BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Oto kiralama sektörü gelişiyor

Türkiye'de çok yaygın olmayan oto kiralama, sektör olarak günden güne gelişiyor.

Abone ol

Firmalara sağladığı birçok avantajla son yılların en çok dikkati çeken iş kollarından biri haline gelen ''oto kiralama sektörü''nün yıldızının her geçen yıl parladığı bildirildi. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER)

Başkanı İlhan Yılmaz, günlük ve filo kiralama izmeti veren 82 üyelerinin bulunduğunu belirterek, politik platformda oto kiralama sektörüne hak ettiği yeri sağlamak için yoğun çalışma içinde olduklarını söyledi.

Üyelerinin, Türkiye'deki oto kiralama sektörünün yüzde 85'ini oluşturduğunu belirten Yılmaz, bu alandaki faaliyetlerin düzenlenmesi, yapılandırılması ve yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi için gerek sosyal, gerek politik platformda birçok çalışma yaptıklarını ifade etti.

Yasal düzenlemelerle kurum ve kuruluşların her türlü araç ihtiyaçlarında araç kiralamalarının, satın almalarından çok daha avantajlı bir hale geldiğini anlatan Yılmaz, ''Otomobil yatırım ve araç filo yönetim maliyetleri göz önüne alındığında, kiralamanın satın almaya göre avantajları daha net ortaya çıkıyor. Firmalar oto kiralama yolunu seçerek, ana faaliyet alanlarına odaklanarak büyümelerini kolaylaştırıp, sermayelerini kendi branşlarında daha etkin olarak kullanabilme imkanı buluyor'' dedi.

Yılmaz, sektörün gün geçtikçe güç kazandığına dikkati çekerek, ''Sektörde şu an 60 bin adet olan kiralık araç sayısı, 2010 yılında 300 bin adet olacak'' diye konuştu.

Türkiye genelinde 564 firma ve 3 bin 200 şube ile hizmet verdiklerini belirten Yılmaz,şunları kaydetti: ''Bu firmalar, sadece günlük kiralama için yılda yaklaşık 850 bin gün kiralama hizmeti veriyor. Uzun dönem kiralamada bu sayı 18 milyon güne ulaşıyor. Kurumsal kiralamada aylık fiyatlar ekonomik sınıftaki araçlar için 360-500 avro, orta sınıftaki araçlar için 500-650 avro,
lüks sınıftaki araçlar için de 700-2 bin 500 avro arasında değişiyor. Sektör olarak bu yılki cironun 400 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz.''

Yılmaz, oto kiralamayı artık devletin de tanıyarak hizmet almaya başladığını ifade ederek, Başbakanlık, Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Maliye Bakanlıkları ile Hazine ve DMO gibi kamu kuruluşlarının da kurumsal kiralama hizmetinden yararlandığını kaydetti. Yılmaz, kamuda şu an 182 bin aracın kullanıldığını, hedeflerinin 2011 yılına kadar 72 bininin kiralık kapsama alınması olduğunu bildirdi.

Yabancı yatırımcıların da sektöre ilgi duyduğunu kaydeden Yılmaz, ''Bu nedenle, kurumsal kiralama evliklerinin yapılması çok normal. Sektörün hem hacmi hem de oyuncuları her geçen gün artıyor. Parlayan bir sektör olduğunu gören yabancı yatırımcılar ve finansman şirketleri de, Türkiye'de yatırım yapmaya başladılar'' diye konuştu.