BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Otomobilden internete bağlan

2006 yılında gelişen trender arasında otomobilden internete bağlanmak ta var.

Abone ol

Deloitte’un tüm dünyada teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerinde 2006 yılında belirginleşen gelişme eğilimlerini değerlendirdiği rapora göre bilgisayar oyunları tutkusu bu yıl genç kızları da saracak, arama motorları e-postadan daha fazla kullanılacak, birçok cihaz İnternet’e bağlanabilecek ve radyolarda da abonelik sistemi yayılacak. Cep televizyonları ve 3. kuşak cep telefonu şebekeleri beklenen ilgiyi görmeyecek. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dijital uçurum ise 2006’da iyice açılacak.

Deloitte’un, Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) endüstri grubu, her yıl hazırladığı TMT Trendleri raporunu yayımladı. TMT Trendleri 2006 başlıklı çalışmada birbirinden ilginç değerlendirmeler yer aldı. Buna göre artık genç kızlar da bilgisayar oyunlarının tutkunu olacak ve ekran başından kalkamayacak, arama motorları en çok kullanılan dijital uygulamalar haline gelerek e-postayı tahtından indirecek ve radyolarda abonelik uygulaması başlayacak. Buna karşılık, cep televizyonu hayal kırıklığı yaratırken, 3. kuşak cep telefonları beklendiği kadar hızlı yayılmayacak. Raporun en önemli tespitlerinden biri ise gelişmiş ülkelerle diğerleri arasındaki dijital uçurumun bu yıl da genişlemeye devam edecek olması.

Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Sorumlu Ortağı ve TMT Sektör Lideri Oktay Aktolun, raporda bahsedilen dijital uçurumdaki kötüleşmeye dikkat çekerek Türkiye’nin gerek dünya ile sağlıklı bütünleşmesini sürdürebilmek gerekse e-devlet ve e-ticaret uygulamalarını oturtabilmek için önemli adımlar atması gerektiğini ifade etti. Aktolun sözlerine şöyle devam etti:

“Raporun da gösterdiği gibi, İnternet günlük yaşamımıza hızla girmeye devam ediyor. Günlük yaşamımızda kullandığımız birçok araç ve cihaz çok yakında İnternet’e bağlı hale gelecek. Türkiye’nin de bu gelişmeler ışığında, İnternet altyapısını sağlamlaştırması, teknolojiyi tabana yayması ve vatandaşlarını bilgi çağının gereklerini yerine getirebilecek şekilde donatması gerekiyor. Bu gerçekleştirildiği takdirde, beraberinde birçok fırsatı da getirecektir.”

TMT Trendleri 2006 raporu, Deloitte’un teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerinde dünya çapında 5000’i aşkın iş ortağı ve üst düzey yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Teknoloji, telekomünikasyon ile medya ve eğlence sektörlerini içeren üç bölümden oluşan raporda yer alan öngörülerden bazıları şöyle:

Teknoloji

Arama motorları en çok kullanılan uygulama haline gelecek: İnternet erişim hızlarının artması ve 2006’da yaratılması beklenen 20 exabytelık (1 exabyte = 1 milyar gigabyte) yeni dijital veri, yoğun bilgi bombardımanı altında kalacak olan kullanıcıları arama motorlarından daha fazla faydalanmaya itecek. Ancak, 2006’da, arama motorlarında önemli yenilikler yapılması beklenmiyor. Özellikle, İnternet’te yer alan görsel malzemelerin ağırlığının artması bu alanda gelişmeye olan ihtiyacı artırarak önemli bir potansiyel yaratacak.

Cihazlara İnternet erişimi kazandırılacak: Fotoğraf makinelerinden otomobillere kadar, birçok araç ve cihaza uzaktan güncelleme ve eklemeler yapılabilecek. Kişisel bilgisayar ve cep telefonlarından küresel yer belirleme sistemlerine, araç içi bilgisayarlara ve dijital uydu alıcılarına kadar birçok cihazda yapılacak güncellemeler sayesinde, üreticiler tüketici ihtiyaçlarını daha iyi anlayacak, hizmet kalitesini yükseltecek ve yeni gelir fırsatlarını belirleyebilecek.

Dijital uçurum daha da açılacak: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dijital uçurumda 2006’da da bir iyileşme sağlanamayacak. Dijital uçurumu kapatmaya yönelik çalışmalar, sorunun temelinde yatan ekonomik, siyasi ve sosyal nedenler göz ardı edildiğinden başarısız olacak. Dijital çağı yakalayamayanlar, medya, İnternet, elektronik iletişim ve bilgiye erişemediklerinden daha da geriye düşecekler.

Telekom

3. kuşak cep telefonlarını kötü bir yıl bekliyor: Cep telefonu piyasasındaki mevcut standartlar müşterilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Dolayısıyla tüketiciler, 3. kuşak telefon şebekelerinin yararlarını ve neden bunlara para harcamaları gerektiğini anlamıyorlar. 3. kuşak telefon şebekeleri on milyonlarca yeni abone çekecekse de, bu yapılan on milyarlarca dolarlık yatırımı karşılamaktan çok uzak kalacak. Cep telefonu sektöründeki büyüme, gelir ve karın büyük bölümü yine 2. kuşak şebekelerden gelecek.

Her şeye bağlanabilirlik: Telekom sektörü, doyum noktasına yaklaşan iletişim pazarını değerlendirerek makine ve cihazların İnternet üzerinden iletişim kapasitesini artıracak, bu da uzaktan süreç izleme, malların takibi, trafik akışının izlenmesi ve daha birçok uygulamaya imkan verecek.

Mobil Sanal Şebeke Operatörlerinin Çıkışı: Telekom hizmet sağlayıcıları yeni gelir kaynakları, içerik üreticileri de yeni satış kanalı arayışında. Şirketler ise, müşteri sadakatini artırmayı ve tabanlarını genişletmeyi istiyorlar. Çözüm mobil sanal şebeke operatörlerinin (MVNO’lar) yükselişinde yatıyor olabilir. Bu şirketler, telefon trafiğini artırarak telefon operatörlerine ek gelir sağlıyor, piyasaya yeni bir dinamizm kazandırıyorlar.


Medya ve Eğlence

Cep televizyonu hayal kırıklığı yaratacak: Sektörde bir sonraki büyük adım olarak tanıtılan, reklam ve tanıtımına on milyonlarca dolar harcanan cep televizyonunu müşteriler tarafından beklenen ölçüde benimsenmeyecek.

Bilgisayar oyunları yeni müşteriler arıyor: Yeni bilgisayar oyunu platformlarının başarısının ardından, sektör, çok daha büyük kitleleri çekmeye çalışacak. Oyunlar yeni gruplara, özellikle de genç kızlara ulaşacak.

Radyo aboneliği: Radyo istasyonları da, televizyon kanallarını takip ederek reklam yerine abonelikten gelir elde etmeye dayalı iş modellerini benimsemeye başlayacaklar. Böylece, müşterilere daha fazla esneklik, yayıncılar ise yeni fırsatlar elde edecek. İnternet tabanlı hizmetler gibi yeni dağıtım mekanizmaları da hayata geçirilecek. ABD’de halen 12 milyon uydu radyo abonesi bulunuyor. Pazarın 2010’a kadar yüzde 35’lik bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.