BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomobil'de Türkiye'den Avrupa'ya fark

Türk otomotiv sanayisi ise hükümetin verdiği teşviklerin de etkisiyle 5 milyar lirayı aşan dev yatırımlara imza atıyor.

Abone ol

Türkiye’de son bir ayda hem ‘Gezi’ eylemleri hem de Fed’in açıklamalarına bağlı olarak piyasalar çalkalanıp, kurlarda önemli artış yaşansa da, Türk otomotiv sanayi yatırımlarını tüm hızıyla devam ettiriyor.

Avrupa’da fabrikaların yüzde 58’inin büyük zararlar ettiği bir dönemde Türkiye’de hükümetin verdiği teşviklerin de etkisiyle son dönemde adeta atağa kalkan Türk otomotiv üreticileri, 5 milyar liralık yatırıma imza atıyor. Bu yatırımların 4 milyarı neredeyse tamamlanırken, 1 milyar liralık yeni yatırımlar için de düğmeye basıldı.

FORD OTOSAN

Türkiye’de büyük yatırım düğmesine ilk olarak Ford Otosan bastı. 1 milyar dolarlık yatırımla 4 yeni model üretimi yapmaya hazırlanan Ford Otosan, bu modellerden iki tanesinin (Tourneo Custom ve Transit Custom) üretimine kısa süre önce başladı. Ağustos ayında ise hafif ticari araç sınıfının en büyük modeli olan yeni Transit’in üretimine başlayacak şirket, yıl sonunda ise 250 milyon dolarlık yatırımla inşaası devam eden yeni fabrikada minik ticari modeli Transit Courier’i üretecek. 4 model için 1 milyar dolar yatırım yapan Ford Otosan’ın fabrika, yeni Cargo kamyon ve yeni nesil dizel motorlarla bu yatırımı 1.5 milyar doları (2.8 milyar lira) aşıyor.

HYUNDAI ASSAN

Ford Otosan’ın ardından son dönemde Türkiye’de yatırımını artıran şirketi ise Hyundai Assan oldu. Hyundai Assan, İzmit fabrikasının kapasitesini 200 bin adede çıkartarak, 1.1 milyar liralık yatırımla Eylül ayından itibaren i20 dışında yeni i10 üretimine başlayacak. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, 1.1 milyar liralık yatırımın tamamlandığını belirterek, İzmit’in Koreli Hyundai’nin küçük otomobil üretim üssü olacağını söyledi.

TOYOTA TÜRKİYE

Toyota’da son dönemde Türkiye’de yatırım atağına kalkan diğer bir otomotiv şirketi. Adapazarı’ndaki fabrikasına 150 milyon Euro’luk yatırım yapan şirket bugünden itibaren yeni Corolla üretimine başlıyor. Japon şirketin önümüzdeki dönemde Türkiye’de B sınıfında yer alacak bir SUV üretimini de gündeme aldığı belirtiliyor.

TOFAŞ VE OYAK RENAULT

Son dönemde 3 otomotiv devinin Türkiye’ye yönelik yatırımları artarken, Tofaş ve Oyak Renault’da atağa kalkmaya hazırlanıyor. Tofaş, hafif ticari araç modellerinin üretimiyle yola devam ederken, Oyak Renault ise yeni Clio, Clio Sport Tourer ve Fluence ile yoluna devam ediyor. Tofaş’ın İtalyan ortağı Fiat’tan iki model için onay beklediği (B Sedan, C Kompakt) bunlardan 405 kodlu B Sedan için onay aldığı belirtiliyor. Oyak Renault’un ise Fluence’nin yerine geçecek CMF1 kodlu model için yatırımlara başladığı, yeni modeller için de Fransa’dan onray beklediği belirtiliyor. İki firmanın şu an onal alan 2 projesi için yaklaşık 800 milyon liralık yatırımı devreye sokması bekleniyor.