BIST 10.682
DOLAR 32,56
EURO 35,20
ALTIN 2.465,29
HABER /  GÜNCEL

Oxfam: Yoksul halklar topraksızlaştırılıyor

İngiliz hayır kurumu Oxfam, yoksul ülkelerde büyük araziler satın alan uluslararası şirketlerin yerel halkı evsiz ve topraksız bıraktığını söylüyor.

Abone ol

İngiliz hayır kurumu Oxfam, yoksul ülkelerde arazi satın alarak yerel halkı taşınmaya zorlayan uluslararası şirketlerin faaliyetlerinin giderek arttığını söylüyor.

Oxfam, perşembe günü yayımladığı raporda 2001 yılından bu yana dünya çapında 200 milyon hektarı aşkın toprağın satıldığını ya da uzun vadeli kiralandığını açıkladı.

Uluslararası şirketlerin kontrolüne geçen toplam arazinin hemen hemen yarısının Afrika kıtasında yer aldığını belirten Oxfam, Afrika'da satın alınan toprakların Almanya'nın yüzölçümüne denk düştüğüne dikkat çekti.

Evinden yurdundan edilen insanlara örnek olarak İngiliz kereste şirketi New Forests şirketinin Uganda'da kontrol sahibi olduğu 20 bin hektara işaret eden Oxfam, burada en az 20 bin Ugandalının evini terketmek zorunda kaldığını söyledi.

Oxfam'ın eleştirilerini reddeden New Forests şirketi, toprağını kaybedenlerin yeniden iskan edilmesi için Ugandalı yetkililerle işbirliği içinde tamamen yasal ve barışçıl bir program yürütüldüğünü açıkladı.

Oxfam ise, çok sayıda köylünün bazen şiddet kullanılarak taşınmaya zorlandığını ve zaten yoksul olan bu insanların daha da yoksul ve topraksız bir hayata itildiğini söylüyor.

Raporda, evini kaybeden Ugandalılardan hiçbirine tazminat ödenmediği iddia ediliyor.

Kısmen HSBC bankasının sahibi olduğu New Forests şirketi Uganda'nın yanısıra Tanzanya, Mozambik ve Ruanda'da kereste sektöründe faaliyet gösteriyor.