BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.975,27
HABER /  GÜNCEL

Özbekistan'da siyasi tutuklulara 'korkunç' taciz

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yeni raporuna göre Özbekistan'daki siyasi tutuklular "kelimelerle anlatılamayacak kadar kötü" muameleye maruz kalıyor ve "korkunç" işkenceler görüyor. Özbek yetkililer ise ülkede siyasi tutuklu olmadığını savunuyor.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Özbekistan'daki siyasi tutukluların cezaevlerinde "kelimelerle anlatılamayacak kadar kötü" muameleye maruz kaldığını ve işkence gördüğünü açıkladı.

HRW, 34'u halen tutuklu ve 10'u eskiden hapis yatmış 44 Özbekle görüşerek ülkedeki siyasi tutuklulara ve cezaevi şartlarına dair yeni bir rapor hazırladı.

Raporda Özbek gazetecilerin, aktivist ve hükümet karşıtlarının yıllarca tutuklu kaldığı ve hapis sürelerinin "keyfi" olarak uzatıldığı belirtiliyor.

HRW'nin Orta Asya raportörü Steve Swerdlow BBC'ye yaptığı açıklamada, "44 kişiden 29'unun yargılama ya da tutukluluk süresince işkenceye maruz kaldığı sonucuna vardık" dedi.

Özbek yetkililer ülkede siyasi tutuklu bulunmadığını ve işkence vakalarının artık yaşanmadığını iddia ediyor.

15 yıldır tutuklu gazeteci

Raporda dikkat çekilen isimlerden biri, 1999'dan bu yana tutuklu bulunan gazeteci Muhammad Bekjanov.

Bekjanov Özbek muhalif lider Muhammed Salih'in kardeşi ve muhalif Erk gazetesinde yazıyordu.

Ancak Berkjanov, 1999'da Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te meydana gelen ve muhalefetin sorumlu tutulduğu bir dizi bombalı saldırının ardından yakalanıp cezaevine gönderilmişti.

Muhammed Berkjanov'un BBC'ye konuşan kızı Aygül, babasını o günden sonra bir daha görmediğini ancak annesinin iki yıl önce babasını cezaevinde ziyaret ettiğinde onu 'çok kötü bir durumda, veremle savaşırken ve ağzında diş kalmamış bir halde' gördüğünü söylüyor.

Aygül Berkjanov "Annem onu tanıyamamış. Bir deri bir kemik kalmış. Babam anneme gardiyanların kendisini sopalarla dövdüğünü, daha sonra günlerce aç ve susuz halde, kanlar içinde yerde bıraktıklarını söylemiş" diyor.

Berkjanov'un 2012'de bitmesi gereken cezası, tahliyesine günler kala "cezaevi kurallarına karşı geldiği" gerkçesiyle beş yıl daha uzatılmış.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkede bu tür durumların sıkça yaşandığını belirtiyor.

HRW raporunda tutuklulara el ve ayak bileklerinden asılarak, elektrik verilerek ve sopayla işkence edildiği, ve tutukluların tecavüzle tehdit edildikleri belirtiliyor.

Örgüt söz konusu tutukluları "yolsuzlukları ortaya çıkarmaya çalışan" ya da "demokratik reformlar talep eden" kişiler olarak niteliyor ve 1990'dan bu yana İslam Kerimov'un devlet başkanı olduğu ülkede "siyasi baskı"nın "hayatın değişmez bir parçası" olduğunu ifade ediyor.

Raporda Özbek makamlardan siyasi tutukluları salıvermeleri ve işkenceyi durdurmaları isteniyor.