Emniyet Genel Müdürlüğü, oto sahiplerine bir dizi uyarıda bulundu.
Abone olEmniyet Genel Müdürlüğü, son yıllarda çalıntı araçların sahte tescil belgeleriyle başka kişilere satılması olaylarında yaşanan artış üzerine
vatandaşları uyardı.
Alınabilecek küçük tedbirlerin araçların çalınmasını önleyeceğini vurgulayan yetkililer, her 10 araçtan 4'ünün, üzerinde unutulan ya da bırakılan kontak anahtarı sayesinde çalındığının tespit edildiğini kaydettiler.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın tespitlerine göre geçen yıl 32 bin 51 otomobil çalınırken, 39 bin 705 otomobilden de hırsızlık yapıldı. Polisin tespitine göre 2006 yılının Ocak ayında ise 2 bin 918 otomobil çalındı, 6 bin 322 araçta hırsızlık olayı meydana geldi.
Polisin tespitlerine göre çalınan araçların yüzde 20'si sahte tescil belgesi ve plaka kullanılarak üçüncü şahıslara satıldı. Geçen yıl çalınan her 10 araçtan 4'ünün ise, üzerinde bırakılan veya unutulan kontak anahtarları sayesinde çalındığı ortaya çıktı. Bu tespitlerin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uzman polisleri, otomobil hırsızlığı veya otomobilden yapılan hırsızlıklara
karşı vatandaşlara şu uyarılarda bulundular:
''-Oto satın almadan önce trafik tescil belgesindeki otonun şasi ve motor numaralarının, oto üzerinde bulunan şasi ve motor numaraları ile aynı olup olmadığını kontrol edin. Eğer tescil belgesindeki numaralarla oto üzerindeki numaralar aynı değilse, (en küçük harf hataları bile son derece önemli) derhal 155 polis imdat hattını arayarak ihbarda bulunun.
-Oto satın alırken otonun trafik tescil belgesi (ruhsat) sahibi ile mutlaka yüz yüze görüşün.
-Oto alım-satımlarında noter satışı ve devir işlemlerinizi hemen yapın.
-Kontak anahtarını asla otonun üzerinde bırakmayın.
-Trafik tescil belgesini (ruhsat) hiç bir şekilde oto içerisinde muhafaza etmeyin. Tescil belgelerini mutlaka yanınızda taşıyın. Çünkü, torpido gözü, güneşlik gibi otonun muhtelif yerlerinde bırakılan trafik tescil belgesi oto çalındıktan sonra, güvenlik güçlerince uygulamaya tabi tutulduğunda otonun çalıntı olmadığı izlenimini uyandırmaktadır.
-Otomobilinizin anahtarlarını ve tescil belgelerini tanımadığınız kimselerin ulaşabileceği yerlerde kısa bir süre için de olsa bırakmayın. Çünkü, bir anlık ihmal neticesinde otonun kontak anahtarı yapılıp, tescil bilgileri alınarak bu belgenin sahte bir örneği tanzim edilebilir.
-Mutlaka baston kilit olarak da tabir edilen direksiyon kilidi kullanın. Oto hırsızlarının işini zorlaştıran bu tür kilit sistemlerinin hırsızlar üzerinde caydırıcılık rolü fazladır. Baston kilit takılmadan önce, otonun tekerlekleri park edilen alanda çıkış yönünün tersine (duvar, ya da diğer araç vs.) tam olarak kırdıktan sonra direksiyonu kilitleyin ve akabinde direksiyon ile gaz pedalı arasına baston kilidi takın.
-Ses ve sinyalizasyon vasıtasıyla ikaz veren bir alarm sistemi taktırın.
-Araçları belirleyen en önemli özellik şasi numarasıdır. Otoların VIN (Vehicle Identification Number-Araç Tanımlama Numarası) olarak da tabir edilen şasi numaralarını bir kağıda not ederek bu notu saklayın.
-Otomobilinizi park ettiğinizde cüzdan, çanta, kredi kartı, cep telefonu gibi değerli eşyalar ya da değerli olmasalar bile paket veya poşetleri aracınızda bırakmayın. Otoyu çalıp çalmama kararsızlığında olan birisine, oto içerisinde bırakılan bu tür eşyalar cesaret verebilir.
-Varsa, uzak mesafede bile olsa, mutlaka apartman ya da toplu konutunuzun park yerini kullanın. Yapılan araştırmalar tek başına gözlerden uzak bir yere park edilen otoların daha çok çalındığını ortaya koyuyor. Otoparkınız yoksa park yasağının olmadığı caddeleri tercih edin, otomobilinizi ışıklandırması olmayan tenha yerlere, sokaklara park etmeyin.
-Mutlaka kızaklı ya da taşınabilir başlıklı oto teypleri tercih edin, otonun kısa süreli park edilmesi halinde mümkünse teybinizi yanınıza alın.
-Aldığınız bütün tedbirlere rağmen otomobiliniz çalındı ya da otomobilinizde hırsızlık olduysa polis bölgesi için 155 Polis İmdat, jandarma bölgesinde oturuyorsanız 156 Alo Jandarma hattını hemen arayın.