'Sarı taksi' olarak bilinen ticari araçlar AB standartlarına göre üretilecek olması, Türkiye'deki firmalar arasında önemli rekabetleri başlattı. Firmalar, kollarını sıvadı
Abone ol Otomotivde şimdi sarı rekabet yaşanıyor‘Sarı taksi’ olarak adlandırılan ticari araçların önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirilecek olması, Türkiye’de üretim yapan otomotiv firmaları arasında ciddi bir rekabetin başlamasını sağladı. Sadece İstanbul’da 18 bin civarında taksinin bulunması pazarın büyüklüğünü gözler önüne sererken, otomotiv firmaları bu doğrultuda bazı modellerini AB standartlarına uygun taksiler haline dönüştürmeye başladı.
Türkiye’de faaliyette bulunan taksilerin standartlarının Avrupa Birliği normlarına uygun hale getirilecek olması otomotiv firmalarını bu yeni pazardan pay almak için harekete geçirdi. Özellikle, sürücü ve yolcu güvenliğinin ön planda tutulmasıyla birlikte ticari araçlarının standartlarının önemli oranda yükseltilmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri birkaç yıl içinde hayata geçmesini bekledikleri uygulamayla ilk olarak araçlar için bir yaş sınırlamasının getirileceğini ifade ediyorlar.
Sadece İstanbul’da 18 bin civarında sarı taksi bulunduğu düşünülürse, bu yenileme pazarının otomotiv üreticileri açısından ne derece önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Otomotivde ‘sarı’ rekabete başlayan üreticiler, özellikle sürücü güvenliğini sağlamak amacıyla İngiltere örneğinde olduğu gibi kurşun geçirmez koruma kabini, panik düğmesi ve GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) gibi donanımları tüketiciye sunmaya başladılar.
MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ
Son yıllarda Türkiye’de üretilen hafif ticari araçların sarı taksi olarak kullanılması da güvenlik ve konfor gibi özelliklerin hem sürücüler hem de yolcular tarafından talep edilmesinden kaynaklanıyor. Özellikle, otel durakları bu araçları sarı taksi olarak görmek isterken, normal duraklarda binek otomobiller tercih ediliyor.
Şoförler öncelikle, bu araçların dizel veya LPG gibi yakıt ekonomisi sağlayan motorlarla donatılmasını bekliyorlar. Sarı taksi sahipleri ayrıca, satın alacakları araçların yedek parça ve bakım giderlerinin düşük olmasına, vergi miktarının yüksek olmamasına dikkat ediyorlar.
Sürücü ve yolcu güvenliğini sağlayan havayastığı, sürüş konforu sunan yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon ve klima gibi özellikler de müşteri beklentilerinin üst sıralarında yer alıyor. Ayrıca, geniş bagaj kapasitesi önemli bir avantaj olarak gösteriliyor.
REKABETTE ÖNE ÇIKANLAR
Bu sarı rekabette ise taksiler için özel olarak geliştirilmiş Doblo ve Albea modelleriyle Fiat öne çıkmayı başarıyor. Tüketiciler tarafından tercih edilen diğer modeller ise şöyle: Renault Clio Symbol ve Kangoo, Ford Transit Connect, Peugeot Partner ve Hyundai Accent Admire. Ayrıca, bu modellerin tamamının Türkiye’de üretilmesi de fiyat avantajı sağlıyor. Fiat, ticari araç olarak geçen yıl 1066 adet Doblo ve 1146 adet Albea modelinin satışını gerçekleştirdi. Bu yarışta yer alan Renault, 2003’te 197 adet olan Clio Symbol satışını, 2004’te 282 adete çıkardı. Bu yılın ilk iki ayında ise 205 adet Clio Symbol sarı taksi olarak satıldı. Bu anlamda 2003 yılında sadece 6 adet Kangoo satılırken, 2004’te bu rakam 487 adete yükseldi. 2005’in Ocak-Şubat döneminde ise 91 adet Kangoo taksi olarak yollara çıktı. Sarı rekabetin bir diğer markası Hyundai ise 2004’ün sonlarına doğru girdiği bu pazarda şimdiye kadar 100 adet civarında Accent Admire satışı gerçekleştirdi.
Fiat’tan ‘Londra Taksi’ ve GPS donanımlı Doblo
Fiat Doblo, ‘Londra Taksi’ ve ‘GPS sistemli Taksi’ olmak üzere iki farklı güvenlik alternatifiyle satışa sunuluyor. Kurşun geçirmez ara bölmeli ve normal ara bölmeli olarak üretilen Londra Taksi modeli, katlanabilir panel üzeri iki adet koltuk sayesinde arkada 4 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor. Arka yolcu bölmesinde özel bir klima bulunan aracın bagaj kapasitesi ise 750 litre. GPS sisteminin kullanıldığı modelde ise taksinin güvenlik amacıyla bulunduğu yer uydu aracılığıyla tespit edilebiliyor. Doblo, 1.3 Multijet 16V dizel ve 1.6 Bipower 16V doğalgazlı olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle satışa sunuluyor.
