BIST 9.395
DOLAR 34,54
EURO 36,66
ALTIN 2.903,23
HABER /  GÜNCEL

Özel hastaneler istekli

Vatandaşların özel hastanelerde ücretsiz tedavi olmasını öngören reform paketine şartlı evet geldi.

Abone ol

1 Ocak 2007'den itibaren tüm vatandaşları sağlık sigortası kapsamına alan ve tedavi hizmetlerinde kamu-özel ayrımına son veren reform paketine özel hastanelerden şartlı destek geldi.

Anlaşmalı özel hastanelerde vatandaşların fark ödemeden ücretsiz tedavi olabilmesine imkan tanıyan düzenlemeyi ‘devrim' olarak nitelendiren sektör temsilcileri, uygulamanın devletin mevcut muayene ve tedavi ücretlerini artırması halinde başarılı olabileceğini kaydediyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Muharrem Usta, fiyatlandırmada uygun şartlar olmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmayacaklarını söylüyor. Özel sektör ile kamu kurumları arasında önemli bir maliyet farkının olduğunu belirten Usta, ücretlerin belirlenmesinde özel sektörün maliyetinin dikkate alınması gerektiğini ifade ediyor. Bütçe Uygulama Talimatı'na göre SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, özel hastanelerle bazı branşlarda anlaşma yapabiliyor. Kamu kurumlarında muayene ücreti 14 Yeni Türk Lirası, ancak özel hastaneye muayene olmak isteyen vatandaş 30 ila 70 YTL arasında değişen fark ödüyor. Örneğin katarakt ameliyatı olmak isteyen 300 ile 3 bin YTL arasında değişen miktarda fark ödemek zorunda. Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girmesinden sonra söz konusu farklar vatandaşın cebinden çıkmayacak. Bunun yanında vatandaş özel hastanede her türlü tedavi olabilecek.

Vatandaşın özel sektörden ücretsiz tedavi olabilmesini ‘devrim' şeklinde değerlendiren Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Usta, yeni sistemin sağlık sorunlarını çözeceğini düşünüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ile özel sektörün yapacağı anlaşmanın önemine dikkat çeken Usta'ya göre, protokolde en kritik nokta muayene ve tedavi ücretlerinin belirlenmesi. Fiyatlandırmada özel sektörün kamu ile bir tutulması gerektiğini belirten Usta, “Özel hastanelerin aylık giderinin yüzde 75'ini yatırımlar, personel ödemeleri, vergiler, çalışanların sigorta primleri ve bina kirası oluşturuyor. Yatırımları özel sektör kendisi yapıyor. Personel ödemelerini de kamuda devlet, özelde ise kurum sahibi yapıyor. Özel sektör her faturanın vergisini ödüyor. Kamu ile özel sektör arasında önemli bir maliyet farkı var.” diyor. Özel sektörün tedavi ücretlerinde vatandaştan aldığı farkla ayakta kalabildiğini vurgulayan dernek başkanı, maliyet esaslı fiyatlandırmanın yapılmaması durumunda özel sektörün kalite düşüreceğini kaydediyor. Böyle bir durumda birçok hastanenin devletle anlaşmaya yanaşmayacağının, birçoğunun da batacağının altını çizen Usta, “Yeni sistemde Bütçe Uygulama Talimatı'na göre fiyatlandırma olursa özel sektör yaşayamaz.” diye konuşuyor.

“Fiyat Düşük Olursa Kalite Düşer”
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Mehmet Altuğ da hastadan tedavi için alınan farkın karşılanması halinde sistemin işleyişinde herhangi bir problem çıkmayacağını düşünüyor. Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükel ise yeni sistemin sağlıktaki rekabeti artıracağını belirtiyor. Tedavi fiyatlarının belirlenmesinde bir standart oluşturulamadığını belirten Küçükel, “Özel sektör, devlet kurumları ve üniversite hastaneleri temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulmalı ve hizmetler sınıflandırılmalıdır. Lüks ve çağın teknolojisini kullanan kurumlarla, 50 yataklı hastanelere farklı fiyatlar uygulansın. Bu ücrete razı olmayan kurum anlaşmasın.” önerisinde bulunuyor. Memorial Hastanesi Başhekimi Cumhur Kılınç ise devletin sağlık hizmeti ile özel hastanenin sağlık hizmeti arasında maliyet farklılığı olduğuna dikkat çekerek, tedavi ücretinin düşük olması halinde kalite sorunu yaşanacağını dile getiriyor. Kaliteden ödün vermeyeceklerinin altını çizen Kılınç, bu durumda anlaşma yapmayabileceklerini ya da sadece acil hastalara bakabileceklerini söylüyor.

Özel Sema Hastaneleri Muhasebe Müdürü Murathan Efe de “Kamu hastaneleriyle aynı oranda fiyat almamız cihaz ve bina yatırımlarımızı daraltır. Muayene ücreti 15 YTL'ye indirilirse özel hastaneler sürümden kazanmak için 5 dakikada 20 hastaya bakar.” diyor. Özel Lokman Hekim Hastanesi Başhekimi Necmettin Din de “SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hastalarına bu kurumlar vasıtasıyla muhatabız. Şu anki ödemelerde farklı fatura kesiliyor. Her kurumun bize uygulaması farklı. Ancak tek talimat uygulamasına geçilmesi bizler için iyi olacak.” tespitinde bulunuyor. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ramazan Akdemir ise uygulamanın kamu hastanelerini kaliteyi artırmaya zorlayacağını vurguluyor.

Zaman / Mehmet Baki - Hasan Bozkurt