Şebnem Schaffer ile menejeri arasındaki kavganın yargıya taşınması sektörde tartışmaya neden oldu.
Abone olOyuncuarın çoğu menejerlik sistemine soğuk bakarken, Cast ajansları farklı düşünüyor.
Oyuncu ve manken Şebnem Schaffer'in menajerinin bilgisi dışında bir dizide rol alması ile başlayan ve mahkeme tarafından tazminata mahkum olmasıyla sonuçlanan dava, menajerlik sistemini yeniden tartışmaya açtı. Geçtiğimiz dönemlerde Şahin Özer-Davut Güloğlu, Bülent Boğa-İzel, Abdullah Oğuz-Nurgül Yeşilçay ve Kıvanç Tatlıtuğ-Erkan Özerman ile menajerleri arasında da sorunlar yaşanmıştı. Yapımcılar, fazla para ödemek zorunda kaldıkları ve oyuncularla bire bir görüşemedikleri için sisteme karşı çıkarken Oktay Kaynarca, Perihan Savaş ve Pelin Batu gibi oyuncular da sistem Türkiye'de tam olarak oturmadığı için menajerle çalışmak istemiyor. Buna karşılık otuzdan fazla dizi ve film anlaşması bulunan Mayadroom Ajansı'nın sahibi Mevlüt Dede, amaçlarının oyuncuların haklarını korumak olduğunu söylüyor. Dede, oyuncuların yapım şirketlerinden alamadıkları paraları dahi kendilerinin ödediğini söylüyor.
Türkiye'de sistemin Avrupa ve Amerika ile kıyaslanamayacağını söyleyenler sadece oyuncular değil. Samanyolu Cast Directoru Mustafa Özsoy, menajerliğin olması gereken bir uygulama olduğunu söylese de sağlıklı çalışmadığını doğruluyor. Uzun yıllar medya iletişim danışmanlığı yapan Filiz Öcal, tıpkı Özsoy gibi düşünüyor: "Menajerle çalışmak oyuncuyu rahatlatır. Tabii ki sistem doğru işlerse."
Pelin Batu (Oyuncu) - Belli grupların parçası olmak istemem
"Menajerin hayatı kolaylaştırması lazım. Benim yapmadığım şeyi yapması, parasal sorunları çözmesi gerekir. Biz sanat yapıyoruz, bu zor oluyor. Bütün bunlara rağmen Türkiye'de çok iyi işlemediği için uzak durdum, belli grupların parçası olmak istemedim."
Perihan Savaş (Oyuncu) - Türkiye'de menajerlerin ders alması lazım
"Türkiye'de menajerlerin öncelikle bu işi bilmesi, ders alması lazım. İnsanları bağlıyorlar, ama onlara destek olmuyorlar. Tanıtımına katkıda bulunmuyorsan böyle menajerlik olmaz. Türkiye'de böyle bir sistemin olduğuna inanmıyorum. Nurgül Yeşilçay olayında da gördük zaten."
Oktay Kaynarca (Oyuncu) - Menajerle çalışmak istemem
"Menajerlik, birilerinin bir şeyleri bizim adımıza çözmesi demek. Avrupa'da tamam da bizde oturmadı. Oyuncu her şeyi konuşuyor, paraya gelince 'menajerimle konuşun' diyor. Kariyer planına varana kadar sorumlu olması lazım. Hoşuma gitmeyecek bir senaryoyu önüme getirmeyecek mesela. Ben kullanmadım, kullanmak da istemiyorum. Bu sistem çalışmaz."
HÜLYA KOÇYİĞİT (Oyuncu) - Profesyonel insanlarla çalışmak lazım
Menejerlik profesyonellik gerektiren bir iştir o yüzden de güvendiğimiz inindığımız tecrübeli insanlarla çalışılmalıyız. Bir kere kendini kanıtlamış olacak işinde. Arkadaş olarak değil profesyonellik aranmalı. Bizim en büyük hatamız bu bence...