YENİ ALBEA DA SARI OLDU
Yenilenen yüzüyle Şubat ayında yollara çıkan Fiat Albea’nın taksi modelleri, kurşun geçirmez ve normal ara bölmeli ve GPS sistemli olmak üzere iki farklı güvenlik donanımıyla satın alınabiliyor. Para alışverişi için üzerinde para gözü bulunan kurşun geçirmez veya normal ara bölmeli araçta sürücünün güvenliği ön planda tutuluyor. Bir gizli bölümde bulunan ‘panik düğmesi’ ise acil durumlarda ve tehlike anında tepe lambasının altındaki kırmızı ışığı aktif hale getiriyor. GPS sistemi sayesinde ise aracın bulunduğu yer uydu ile tespit edilebiliyor.
Hyundai, Accent Admire ile pazarda
Hyundai Accent Admire de 1.3 litre benzinli ve 1.5 litre dizel modelleriyle sarı taksi pazarında yer alıyor. 1.3 litre 12V benzinli motor 85 beygir güç, 3000 d/d’de 113 Nm tork üretiyor. Aracın ortalama yakıt tüketim ise 6.2 litre. Bu modelin anahtar teslim satış fiyatı ise 25 bin YTL’den başlıyor.
1.5 CRDi dizel motor 82 beygir güç üretirken, 2000 d/d’de 183 Nm’lik tork değerine ulaşıyor. Karma yakıt tüketimi 5.5 litre olan 1.5 CRDi modelinin anahtar teslim satış fiyatı ise 31 bin 312 YTL’den başlıyor. Uzunluğu 4260 milimetre, genişliği 1680 milimetre ve yüksekliği 1395 milimetre olan araç, 375 litre ile oldukça düşük bir bagaj kapasitesine sahip.
Accent Admire 1.5 CRDi modelinde standart olarak sunulan donanımlar şöyle sıralanıyor: 6 hoparlörlü radyo kasetçalar, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, elektrikli ön ve arka camlar, klima, polen filtresi, merkezi kilit, arka ve ön sis farları, renkli camlar, sürücü hava yastığı, yükseklik ayarlı emniyet kemerleri ve immobilizer.
Ford, takside Connect ve Fusion ile iddialı
Ford ise sarı taksi pazarında Transit Connect Kombi modelinin 1.8 TDCi ve 1.8 TDdi dizel motor seçenekleri ve Fusion modelinin 1.4 Duratorg TDdi motor seçeneği ile yer alıyor.
Fusion’ın sahip olduğu 1.4 litrelik dizel motor 68 beygir güç, 2000 d/d’de maksimum 160 Nm tork üretiyor. Aracın 100 kilometredeki karma yakıt tüketimi ise 4.6 litre.
Transit Connect Kombi’nin ‘common-rail’ teknolojisine sahip olan 1.8 TDCi motoru 90 beygir güç, 1700 d/d’de ise 220 Nm tork üretiyor. 100 kilometrede ortalama 6.5 litre yakıt tüketen bu versiyonun anahtar teslim satış fiyatı 28 bin 349 YTL. Direk enjeksiyon sisteminin kullanıldığı 1.8 TDdi motor 75 beygir güç üretirken, 1800 d/d’de maksimum 175 Nm’lik tork değerine ulaşıyor. Karma yakıt tüketimi 6.3 litre olan aracın satış fiyatı ise 26 bin 457 YTL. Transit Connect’in normal şasili modelinde sürücü havayastığı, 4 yöne ayarlanabilen hidrolik direksiyon, 6 yöne ayarlı sürücü koltuğu, elektrikli ön camlar, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, direksiyondan kumandalı radyo-teyp, klima ve immobilizer gibi özellikler standart olarak sunuluyor. ABS, yolcu havayastığı ve Çekiş Kontrol Sistemi gibi güvenlik donanımları ise opsiyonel olarak satın alınabiliyor.
Renault, Clio Symbol ve Kangoo’yu sarı yaptı
Renault Clio Symbol’un sarı taksi olarak kullanılmak üzere en çok tercih edilen motor seçenekleri ise şöyle: 1.4 (75 beygir), 1.5 (65 beygir) dCi ve 1.5 (80 beygir) dCi. Uzunluğu 4171 milimetre, genişliği 1639 milimetre, yüksekliği 1437 milimetre olan aracın bagaj hacmi 510 litre.
65 beygir gücündeki 1.5 dCi dizel motor ise 2000 d/d’de maksimum 160 Nm tork üretiyor. 8 subaplı bu motorun 100 kilometrede karma yakıt tüketimi ise 5 litre. 80 beygirlik güce sahip olan diğer 1.5 dCi motor da 2000 d/d’de maksimum 185 Nm’lik tork üretiyor. Yüksek beygir gücüne rağmen bu motorun 100 kilometrede karma yakıt tüketimi ise 4.6 litre.
RENAULT KANGOO
Kangoo ise 1.5 dCi dizel motorla 31 bin 43 YTL’den başlayan anahtar teslim fiyatlarla satışa sunuluyor. 65 beygir gücündeki bu motorun karma yakıt tüketimi 5.5 litre. Kangoo’da sürücü havayastığı, yükseklik ayarlı ön ve arka koltuk başlıkları, yükseklik ayarlı ön gergili emniyet kemerleri, elektrikli ve renkli ön camlar, hidrolik direksiyon, direksiyondan kumandalı radyo-teyp, immobilizer, uzaktan kumandalı merkezi kilit, far yükseklik ayarı ve arka cam sileceği standart olarak yer alıyor.
HÜRRİYETİM