Özel güvenliğin Türkiye'de 1 milyonun üzerine çıkacağı beklentisi işsizi bu sektöre yönlendirdi.
Abone olAvrupa ülkelerinde yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip özel güvenlikçilerin sayısının AB ülkelerindeki kolluk kuvvetlerinin ortalama 4 katına eşit olduğu,
Türkiye'de ise bu rakamın şimdilik üçte iki düzeyine ulaştığı bildirildi.
Konya'da kurulu bir güvenlik eğitim merkezinin genel müdürü Konya
Emniyet Müdürlüğünden emekli Şeref Düzer, 2004 yılında çıkarılan kanunla adeta bir kimlik kazanan özel güvenlik sisteminin Türkiye'de 2 yıl içinde önemli mesafeler aldığını söyledi.
Özel Güvenlik Yasası'na göre, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün bekçi çalıştıramayacağını ifade eden Düzer, bunun yerine sertifikalandırılmış özel güvenlikçilere görev verilmeye başlandığını bildirdi.
Düzer, bu kanunla artık polis ve jandarmanın çok rahatlayacağını belirterek, ''Kolluk kuvvetleri üzerlerine vazife olmayan işlerle uğraşıyor. Sanatçılar konser verdi, güvenliği polis sağladı. Futbol maçlarında stat içinde güvenliği polis ya da jandarma sağladı. Artık polis kendi işini yapacak. Bu tür yerlerde güvenliği özel güvenlikçiler sağlayacak'' dedi.
Bunların yanı sıra bazı kişilerin İl Güvenlik Komisyonu kararıyla yakın korumayı bile polislerden değil, özel güvenlikçilerden edineceğini vurgulayan Düzer, bu korumanın parasını da kişinin kendisinin ödeyeceğini söyledi.
Düzer, artık sigorta şirketlerinin bile hırsızlık ya da yangına karşı sigorta yaparken özel güvenlik elemanının bulunup bulunmadığını sorduğunu belirterek, bu yüzden çok yakında tüm fabrika ve işyerlerinin de bünyesinde özel güvenlikçi barındıracağını kaydetti.
-800 BİN İŞSİZE İŞ...-
Avrupa'da 30 yıllık geçmişi bulunan özel güvenlik sisteminin tam anlamıyla oturduğunu ve hedeflendiği gibi kolluk kuvvetlerinin işlerinin kolaylaştırdığını bildiren Düzer, şunları kaydetti:
''AB ülkelerindeki özel güvenlikçi sayısı jandarma, polis ve sahil güvenlik gibi kolluk kuvvetlerinin sayısının ortalama 4 katına eşit. Türkiye'de ise bu rakam henüz üçte iki düzeyinde. 300 bin kolluk kuvvetine karşın 200 bin özel güvenlikçi var. AB'ye uyum kapsamında uygulamaya geçirilen özel güvenlikte istihdam edilenlerin sayısının Türkiye'de de kolluk kuvvetlerinin ortalama 4 katına ulaşması, yani 1 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Bunun önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleşeceği düşünülüyor. Yani özel güvenlikte çalıştırılacak en 800 bin kişiye daha ihtiyaç var.''
Bu açıdan düşünüldüğünde özel güvenlik şirketlerinin yüz binlerce işsize umut kapısı haline geldiğini belirten Düzer, ortaokul ve lise mezunu kadar açıkta kalmış eğitim ve mühendislik fakültesi mezunlarının da iş amacıyla özel güvenlik şirketlerinin yolunu tuttuğunu bildirdi.
-KONYA'DA EN AZ 30 BİN KİŞİYE İHTİYAÇ OLACAK-
Şu anda Konya'da 7 özel güvenlik eğitim merkezinin bulunduğunu ifade eden Düzer, ''İstanbul'da 150'yi geçti, Ankara'da ise 100'e yaklaştı. Ülke genelinde ise yüzlerce eğitim merkezinde binlerce kişi özel güvenlik eğitimi alıyor. En çok 1 ayda sertifika alan özel güvenlikçiler iş bulabiliyor. Çünkü bu konuda gelişen bir sektör var'' dedi.
Konya'da yaklaşık 3 bin özel güvenlikçinin çalıştığını belirten Düzer, Konya'daki 10 bin KOBİ'nin her birinin 3'er kişi alacağı düşünüldüğünde sadece bu ilde en az 30 bin özel güvenlikçiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Düzer, ortaokul mezunlarının silahsız, lise mezunlarının ise silahlı özel güvenlikçi sertifikası alabildiğini ifade ederek, iş arayan genç kız ve erkeklerin adeta akın ettiği eğitim merkezlerinde kalitenin de önem taşıdığını, bu yüzden gençlerin araştırma yaparak merkezlere başvuruda bulunmalarını önerdi.