BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

'Özbek Prenses' Gülnara Kerimova'nın Twitter savaşı

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un büyük kızı, karalama ve tehditle kendisine karşı kampanya yürüttüğü yetkililere karşı Twitter'da savaş başlattı. Kerimova'nın kızkardeşi ise konuşmadığı ablasının Devlet Başkanlığı adaylığını ciddiye almıyor.

Abone ol

"Özbekistan'ın Prensesi" diye anılan Gülnara Kerimova, hem pop yıldızı imajı hem de siyasi hırsıyla biliniyor.

Ancak gözden düşmeye başlayınca, Orta Asya'nın en otoriter devletlerinden birindeki siyasi sırları ortaya dökmeye başladı.

Yakın zamana kadar Devlet Başkanı olan babası İslam Kerimov'un siyasi varisi olarak gözüken Gülnara Kerimov, Twitter'ı kullanarak Özbekistan rejiminin kurumlarını ve önemli kademelerdeki kişilerini hedef almaya başladı.

Bütün bunları başlatan, Kerimova'nın etkinliğini azaltmayı amaçladığı belli olan açık adımların ardından geldi.

Sanata yatırım yapan Kerimova, hem güçlü bir işkadını olarak tanınıyor hem de ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu ile birlikte rol aldığı pop videosuyla da gündeme gelmişti.

Çok sayıda televizyon ve radyo kanalında yardımsever ve sanatçıların hamisi olarak boy gösteriyor.

Kerimova'ya bağlı kuruluşlar, toplu nikah törenlerinden yıllık StyleUz sanat festivaline kadar bir dizi halka açık etkinlik düzenliyor.

Televizyon ve radyolar karardı

Ancak Kerimova'nın bu medyatikliği bir anda dibe vurdu.

Kerimova'ya yakınlığıyla bilinen birkaç televizyon ve radyo kanalının yayınları geçen ay durdu. Bir medya grubu hakkında mali usulsüzlük iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Medyaya getirilen karartma, Kerimova'nın öncülüğünde yapılan SyleUz festivalini de etkiledi. Bu festivale daha önce Jose Carreras ve Sting gibi uluslararası yıldızlar katılmıştı.

Geçen yıllarda manşetlerde olan bu etkinliğe devlet medyası çok az yer verdi.

Şarkıcı Lara Fabian'ın, ülkedeki insan hakları ihlallerine yönelik eleştiriler üzerine festivalden çekilmesi de buna eklendi.

Kerimova'nın başında olduğu Fund Forum kuruluşu, mali düzenlemelerin kıskacına alındı.

Ünlü Özbek kadın 13 Kasım'da yayımladığı Twitter mesajında, tüfek taşıyan adamların kapatılan televizyon kanallarından birinin stüdyosunun altını üstüne getirdiğini duyurdu.

Oradaki kişilerin dövüldüğünü belirten Kerimova, gençleri sindirmek için "sabotaj" ve "hükümet karşıtlığı" gibi suçlamalar uydurulduğunu belirtti.

En çarpıcı yorumları ise daha sonra geldi; ülkenin en güçlü güvenlik şefi Rüstem İnoyatov'u, kendisine karşı düşmanlığı tezgahlamakla ve ülkenin başına geçmeyi amaçlamakla suçladı.

Twitter üzerinde, Rüstem İnoyatov'un Devlet Başkanlığına talip olup olmayacağı sorusu üzerine Kerimova şu yanıtı verdi: "Olacak! Şimididen bunun kavgasını veriyor!"

Ayrıca, İnyatov'u kendisini tehdit etmekle ve Devlet Başkanlığına aday olmasını engellemekle suçladı.

"Bana söylediği şu" diye yazdı Kerimova: "Göze batmazsan sana dokunmayacağız."

Başka Twitter mesajlarındaysa Kerimova, güvenlik servisinin kendi memurlarına karşı bile tehdit, dayak ve zorla itiraf gibi uygulamalarda bulunduğunu yazdı.

4 Kasım'daki mesajında, dövülen bir memurun kaburgaların kırılmasıyla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı.

Kerimova ayrıca, memurların işyerinde alkollü içki içme, haraççılık ve sigara kaçakçılığı gibi suçlamara göz yummaları için hedef alındığını söyledi.

Bu tür iddialar, Özbekistan'da işkence ve kötü muamelenin sistematik olarak uygulandığını belirten insan hakları kuruluşlarının bulgularıyla uyumlu.

Kerimov ailesinde bölünme

Gözlemciler, bu 'dökülmeleri', 75 yaşındaki Devlet Başkanı Kerimov'un yerine kimin geçeceği konusunda Özbekistan elit tabakası içindeki rekabetin iyice kızgınlaştığının göstergesi sayıyor.

Uzun süredir Kerimova en muhtemel halef olarak görülüyordu fakat içeride ve dışarıdaki sorunlar şansını zora soktu.

Kerimova'ya çok yakın isimler geçen yıl İsveç ve İsviçre'de para aklama soruşturmalarına uğradı.

Bu seneye sarkan soruşturma kapsamında, Kerimova'nın Fransa'daki mülklerinde arama yapıldı.

Kızkardeşi Lola Kerimova-Tillyaeva Eylül ayında BBC'ye yaptığı açıklamada, ablasıyla yıllardır konuşmadığını ve ailenin derinden bölünmüş olduğunu dile getirdi. Ablasının Devlet Başkanı olma şansını ciddiye almadığını sözlerine ekledi.

Kerimova'nın buna yanıtı, kızkardeşini ve annesini büyücülükle suçlamak oldu.

Sivil toplum örgütlerinin zapturapt altında tutulduğu Özbekistan'da Kerimova'nın Fund Forum kuruluşunu savunması dikkat çekici.

Twitter'da 7 Kasım günü yayımladığı mesajda, "Hangi çeşit STK'lar bu ülkede faaliyet gösterebilir o zaman? Sadece yumuşak başlı ve sessiz olanlar mı?" diye soruyordu.

Kerimova, daha da ileri giderek, birileri tarafından zehirlendiğini ve tedavisinin hâlâ sürdüğünü ifade etti.

Artık "şeytani makam" diye nitelendirdiği Devlet Başkanlığı adaylığı fikrinden uzaklaşan Kerimova, "Benden istedikleri çenemi kapatıp defolmam" diyordu son tweet'lerinden birinde.