BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  SAĞLIK

Oturmak bu çağın en büyük vebası çünkü öldürüyor

N’ta bulunan Columbia Üniversitesi Presbiteryan Weill Cornell Tıp Merkezi’nden araştırmacılar oturarak çalışanların yaklaşık iki kat daha fazla ölüm riski taşıdıkları sonucuna vardıklarını açıkladı.

Abone ol

New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi Presbiteryan Weill Cornell Tıp Merkezi’nden araştırmacılar oturarak çalışanların  yaklaşık iki kat daha fazla ölüm riski taşıdıkları sonucuna vardıklarını açıkladı.

New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi Presbiteryan Weill Cornell Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, ABD genelinde 45 yaş ve üstünden yaklaşık 8 bin yetişkinden toplanan verileri incelediler. Araştırmacılar, her bir katılımcının gündelik hayatta ne oranda faal olduğunu kesin bilgilerle ölçme şansı buldular.

ÇALIŞMA BİÇİMİMİZ SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR

Çalışma sonucunda, araştırmacılar insanların gün içerisinde oturur vaziyette daha fazla zaman harcadıklarını tespit ettiler. Dört yıllık araştırma sürecinde ise 340 katılımcı hayatını kaybetti. Columbia Üniversitesi araştırmacıları, “En fazla oturarak ve hareketsiz mesai yapan (günde 13 saat veya daha fazla) ve sürekli biçimde en az 60 ila 90 dakika boyunca oturan ve ‘durağan’ mesailere sahip olan insanların, en az toplam oturma süresine ve en kısa ‘hareketsiz’ mesai dilimlerine sahip olan kişilerle kıyaslandığında, yaklaşık iki kat daha fazla ölüm riski taşıdıkları sonucuna vardık.” diyorlar. Araştırmacılar bunun yanı sıra, ortalama 30 dakikadan kısa bir süre içinde yerinden kalkarak hareket edenlerin, ortalama 30 dakikadan fazla süreyle hareketsiz duran insanlara kıyasla yüzde 55 oranında daha düşük bir ölüm riski taşıdığını da belirtiyorlar. Uzun süre hareketsiz oturmak, yaş, ırk, cinsiyet, vücut/kitle endeksi veya egzersiz alışkanlıklarına bakılmaksızın “tüm ölüm nedenleri” içerisinde hepsinden fazla ölüm olayıyla doğrudan ilişkili görülüyor.

Elbette bu araştırma oturarak vakit geçirmenin sağlığa zararlı olduğunu ortaya koyan ilk çalışma değil. Önceki çalışmalarda zihin bulanıklığı, kalp hastalığı, kolon, göğüs ve rahim kanseri, yürüme bozukluğu ve organ hasarları dahil olmak üzere, genelde büyük sorunlara yol açan rahatsızlıklar ile uzun süreli hareketsizlik arasındaki ilişki açığa çıkarılmıştı. Yeni bulgularsa, genel anlamda uzun süreli oturmanın yol açtığı sorunların yanı sıra, uzun süreli hareketsizliğin farklı organlarda da zararlı etkilere neden olabileceğini düşündürüyor.