Vatandaşın sırtındaki ağır yüklerden ÖTV devletin ise ana gelir kaleme oldu. Dolaylı vergi olarak nitelenen ÖTV'den kasaya 40 milyar aktı.
Abone olVergi gelirleri yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7 artarak 158,4 milyar liraya ulaşırken, vergi gelirleri içinde en büyük payı 40 milyar lira ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) aldı.
Bir ülke gelirleri içinde dolaylı verginin yüksek olması sistemin iyi işlemediğinin göstergesi olarak analiz edilir. Türkiye'de ise dolaylı vergi olan ÖTV, gelir kalemleri içinde birinci sıraya oturmuş durumda. Öyle ki devletin kasasındaki en büyük pay ÖTV'den sağlanır oldu.
TÜRKİYE'DEKİ DOLAYLI VERGİ Türkiye'deki dolaylı vergi 2007 yılı ile rekor düzeye çıktı. ÖTV ve KDV ismi altında alınan dolaylı vergiler, OECD ülkelerinde bütçe içinde yüzde 30 paya sahipken, Türkiye'de bütçe içinde yüzde 70 gibi rekor bir düzeydedir. |
187 MİLYAR GİDER 190 MİLYAR GELİR
Maliye Bakanlığının haziran ayına ilişkin "Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu"na göre, bu yılın ocak-haziran döneminde 187 milyar 870 milyon lira gider kaydedilirken, 190 milyar 934 milyon lira gelir elde edildi. Böylece bütçe fazlası 3,1 milyar lira civarında gerçekleşti.
23 MİLYAR FAİZE GİTTİ
Söz konusu dönemde bütçe giderlerinin ayrıntılarına bakıldığında 187,9 milyar liralık giderin 164,6 milyar lirası faiz dışı, 23,3 milyar lirası da faiz giderleri olarak hesaplandı.
Faiz dışı giderlerin içinde ilk sırayı 75,3 milyar lira ile cari transferler alırken, bu kalemi sırasıyla personel (49 milyar lira) ve mal ve hizmet alım giderleri (13,3 milyar lira) izledi.
TOPLANAN VERGİ 190 MİLYAR
Bu yılın ocak-haziran dönemi bütçe gelirleri açısından değerlendirildiğinde, toplam 190,9 milyar lira vergi geliri elde edilirken, bunun 184,5 milyar lirası genel bütçe gelirleri, 4,6 milyar lirası özel bütçeli idarelerin öz gelirleri, 1,8 milyar lirası da düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirlerinden oluştu.
EN ÇOK VERGİ ÖTV'DEN
Genel bütçe gelirleri kapsamına giren vergi gelirleri yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7 artışla 158,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri içinde en yüksek payı 40 milyar lira ile ÖTV alırken, bunu, İthalde Alınan Katma Değer Vergisi (KDV) (30,9 milyar lira) ve Gelir Vergisi (29,6 milyar lira) takip etti.
HAZİRAN AYI BÜTÇESİ
Haziran ayı bütçe gerçekleşmeleri açısından bakıldığında, geçen ay 32,6 milyar lira bütçe giderine karşılık, 31,4 milyar lira gelir elde edildi. Böylece bütçe haziran ayında 1,2 milyar lira açık verdi.
Söz konusu ayda faiz hariç giderlerin tutarı 31,1, faiz giderlerinin tutarı da 1,5 milyar lira olarak gerçekleşirken, faiz dışı giderler kalemindeki cari transferler 14,8 milyar lira ile en fazla harcama yapılan kalem oldu.
Geçen ay 31,4 milyar lira olarak gerçekleşen bütçe gelirleri içinde genel bütçe gelirlerinin payı 30,1 milyar lira olarak kaydedildi. Bu kalemde de ilk sırayı 8,2 milyar lira ile ÖTV aldı.