BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Otobüs firmaları da indirimde

Uçak firmalarının uyguladığı inanılmaz indirimler yolculuk fiyatlarını bakın nasıl düşürdü!

Abone ol

Uçak firmalarının Konya pazarına girmesi, özel araçlarla yolculukların artması gibi nedenler yüzünden ciddi oranda müşteri kaybeden otobüs firmaları fiyatlarını düşürmeye başladı.


Tüm Otobüsçüler ve İşletmeciler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, bazı otobüs firmalarının da yasal haklarını kullanarak bilet fiyatlarında yüzde 20'ye varan indirim uygulamaya başladığını söyledi. 
   
Yalamanoğlu, özel havayolu firmalarının 9-19 YTL tutarında indirimli bilet uygulaması nedeniyle birçok otobüs firmasının da bilet fiyatlarında indirime gitmek durumunda kaldığını belirtti.
   
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre, otobüs firmalarının Ulaştırma
Bakanlığı'na 6 ayda bir verdikleri fiyatlar üzerinden sadece yüzde 20 oranında indirime gidebildiğini anımsatan Yalamanoğlu, şunları kalydetti:
   
''Otobüs firmalarının bazıları yolcu taşıma biletlerini yasal haklarını kullanarak yüzde 20 indirimli satıyordu. Ancak, son günlerdebazı havayolu firmalarının 9-19 YTL tutarında indirimli bilet uygulamasının ardından yüzde 20'yi uygulamayan firmalarda yasal imkandan yararlanarak bunu uygulamaya başladılar.''

Konya'da kurulu bir otobüs firmasının sahibi Özkan Özkaymak, son dönemlerde müşteri sayısının azalmasına bağlı olarak otobüs firmalarının ciddi oranda kriz yaşadığını söyledi.

Özellikle uçak firmalarının Konya pazarına girmesi ve özel araç sayısının artmasının müşterilerinin azalmasında önemli rol oynadığını dile getiren Özkaymak, şunları kaydetti:

''Önceden sadece THY'nin İstanbul'a yolcu taşıdığı Konya'ya özel hava yolu şirketleri de girdi. Özellikle yaz aylarında birçok firma Konya'dan İstanbul'a ve İzmir'e yolcu taşıyacak. Aralarındaki rekabet yüzünden fiyatları indirmeleri bizi olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca, otomobil kredilerinin düşmesi nedeniyle özel araç sayısı da arttı.

Bu durum, özel araçla yolculuğun artmasına yol açtı. Uçak ve özel araçla yolculuk nedeniyle müşteri sayımız inanılmaz ölçüde düştü.'' Özkaymak, eski müşteri potansiyeline ulaşmak amacıyla fiyatlarında indirime gittiklerini vurgulayarak, ''Otobüs firmaları arasında da çetin rekabet var. Bütün unsurlar biraraya gelince indirim kaçınılmaz oldu. Konya-İstanbul arasını 35 YTL'den 30 YTL'ye, Konya-İzmir arasını 30 YTL'den 25 YTL'ye ve Konya-Ankara arasını ise 17 YTL'den 13,6 YTL'ye çektik. Bu fiyatlar uzun süre gider'' dedi.

Özkaymak, petrol fiyatlarındaki artışa karşın bilet fiyatlarındaki indirimin kendilerini ekonomik anlamda çok zorlayacağını, ancak ayakta durmaları için başka çarelerinin olmadığını sözlerine ekledi.