Otomobil sektöründeki satışlar ekonomiye sağladığı olumlu katkılar ile göz doldurmaya devam ediyor. İşte Başkan Önen'in sektör değerlendirmesi..
Abone olOtomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sanayiinin, 17,4 milyar dolarlık ihracatıyla bir kez daha ülke ekonomisine olan dinamik katkısını ispatladığını belirtti.
Önen, otomotiv sanayiindeki 2010 yılındaki gelişmeleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında, toplam satışların en iyi beklentilerin bile çok üstünde ve yüzde 38 artışla 793 bin gerçekleştiğini anımsatarak, bu artışta en büyük payın 510 bin adede ulaşan otomobil satışlarının olduğunu kaydetti.
Önceki pazar rekorunun 758 bin ile 2005 yılında yaşandığını belirten Önen, geçen yıl bu olumlu gelişmelerin ticari araçlarda da görüldüğünü, otobüs ve midibüs segmentlerinde sınırlı olan talep artışına karşılık hafif ticari araçlar ve kamyonlarda artan satışlarla 2010 yılında gerçekleşen toplam ticari araç satışlarının 283 bin olduğunu aktardı.
İhraç pazarının, Avrupa'da otomotiv satışlarında henüz aşılamayan durgunluğa rağmen iç pazarın desteğiyle otomotiv sanayiinin 2010 yılı toplam üretimini de 2009 yılına göre yüzde 26 artışla 1 milyon 94 bin adede kadar çıkardığını, ancak 2008 yılı toplamı olan 1 milyon 147 bin adet rekorunu kıramadığını anlatan Önen, şu bilgileri verdi:
''Benzeri bir başarıyı ihracatta da gösteren otomotiv sektörü 754 bin adet ihracat ile 2009 yılına göre yüzde 20 artış sağladı, ancak 2008 yılındaki 910 bin adetlik ihracat rekoruna ulaşamadı. Krizden çıkışta Avrupa ülkelerine göre çok daha başarılı bir gösterge ile ülkemiz sanayinin göz bebeği olan otomotiv sanayii, 17,4 milyar dolarlık ihracatı ile bir kez daha ülke ekonomisine olan dinamik katkısını ispatladı. 2011 yılının da toplam üretim, iç pazar ve ihracat adetleri olarak en az 2010 yılı düzeyinde olmasını bekleniyor.''
Kudret Önen, yeni üretim projelerinin Türkiye'ye gelmeye devam ettiğini, sanayide 2 milyar dolar dolayında kapasite artışı, teknoloji yenileme ve yeni model yatırımı yapılması planlandığını ve bununla birlikte yeni model çalışmalarının da hız kazandığını belirterek, kriz döneminde korunan iş gücünde artan üretimle birlikte önemli oranda ek istihdam yaratıldığını, krize rağmen 2009 ve 2010 yıllarında tedarik zincirinde yer alan firmalarda Ar-Ge girişimlerinin önemli bir ivme kazandığını kaydetti.
Önen, bunun sonucu Türkiye'de kurulan 80 Ar-Ge merkezinin 16'sının aksam ve parça üretimi yapan, 11'inin de motorlu araç üretimi yapan firmalar olduğunu belirtti.