Öz, patenti alınan ve 110 hasta için kullanılan son sistem cihazları anlattı.
Abone olKALP cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Columbia Üniversitesi'nde birlikte çalıştığı 'tasarım ekibi' ile geliştirdiği üç cihazla acil operasyonlarda hastayı yeniden hayata döndürüyor. Öz, patenti alınan ve 110 hasta için kullanılan son sistem cihazları anlattı.
Mitral kapak zımbası
HASTALARDA kapakların değişmesi için açık ameliyat yapılmasını önlüyor. Bunun yerine daha küçük kesiler yapılarak ve kasıktan girilerek cihaz mitral kapak içinden geçirilip kapağın yaprakçıkları birbirine zımbalanıyor. Kalp yetmezliğine sebep olan genişleme zımbalar yardımı ile önleniyor. Kapak açıklığı daraltılarak tedavi ediliyor.
Stent balon oluyor
YAŞLANMA ve doğumsal problemlere bağlı aort kapak darlıklarında kullanılıyor. Kasıktan girilerek içinde balon olan stent kapak yaprakçıkları arasında şişiriliyor. Böylece, eski kapağın ezilmesi ve yeni kapağın yerleşmesi sağlanıyor. Hasta, 3 ila 5 yıl arasında bu stent ile yaşamını sürdürebiliyor.
Kalp destek pompası
KALP krizi ve kalbin görevini yerine getiremediği durumlarda ani müdahale için geliştirilen bir cihaz. Bir motor ve uzun bir hortum olmak üzere, iki ağızdan oluşuyor. Kasıktan girilerek aorttan geçilip bir ucu kalbin sol karıncığına yerleştiriliyor. Diğer ucu aortun içinde kalıyor. Cihaz, kalbin karıncığından emdiği kanı dakikada 3 litre gibi bir kuvvetle aortun içine pompalıyor. Pompalama gücü zayıflamış kalbe destek veriyor. Hasta komadan çıkabiliyor. Bu arada hayati organlar kan alabildiği için doktora zaman kazandırıyor.
Zana YAVUZ
Akşam