Otomobil alım-satımının KDV’ye tabi olma olayı, otomobili alan ve satan kişiye göre değişiyor.
Abone olOtomobil alım-satımının KDV’ye tabi olma olayı, otomobili alan ve satan kişiye göre değişiyor. Diğer deyişle, otomobili alan ve satan kişiye göre KDV olmadığı gibi duruma göre yüzde 1 ya da yüzde 18 KDV’de uygulanabiliyor. Hal böyle olunca otomobil alım-satımında KDV var mı? Yok mu? Varsa yüzde 1 mi yüzde 18 mi? Kafalar karışıyor.
RENT A CAR’A YÜZDE BİR
KDV Kanunu’na göre, binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV’yi indirim hakkı bulunan mükellefler, (rent a car, sürücü kursu vb.) bu araçları satışlarında yüzde 18 KDV hesaplamak zorundadırlar. Ancak binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV’yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere, iktisap ettikleri (31/12/2007 tarihi itibariyle) ve aktiflerinde veya envanterlerinde iki yıldan fazla süreyle bulunan binek otomobillerin satışlarında yüzde 1 KDV uygulanır.
SIFIR OTOMOBİLE YÜZDE 18
Sıfır binek otomobil alımında, alıcının mükellefiyeti olmayan sade vatandaş, avukat, doktor, tüccar veya kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın yüzde 18 KDV uygulanır.
İKİNCİ ELDE YÜZDE 1
İkinci el binek oto alım ve satımında avukat, doktor, tüccar ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerine kayıtlı olan otomobil satışı üzerinden yüzde 1 KDV uygulanır. İkinci el binek otomobilde, avukat, doktor, tüccar ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerine kayıtlı otomobili mükellefiyeti olmayan sade vatandaşa satımında yüzde 1 KDV uygulanır.
VATANDAŞDAN ALINAN OTOMOBİLE YOK SATILANA VAR
Ayrım gözetmeksizin, avukat, doktor, tüccar ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, işletmelerine kayıtlı otomobili, mükellefiyeti olmayan sade vatandaştan alması halinde KDV hesaplanmaz. Mükellefiyeti olmayan sade vatandaşın birbirine sattıkları otomobillerden de KDV hesaplanmaz. KDV’sini indirim hakkına sahip (rent a car gibi) mükelleflerin, mükellefiyeti olmayan sade vatandaşa otomobil satımında yüzde 18 KDV hesaplanır.