Özal suikastına ilişkin iddianamede, 1993 yılında gerçekleşen faili meçhul olayların Özal'ın ölümünü de şüpheli hale getirdiği vurgulandı.
Abone olAğır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ‘Özal’a suikast iddianamesinde’ 1993 yılında yaşanan bir dizi faili meçhul olayın Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünü de şüpheli hale getirdiği vurgulandı.
Özal’ın ani ölümünü faili meçhul olaylarla bağlantılı olarak değerlendiren Savcılık, 1993 yılındaki zircirleme faili meçhullerin tesadüf olmadığını ve Kürt sorununu çözmek için Özal’ın başlattığı hamlelerle ilgili olduğunu iddia etti. Bunlar tesadüf olamaz
İddianameyi hazırlayan Ankara TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, 1993 yılındaki faili meçhul olayların tesadüfi olamayacağını vurgulayarak, o dönem yaşanan faili meçhuller ve şüpheli ölümleri tek tek sıraladı. Tüm bunların tesadüfi olamayacağını vurgulayan Savcı Çetin, bu yapılanların Kürt sorununu çözmek için Özal’ın başlattığı hamleleri durdurmak için olduğunu savundu.
Özal öldü, PKK ateşkesi bozdu
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 18 Mart 1993’te aldığı ateşkes kararını duyurduğu kaydedilen iddianamede, 17 Nisan 1993’te Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın şüpheli şekilde öldüğüne işaret edildi. Özal’ın ölümü sonrası PKK’nın ateşkesi bozarak tekrar kanlı eylemlere başladığı vurgulanan iddianamede yer verilen, çözüm sürecini baltalamak için işlenmiş faili meçhul cenayetler ve şüpheli ölümlerin hepsi tanıdık.
SAVCININ BAĞLANTI KURDUĞU OLAYLARDAN BAZILARI
- Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in şüpheli uçak kazasında ölümü.
- 33 silahsız askerin şehit edilmesi,
- Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti
- Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu suikasti
- İş adamı Jak Kamhi suikastı
- Madımak ve Başbağlar katliamları
- Binbaşı Cem Ersever’in öldürülmesi
- Maliye Bakanı Adnan Kahveci’nin hayatını kaybettiği şüpheli kaza
- DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürülmesi