BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,32
ALTIN 2.840,11
HABER /  POLİTİKA

Öyle bir düzenleme yapılmalı ki

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül'ün etkilerini silecek düzenleme yapılmasını istedi.

Abone ol

Kurtulmuş, 12 Eylül'ün etkilerini silecek düzenleme yapılmasını istedi. Düzenlemenin caydırıcılığını da "Öyle bir düzenleme yapılmalı ki darbeyi hiç kimse bir daha aklına getirmemeli ve darbeler mezara gömülmelidir" sözleriyle anlattı.


Kurtulmuş, 12 Eylül'ün yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül'ün etkilerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, ''12 Eylül ile hesaplaşmak, sadece ve sadece 12 Eylül'ün 90 yaşındaki komutanı Kenan Paşa'yı mahkeme önüne çıkartmak değildir. 12 Eylül ile hesaplaşmak, 27 Mart, 28 Şubat ve 27 Nisan ile hesaplaşmaktır'' ifadelerini kullandı.

12 Eylül askeri müdahalesini, Türkiye için bir kırılma noktası olarak tanımlayan ve müdahalenin Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve politik yapısında olumsuz yönde çok önemli değişimler yaşanmasına neden olduğunu savunan Kurtulmuş, o dönemin getirdiği bütün anti-demokratik yasaların değiştirilmesi gerektiğine işaret etti. Kurtulmuş, 28 Şubat'ın temelinde de 12 Eylül yasalarının olduğunu ileri sürdü. 

BİR DAHA KİMSE AKLINA GETİRMEMELİ

Kurtulmuş, açıklamasında şunları kaydetti:

''12 Eylül darbesinin bütün etkilerini silecek şekilde yasaların düzenlenmesi gerekir. 12 Eylül siyasi partiler yasasını değiştirelim, 12 Eylül seçim yasasını değiştirelim, 12 Eylül sendikalar yasasını değiştirelim, 12 Eylül toplu sözleşme yasasını değiştirelim. Gelin halkı egemen kılalım. Milleti 4 yıldan 4 yıla oy veren basit bir figüran olmaktan çıkartalım. Öyle bir düzenleme yapılmalı ki darbeyi hiç kimse bir daha aklına getirmemeli ve darbeler mezara gömülmelidir.''

Türkiye'nin yeni, adil, sivil ve özgürlükçü bir anayasaya acilen ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kurtulmuş, açıklamasında, ''Yaşadığımız sıkıntılar bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye'de toplumun bütün kesimleri bir araya gelerek, yeni anayasa çalışmalarına katkı sunmalı, bu ortam sağlanmalı ve bunun için de bir Anayasa meclisi oluşturulmalıdır. Türkiye'de bütün vatandaşların özgür ve ülkenin eşit ortağı olduğu kendini sözde değil, özde vatandaş hissettiği yeni anayasa acilen çıkarılmalı ve bu konuda zaman kaybedilmemelidir'' görüşüne yer verdi.