BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

ÖTV, cep telefonunu bitirdi

İthalatın önüne geçmek isteyen hükümet, bazı mallara "Özel Tüketim Vergisi" getirdi. Bu durum, büyük bir cep telefonu pazarı olan Türkiye'yi vurdu.

Abone ol

Hükümet, ithalatı kısıtlamak amacıyla yaklaşık 60 lüks maldaki Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) yüzde 6,7’den yüzde 20’ye yükseltti.

Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, kanunda lüks tüketim malları olarak adlandırılan 113 üründen 62’sinde vergi artışına gidildi. Bunlar arasında en dikkat çekenini cep telefonu cihazları oluşturuyor. ÖTV’si artırılan diğer ürünlerden bazıları ise şunlar: Parfüm, havyar, saç spreyi, elmaslar, altın ve gümüş kaplamalı kaşık-çatallar, telsiz alarm cihazları, tabancalar, televizyon kameraları, analog ve dijital okuma sistemleri, amatör telsiz alıcı cihazları, poşetlenerek satılan kitap, gazete (müstehcen yayınlar). Vergi artışına gidilen lüks tüketim malları listesine beyaz eşya alınmadı.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi yaygın kullanılan ürünlerin özel tüketim vergisi oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Kararnamenin gerekçesinde ise, ‘ekonomide istikrarın korunması ve bütçe hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi’ amacı yer aldı. Maliye Bakanlığı kararname ile vergi oranı artırılan malların özellikle ithal ağırlıklı mallar olduğunu bildirdi. Bakanlık açıklamasında, “Bu malların ithalatı veya üretimini yapanlar tarafından teslimi vergiye tabi olduğundan kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ithal edilen ürünler ile bu ürünlerin imalatçıları tarafından bu tarihten sonra yapılan teslimleri artırılmış oran üzerinden vergiye tabi tutulacak, bu tarihten önce bayiler tarafından satın alınmış olan ürünler bu oran artışından etkilenmeyecektir.” denildi. Hükümet, geçen yılın sonunda yapılan yasal değişiklikle dayanıklı tüketim malları ile lüks malların bulunduğu dört sayılı ÖTV listesinde yüzde 6,7 olan oranı yüzde 25’e kadar çıkarmak için yetki almıştı. Bu artışın ardından hükümetin elinde halen bu ürünlerdeki ÖTV’yi 5 puan daha artırma yetkisi bulunuyor. Ekonomi bürokratları ve ekonomistler, vergi artışının gelir amaçlı olmadığını, çünkü bu grupta yer alan mallardan elde edilen ÖTV gelirlerinin 2005 bütçesinde 34,7 milyar Yeni Türk Lirası olarak hedeflenen toplam ÖTV gelirleri içinde çok küçük bir pay tuttuğunu söyledi. Bir ekonomi yetkilisi, söz konusu düzenlemenin gelir artırıcı bir tedbir olarak düşünülmediğini ifade etti. Vergi oranları artırılan lüks ürünlerden elde edilen gelirin bütçe içinde küçük bir paya sahip olduğunu vurgulayan aynı yetkili, “Bu kararname tamamen söz konusu ürünlerin ithalatını kısmaya yönelik. Doğal olarak cari işlemlere yönelik bir tedbir de oluyor. Buradan sağlanan ÖTV çok önemli bir büyüklüğe de sahip değil.” dedi. Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, ÖTV artışının etkisinin sınırlı olacağını belirterek, “Lüks mallardan elde edilen ÖTV gelirlerinin payı toplam ÖTV gelirlerinde yüzde 1’inden daha az. Vergi artışıyla hükümetin lüks tüketim malları ithalatını düşürmeyi hedeflediğini düşünüyoruz.” diye konuştu. Ankara, Zaman

ÖTV oranları yüzde 6,7’den yüzde 20’ye yükseltilen ürünler

Havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler

Parfümler

Güzellik, makyaj, cilt bakımı müstahzarları

Perma ve defrize müstahzarları

Saç spreyi

Tıraş müstahzarları, vücut deodorantları, tüy dökücüler ve diğer parfümeri, kozmetik veya tuvalet müstahzarları

Postlar, kürkler ve taklit kürkler, bunların mamulleri

Kitaplar, broşürler, risaleler ve benzeri matbuat (poşetlenerek satılanlar)

Gazeteler ve periyodik yayınlar (poşetlenerek satılanlar)

Kurşun kristalden bardak, sofra ve mutfak eşyası ile yazıhane eşyası

Tabii inci veya kültür incileri

Elmaslar

Kıymetli taşlar veya yarı kıymetli taşlar

Tabii veya sentetik, kıymetli veya yarı kıymetli taşların toz ve pudraları

Tabii veya kültür incilerinden, kıymetli ya da yarı kıymetli taşlardan eşya

Manikür ve pedikür takım ve aletleri

Altın ve gümüşle kaplamalı olanlar (tek kaşık, çatal vb.)

Kordonsuz ahizeli telli telefon cihazları

Mikrofonlar; hoparlörler; başa takılan kulaklıklar, kulağa takılan kulaklıklar, bir mikrofon ve bir veya daha fazla hoparlör içeren setler; elektrikli ses frekansı yükselteçleri

Amatör telsiz telefon verici cihazlar

Alıcısı bulunan verici portatif ve mobil araç (cellular) telsiz telefon cihazları

Alçak güçlü (100 miliwatt’tan küçük) mobil telsiz telefon cihazları (cep telefonu cihazları)

Alıcısı bulunan verici halk bandı (CB) ve 49 MHz alçak güçlü (100 miliwatt’tan küçük) telsiz cihazları

Alıcısı bulunan verici kablosuz mikrofon cihazları

Alıcısı bulunan verici amatör telsiz telefon cihazları

Alıcısı bulunan verici alçak güçlü ve oyuncak telsiz cihazları (gücü 100 miliwatt’tan az olanlar)

Telsiz alarm cihazları

Televizyon kameraları

Uzaktan kumanda etmeye mahsus telsiz cihazları (cep tipi radyo kasetçalarlar)

Analog ve dijital okuma sistemli olanlar (analog ve dijital okuma sistemli olmayan cep tipi radyo kasetçalarlar)

Lazer okuma sistemli ses kayıt veya kayıt edilen sesi tekrar vermeye mahsus cihaz ile birlikte olan diğer cihazlar

Kaset tipi olup analog ve dijital okuma sistemli olanlar

Lazer okuma sistemli radyo yayınlarını alıcı cihazlar

Şahıs aramada, uyarma veya çağırma sistemlerinde kullanılan cep alıcıları

Amatör telsiz alıcı cihazları

Infrared ile çalışan uzaktan kumanda cihazları

İnci, kıymetli taş; sentetik veya terkip yoluyla elde edilen taşlardan mamul olanlar

Revolverler ve tabancalar (93.03 tarife pozisyonundaki silahlar ve diğer cihazlar ile 93.04 tarife pozisyonundaki yaylı, havalı veya gazlı tüfek ve tabancalar, vuruş sopaları hariç)

Kristal avizeler

Eğlence merkezleri için oyun eşyası, bilardo, kumarhane oyunları için özel masalar dahil salon veya masa oyunları ve bowling oyun ekipmanları

İşlenmiş fil dişi, kemik, bağa, boynuz, çatallı boynuz, mercan, sedef ve yontulmaya elverişli diğer hayvansal maddeler ve bu maddelerden eşya (kalıplama suretiyle elde edilen eşya dahil)

KAYNAK: www.zaman.com.tr