BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Oy için canını tehlikeye soktu

Sandığa giderek vatandaşlık görevini yerine getirmek isteyenler arasında hastanede yatanlar da var.

Abone ol

Referandumda ne pahasına olursa olsun oy kullanmayı göze aldılar. Bunlardan biri de 100 gündür Çapa Tıp Fakültesi'nde tedavi gören emekli polis Emin Çelikel (63).

Zaman gazetesi 12 Eylül'de her türlü zorluğu göze alarak oy kullanacakların durumunu yazdı.

Wegener (akciğer ve böbrekleri etkileyen bir çeşit iltihaplı damar hastalığı) hastası Çelikel, üç buçuk ay sonra hastaneden ilk kez referandumda 'evet' diyebilmek için dışarı çıkacak.

Oyunu kullandıktan hemen sonra da hastaneye dönecek. Referandumda bütün vatandaşları Türkiye'nin demokratikleşmesi adına sandık başına davet eden Çelikel, oy kullanmayanların ülkenin geleceği hakkında söz söyleme haklarının olmadığını savunuyor.

GÜNDE 20'DEN FAZLA İLAÇ ALIYOR

Emin Çelikel, 2003 yılından beri Çapa Tıp Fakültesi'nin farklı birimlerinde 11 kez tedavi görmüş. Günde yirmiden fazla ilaç alıyor. Enfeksiyon kapma ihtimaline karşın tek kişilik odada kalan Çelikel, kortizon tedavisi de görüyor. Referandum için hastane dışına çıkmaya hazırlanan Çelikel, bir emekli memur olarak sadece memura toplu sözleşme hakkı tanınmasının bile 'evet' için yeterli olduğu görüşünde.

20 BİN KİLOMETRE UZAKTAN GELDİ

Öte yandan, yurtdışında yaşayan gurbetçilerin referandum için oy kullanma seferberliği devam ediyor. Avustralya'da yaşayan bir grup vatandaş, 20 bin kilometre uzaktan Türkiye'ye gelerek Atatürk Havalimanı'nda oylarını kullandı.

Sidney'den 22 saatlik yol kat ettikten sonra tercihini yapan eğitimci Tayfun Kırkıl, sadece oy hakkını kullanmak için bin 900 dolar ödediğini anlattı. Uçak bileti için ödediği paranın önemi olmadığını vurgulayan Kırkıl, bütün vatandaşlara da duyarlı davranma tavsiyesinde bulundu. Batı Avustralya'dan gelen işadamı Özer Demirkan da Dubai üzerinden sadece oy kullanmak üzere geldiğini aktarıp uçak biletine yaklaşık 2 bin dolar ödediğini söyledi. Demirkan, bu kararlılığının sebebini, "Ülkemizi çağdaş seviyede görmek istiyoruz." cümlesiyle ortaya koydu.

AKAYA AİLESİ 4 FARKLI KITADAN GELDİ

Manisa Akhisarlı Kaya ailesinin 'referandum' mücadelesi de ilginç. Dört kıtaya yayılan ve 4 yıldır bir araya gelemeyen ailenin 7 ferdi, oylarını kullanabilmek için memleketlerinde buluştu. Anne Rukiye ve baba Nizamettin Kaya Norveç Oslo'dan, büyük oğul Onur Kaya ABD'nin Teksas eyaletinden, küçük kız kardeş Tuğba Fatma Bozkurt ABD'nin New York kentinden, ortanca kardeş Elif Gül Almanya'nın Münih şehrinden, amcaoğlu Mesut Kaya Afrika'nın Moritanya ülkesi ve bacanak Sefa Akyüz de Hindistan'dan yola çıkarak Akhisar'a geldi. Kaya ailesi, 'evet' oyu kullanmak için kıtaları aşarak Türkiye'ye geldiklerini belirtti.