konya, Antalya, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep ve Samsun'da inceleme komisyonları kurmayı planlıyor. SSK, önceki uygulamada devlet hastanelerinden gelen faturaları kurum hastanelerinde inceliyordu

SSK, 33 özel hastane ile anlaştı

Sosyal Sigortalar Kurumu, yeni uygulama için ilk aşamada 33 özel hastane ile sözleşme imzaladı.

Anlaşma imzalanan hastanelerin 27'si İstanbul'da. SSK İzmir'de beş Tekirdağ'da bir hastane ile de anlaştı. Kurum, başvuru halinde diğer illerdeki özel hastanelerle de görüşmeye hazır olduğunu duyurdu. Anlaşma imzalanan hastaneler ise şöyle:

Acıbadem Bakırköy hastanesi,

International hospital

Alman hastanesi

Özel Çapa hastanesi

Medical Park hospital

Avrupa Şafak hastanesi

Özel Acıbadem hastanesi

Özel Göztepe Şafak hastanesi

Özel Yeni İsviçre hastanesi

Özel Umut hastanesi

Özel Kartal hastanesi

İstanbul Memorial hastanesi

Florence Nightingale hastanesi

Avrupa Florence Nightingale hastanesi

Erdem hastanesi

Özel Üsküdar hastanesi

Çamlıca Ömür hastanesi

Özel Silivri Millet hastanesi

Özel Onur hastanesi

Özel Avcılar Anadolu hastanesi

Haznedar hastanesi

İstanbul hospital

Özel İlgi hastanesi ve doğumevi

Özel Esenler Ensar hastanesi

Kolan hastanesi

Risa hastanesi

Esenler hayat hastanesi.

İzmir

Central hospital

Ege Sağlık hastanesi

Özel Gazi hastanesi

Özel İzmir hastanesi

Kent hastanesi.

Tekirdağ

Çorlu Vatan hastanesi.

SSK'lıların anlaşmalı özel hastanelerden yararlanması için ise sevk gerekmiyor. Hasta SSK'nın anlaşma yaptığı özel hastanelerden birini seçerek doğrudan başvurabilecek. Bu hastaneye giderek muayene, tedavi ve gerekli tahlillerini yaptırabilecek.

Farkı hastalar ödeyecek

Bazı hastanelerde hastaların ceplerinden para ödemelerine gerek bile kalmayacak. SSK'nın ödediğinin üstünde ücret talep eden hastanelerde ise farkı hastalar ödeyecek.

Ancak anlaşmaya göre, hastane daha işlemler başlamadan talep edeceği ek ücreti hastaya bildirmek zorunda. Hastaya bunu baştan söylemeyen, sonradan para isteyen hastanelerin sözleşmeleri ise iptal edilecek.

Kaynak: www.cnnturk.com.tr