BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,63
ALTIN 2.971,31
HABER /  GÜNCEL

Otobüs şoförü olmak zorlaştı

İstanbul’da son dönemlerde yolcu otobüslerinin yaptığı kazalar nedeniyle İETT Ulaşım Akademisi eğitimlerini zorlaştırdı. Günde 4 milyon yolc...

Abone ol

İstanbul’da son dönemlerde yolcu otobüslerinin yaptığı kazalar nedeniyle İETT Ulaşım Akademisi eğitimlerini zorlaştırdı. Günde 4 milyon yolcuyu taşıyan otobüs şoförleri, teorik ve pratik eğitimlerden geçerek sertifika almaya hak kazanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İETT Ulaşım Akademisi, son dönemde yolcu otobüslerinin karıştığı kazalar nedeniyle eğitimlerini sıklaştırdı. Toplu ulaşımın kalitesini yükseltmek ve yaşanacak kazaların önüne geçmek amacıyla kurulan sürekli bir eğitim merkezi olan İETT Ulaşım Akademisi kapsamında İETT, Özel Halk Otobüsü ve Otobüs A.Ş. bünyesinde çalışan şoförler teorik ve pratik eğitimlerden geçiyor.

SERTİFİKA ALMAK İÇİN 8 GÜNLÜK EĞİTİM
İETT Akademiden sertifika almak isteyen şoför adayları 8 günlük eğitimden geçiyor. İlk gün eğitim programında şoförler 9 ayrı testten oluşan psikoteknik değerlendirme testinden geçiyor. İkinci gün şoförün aracı tanıması sağlanarak, sürüş sırasında yaşanabilecek bütün durumlara alışması için simülasyon sürüş eğitimi veriliyor. Üçüncü gün ise şoförlere eğitim pistlerinde uygulamalı güvenli sürüş eğitimi veriliyor. Dördüncü gün sınıf eğitimlerinde işletmecilik bilgisi, çalışma şartları, ÖHO yönergesi, Akyolbil ve araç bilgisayar eğitimi. Beşinci gün halkla ilişkiler, iletişim becerileri, öfke kontrolü, stres yönetimi ve sürüş psikolojisi adı altında eğitimler veriliyor. Altıncı gün başarı, motivasyon, farkındalık ve empatik yaklaşımı eğitimi alan otobüs şoförleri, yedinci gün temel ilkyardım eğitimi, trafik kazalarında ilkyardım, acil müdahale ve kriz yönetimi konusunda bilgilendiriliyor. Son gün ise şoförlere vaka analizleri eğitimi (Etkinlik Eğitimi) verilmektedir.
Eğitim kapsamında başarılı olan şoför adayları, sertifika almaya hak kazanıyor.

KAZALARDAN SONRA YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI
Yaşanan otobüs kazalarının ardından eğitim programında ve yönetmeliklerde yeni düzenlemeler yapıldı. Kazalardan sonra getirilen düzenlemeler şu şekilde; Mevcut şoför sertifikaları yenilenerek çalışan şoförlerin psikoteknik muayene ve güvenli sürüş eğitiminden geçirilmesi. Şoförlerin belirlenen çalışma ve hız sınırları Akyolbil sistemi ile denetlenecek. Psikolojik durumu kötü görülen şoför, o gün trafiğe çıkarılmayacak. Yılda bir kez yapılan araç muayeneleri sıklaştırılacak. Şoförlerin algı yönetimi, trafik kuralları, psikoteknik ve halkla ilişkiler konularında sürekli hizmet içi eğitime tabi tutulmaları sağlanacak. Tip onay belgesi olmayan araçlardaki tadilatlar incelenecek. Belirli bir süre otobüs şoförlüğü yapmayanların sertifikası iptal edilecek. Otobüs şoförü olmak için alınan sertifikaların belirli bir süresi olacak.

“MİLYONLARLAR BURADAN MEZUN OLAN ŞÖFÖRLERE EMANET”
İETT ailesi olarak eğitime büyük önem verdiklerini belirten Eğitim Müdürü Gökhan Kıdıl, “İETT personelimizin işe başlamasından önce ve bizimle çalışmaya devam ettiği süreçte bu eğitimleri veriyoruz. İşe alım sürecinde psikoteknik eğitim programına başlayıp, simülasyon eğitimleri, sınıf eğitimleri ve son olarak uygulamalı sürüş eğitimleri ile programı tamamlayan başarılı arkadaşlarımızı İETT ailesine katıyoruz. Son günlerde yaşanan olumsuz olaylar yüzünden bizde bu verdiğimiz sertifika programı üzerinde çalışmaya gittik. Eğitim sürecini genişleterek daha kapsamlı bir eğitim programı üzerinde çalışıyoruz. Bu eğitimleri geçen şoför adaylarımız ise ikitelli uygulama merkezimizde eğitimine devam ediyor. Milyonlarca vatandaş buradan mezun olan şoförlerimize emanet” dedi.
İETT Ulaşım Akademisi’nde eğitim veren İleri Sürüş Eğitmeni Davut Seven, “Simülatör eğitimleri bizim iş performansımız açısından çok verimli olmaktadır. Trafikte karşılaşacağımız hataları ve olayları burada yaşamaktayız. Burada 4 farklı hava koşullarında gerçeği yansıtacak şekilde eğitim veriyoruz” dedi.

İETT ULAŞIM AKADEMİSİ’NDEN SERTİFİKA ALMAK İÇİN ŞARTLAR
Eğitimlerde sertifika almaya hak kazanmak için; psikoteknik değerlendirmede başarılı adaylar simülasyon eğitimine alınarak, başarısız olanlar 6 ay sonra tekrar teste tabi tutulacak. Simülasyon eğitiminde eğitim sonucunda yüzde 70 başarı sağlayanlar uygulamalı güvenli sürüş eğitimine alınacak. Uygulamalı güvenli sürüş eğitiminde başarılı olanlar, sınıf eğitimlerine alınacak. Sınıf eğitimleri aylık yapılacak sınavlarda ( üniversite tarafından yapılacak) yüzde 70 başarı sağlayanlar eğitim programını tamamlamış sayılıp sertifika almaya hak kazanacak. Şoför sertifikaları yenilenerek belirli bir süre şoförlük yapmayan otobüs şoförlerinin sertifikası iptal edilecek ve sertifikaların belli bir süresi olacak.
(İHA)